La FAF deixa l’assemblea en l’aire davant la fractura cada cop més evident entre els clubs

L’advertència formal de quatre entitats més els dubtes cada vegada més gran d’altres equips porta la junta federativa a suspendre la reunió al·legant defectes de forma

La junta actual en ple ha comparegut per informar de l'ajornament de l'assemblea.
La junta actual en ple ha comparegut per informar de l'ajornament de l'assemblea.
El sector crític s’apunta la primera victòria en un partit que, des d’ara, es preveu més o menys llarg i molt intens. La junta directiva de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) ha acordat ajornar l’assemblea prevista per aquest vespre davant el requeriment formal de quatre clubs perquè es deixés sense efecte la convocatòria. El vocal i portaveu de l’ens federatiu, Manolo Jiménez, ha justificat l’ajornament pels defectes formals invocats per la UE Santa Coloma, la Massana, l’Inter d’Escaldes i la Massana. Uns defectes que ha limitat a una qüestió de dates.

El cert és que els interrogants que està generant tot plegat i la divisió cada cop més notable que hi ha entre els clubs per la gestió feta per la directiva de la FAF -tres entitats més com a mínim haurien mostrat el seu acord amb la posició mantinguda pels requeridors- fa que qualsevol cosa, des d’ara més que mai, es miri amb lupa i es vagi amb peus de plom. “Volem ser el màxim de transparents”, ha deixat clar Jiménez, que s’ha limitat a explicar, acompanyat de tots els membres actuals de la junta, uniformats, que hi ha una divergència sobre els terminis amb què s’hauria facilitat la informació als clubs. I que l’anomalia s’està estudiant des del punt de vista legal.

Jiménez ha assegurat desconèixer quins eren els clubs que han fet el requeriment. Però contradictòriament i en nom de la junta ha agraït “que ens hagin avisat” i que no s’hagi celebrat una assemblea que després es pugui impugnar. És de calaix que tota la junta sap perfectament quins clubs han enviat els requeriments, qui pot fer-ho costat i què deia l’advertència. Són qüestions de forma, sí, però lligades a temes de fons. Així, els requeridors al·legarien que la documentació necessària no s’hauria posat a disposició dels clubs afiliats amb els 15 dies d’anticipació necessaris. 

El requeriment que ha estat el causant de l’ajornament parla de terminis però, sobretot, exigeix poder disposar d’una memòria econòmica i una auditoria comptable

Però tampoc no s’ha facilitat cap memòria econòmica ni tampoc s’ha annexat una auditoria de comptes. I ara alguns clubs ja no estan disposats a deixar passar més el calaix de sastre en què, almenys els darrers temps, s’havia convertit la comptabilitat de la FAF, en què sota conceptes molt amplis i mai explicats s’hi inclouen partides de centenars de milers d’euros. “Qualsevol documentació que necessitin està a la seva disposició, només han de fer que demanar-la, no ara, sinó quan sigui. I així ha estat en aquests 25 anys”, ha garantit Jiménez, que hi ha afegit: “Si no ho fan és perquè no ho valoren”.

Altres fonts, però, han deixat clar que hi ha clubs que han deixat constància, fins i tot per escrit -via correu electrònic, per exemple- que volen tenir accés a l’auditoria comptable. I que volen una memòria ben detallada. Res d’això hi ha hagut fins ara. Per tant, la directiva de la FAF s’agafa un temps, sota el pretext de l’anàlisi jurídica, per decidir quan es torna a convocar l’assemblea, que es farà “tan aviat com sigui possible” i que tindrà, inicialment, el mateix format que havia de tenir avui: general ordinària. L’assemblea ha de servir també per ratificar la junta amb alguns canvis. “Hi ha alguna incorporació i alguna baixa”, ha explicat Jiménez.

Guanyar temps

Els clubs que pretenien impugnar l’assemblea si tirava endavant interpreten que la reordenació de la junta, havent dimitit de manera irrevocable el ja expresident Víctor Santos, no es pot dur a terme tal i com es pretén. És una altra de les discussions que hi ha sobre la taula. L’ajornament de l’assemblea serveix als directius actuals -visiblement neguitosos, com a mínim molt incòmodes en la compareixença per donar explicacions arran de la decisió de deixar l'assemblea en l'aire- per intentar d’esvair dubtes i mirar si el secretari general de la FAF i autèntic cap visible i unipersonal de l’organització, Tomàs Gea, recobra la llibertat i posa ordre. 

Però els clubs més crítics, almenys sobre el paper, també esperen que els dies que passin fins a l’eventual convocatòria d’una altra assemblea siguin suficients per haver pogut tenir accés, amb anterioritat, al sumari de la ‘Causa Cautxú’ i així puguin saber exactament de quin mal ha de morir qui sigui. UE Santa Coloma, Encamp, Inter Escaldes i la Massana van presentar divendres un escrit a la Batllia considerant-se perjudicats pel cas i demanant, per tant, poder ser actors civils en la causa. 

Aquest mateix pas ja l’havia fet amb anterioritat, tal i com han reconfirmat aquest vespre fonts federatives a l’Altaveu, la pròpia Federació Andorrana de Futbol (FAF). Perquè tal i com deixa dit la batlle instructora de la causa judicial en molts dels seus escrits l’actuació dels tres processats fins ara -Tomàs Gea, José García i Víctor Santos- hauria anat en perjudici de la FAF. D’aquí que l’organització també hagi volgut saber què s’està investigant exactament i, alhora, intentar silenciar les veus que acusen la directiva provisionalment liderada per Alfonso Martín d’inacció.

Comentaris (3)

Trending