La FAF es mostra “molt tranquil·la” una vegada consultat el sumari del ‘cas Cautxú’

La junta directiva dimitirà en bloc a final d’aquest mes en el marc d’una assemblea extraordinària que tindrà com a únic objectiu convocar eleccions per a mitjan setembre

-
-
Els membres de l’actual junta directiva de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) estan “molt tranquils” sobre l’actuació tant de l’organisme com dels companys que estan empresonats després d’haver consultat el sumari del ‘cas Cautxú’. Tres dels pesos pesants de la directiva, els vicepresidents, Alfonso Martín i Elisabet Pirot, i el vocal Pere Marsenyach, han fet una nova compareixença per anunciar que les eleccions a la presidència de la FAF se celebraran a mitjan setembre. I que la junta actual en bloc dimitirà o el 24 o el 29 d’aquest mes en el marc de l’assemblea extraordinària que es convocarà en breu.

Els tres directius han comparegut per justificar la decisió de convocar ara eleccions quan dilluns no era aquesta la voluntat. Pirot ha llegit una mena de comunicat al·legant que es considera que els comicis frenaran el “greu bloqueig” que podria patir el futbol andorrà si hi ha clubs que comencen a dur a terme impugnacions i altres mecanismes legals. La convocatòria de les eleccions serà l’únic punt que es tractarà a final d’aquest mes, en un dia que cal acabar de quadrar al calendari. La directiva actual vol garantir “el normal funcionament” de l’estament i la “transparència en la gestió”.

Els membres de l’actual directiva, ara per ara, no pensen en promoure una candidatura continuista; això sí, defensen els comptes i la innocència dels companys empresonats

Però no es facilitarà ni la memòria ni cap informe d’auditoria. Això sí, Martín, Pirot i Marsenyach han assegurat que aquests documents existeixen i no hi ha cap problema perquè el club que ho vulgui els consulti. El vocal de la junta ha explicat que per als integrants de la directiva els comptes són bons i per això els han firmat tots. El vicepresident ha explicat que l’Encamp li va demanar que volia el detall de la despesa que suposa l’ENFAF i que encara espera que els directius d’aquell club passin a veure la documentació.

Els compareixents també han aprofitat per deixar clar que els diners que rep l’ENFAF de la FIFA, 275.000 euros, són fruit d’un programa específic. I que si l’ENFAF desapareix aquests diners ja no arribaran a Andorra. Sota cap concepte. Els clubs rebrien els 50.000 euros que reben en l’actualitat. També han justificat els directius que l’equip de futbol sala de l’ENFAF disputi la competició de la Federació Catalana sota la llicència d’un club de la franja. “Els clubs ho saben, la FIFA ho sap”.

Després de remarcar en més d’una ocasió que “els comptes per nosaltres són vàlids”, Marsenyach també ha assegurat que no hi veu cap problema en el fet que la comptabilitat i el control d’auditoria d’aquells comptes el facin dues firmes del mateix grup empresarial, tot plegat sota la supervisió de l’economista Josep Delgado. A Andorra hi ha les consultores que hi ha, ha vingut a dir el directiu, que ha deixat clar que hi ha altres auditories (de la FIFA i de la UEFA) que també avalarien els comptes.

Presumpció d'innocència

La compareixença també ha servit perquè els tres directius hagin deixat clar que confien en la innocència del secretari general i del tresorer. I que per a la junta no ha estat gens fàcil veure com detenien Víctor Santos, Tomàs Gea i José García, aquests dos darrers encara ara internats a la presó. Han assegurat que “des del primer dia que vam poder” la federació es va presentar com a actor civil a la causa, és a dir, va acudir a la Batllia com a possible perjudicat de l’actuació personal d’alguns dels components de l’ens.

Marsenyach ha deixat clar que “no respondrem cap d’aquestes preguntes” quan se li ha demanat pel contingut del sumari perquè “deixarem treballar la Justícia” i no es vol prejutjar ningú, situació que han vingut a dir que “ja fan altres”. Això sí, quan se’ls ha demanat si sabent què hi ha dins de la investigació estan tranquils, el vocal de la FAF ha respost amb un “molt” i Elisabet Pirot hi ha afegit, en relació amb els processats, que “per a nosaltres són innocents” i, alhora, el que és clar és que cal “respectar la presumpció d’innocència”.

La federació recorda que els diners que rep l’ENFAF responen a un projecte específic creat per la FIFA i que si es dissolen els equips federatius de base, Andorra no rebrà ni un euro més

Amb tot, i davant qualsevol perill de bloqueig, i “per al bé del futbol”, com han remarcat Martín i Pirot, “el millor és convocar eleccions” i que a partir de llavors passi el que hagi de passar i es posi en marxa la maquinària que s’hagi de posar. No serà fins després dels comicis -a mitjan setembre- que no es podrà aprovar un nou calendari esportiu -la junta actual ha declinat posar aquest punt a l’ordre del dia de la propera assemblea- i, en conseqüència, ara mateix no es pot saber quan s’iniciaran les competicions la propera temporada. 

I un matís final. “Hi haurà candidatura continuïsta?” Els tres compareixents, gairebé a l’uníson, han assegurat que ara per ara segur que no n’hi hauria perquè no hi ha cap dels tres, ni cap company, que tingui ganes de continuar. Ganes de seguir. Alhora que han lamentat que no se’ls hagi deixat treballar com haurien volgut. Un nou capítol del serial. I no serà pas l’últim. Ni el penúltim.

Comentaris (1)

Trending