La CASS i la FAF es consideren perjudicades per l’‘Operació Cautxú’ 

La recentment constituïda associació de futbolistes del Principat demana poder exposar a l’assemblea de la federació els seus objectius i necessitats

-
-
La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i la pròpia Federació Andorrana de Futbol (FAF) es consideren víctimes de les pràctiques presumptament anòmales que s’estan investigant en el marc de la denominada ‘Operació Cautxú’. Això és almenys el que es pot desprendre de la decisió de les dues institucions de presentar-se com a actors civils en el marc de la causa judicial que s’està investigant a la Batllia. 

Una part de la trama que s’investiga seria perquè, suposadament, s’haurien pagat remuneracions per sota mà i sense cotitzar. D’aquí que s’acusi als tres processats que hi ha en l’actualitat pel cas, el secretari general de la FAF, Tomàs Gea; el tresorer de la mateixa entitat, José García; i l’expresident, Víctor Santos, de defraudació a la CASS. I d’aquí que la parapública s’hagi personat a la causa per saber fins on arriba la situació i reclamar el que correspongui si mai s’acaba determinant que, efectivament, s’havien d’haver abonat unes cotitzacions que no es van cotitzar.

UE Santa Coloma, Inter Escaldes, la Massana i Encamp van fer divendres el mateix pas que abans havien fet la Seguretat Social i la federació

També la FAF es pot sentir perjudicat per l’actuació d’alguns dels seus dirigents i treballadors. De moment, però, només es queda en l’àmbit civil, el que permet obrir la porta a demanar, si escau, un possible rescabalament per aquells diners que haurien d’haver correspost a l’ens i que, pel motiu que sigui, van anar a parar a d’altres llocs. Presentant-se com a actor civil, la FAF vol evitar les crítiques rebudes per la seva aparent inacció, en cap cas es pretén criminalitzar ningú perquè dins de l’ens federatiu estan convençuts de la presumpció d’innocència de tots els encausats. Però sí que vol estar al cas de tot el que passa judicialment parlant.

Com també ho volen estar quatre clubs en concret dels 31 que hi ha integrats a l’organització: la UE Santa Coloma, l’Inter d’Escaldes, la Massana i l’Encamp. Tots quatre van presentar aquest divendres un escrit a la Batllia interessant ser part civil en el procés i així poder saber què s’està realment investigant. Com a integrants del col·lectiu consideren que l’afectació en la imatge del futbol andorrà que el cas està tenint afecta també la seva pròpia imatge i, per això, volen saber què passa alhora que espolsar-se qualsevol possible responsabilitat, present o futura.

L’assemblea i els futbolistes

També els mateixos quatre clubs tenen previst demanar l’ajornament de l’assemblea de la FAF prevista per aquest dilluns. Impugnaran la convocatòria ja que entenen que hi ha elements tant de fons com de forma que fan tenir clar que no s’han fet els passos adequadament. En relació amb aquesta assemblea, i preveient, d’entrada, la seva celebració, els que sí que han sol·licitat poder acudir són els representants d’un col·lectiu de recent constitució: l’Associació de Futbolistes Andorrans (AFA).

A l’assemblea hi voldrien expressar el seu parer i les seves necessitats i objectius. Alhora, però, consideren que la FAF els ha d’integrar, d’alguna manera o altre, en el seu engranatge com a actors clau que són en el món del futbol, com també formen part de tot l’entramat futbolístic el col·lectiu d’àrbitres. L’AFA està presidida pel jugador internacional Ildefons Lima. 

“Pretenem, com a estament important i indispensable dins el món del futbol andorrà, tenir veu i vot dins la FAF"

Fonts properes al col·lectiu de nova creació han afirmar que “pretenem, com a estament important i indispensable dins el món del futbol andorrà, tenir veu i vot dins la FAF i més encara en un moment com en l’actual, en que creiem que cal fer foc nou i començar des de zero”. Els futbolistes recorden que són “part indispensable” i per això volen “poder donar la nostra veu i el nostre vot en temes tant important com que hi hagi un ambulància a cada partit o que els jugadors tinguin garantits els seus drets laborals”

Les fonts consultades de l’associació han assegurat que pretenen fer una aportació, dins el col·lectiu futbolístic i dins de la FAF, “totalment proactiva i constructiva, en cap cas destructiva ni per embolicar més la troca. Però sí volem donar la nostra opinió com a gent de futbol que som i com a element indispensable per a la pràctica d’aquest esport i de tot allò que l’envolta”



Pares de jugadors de la base demanen més esforços i cap dissolució

Pares de nens que actualment juguen a l’ENFAF demanen als dirigents futbolístics del país, tots en general, que en lloc de voler suprimir equips o divisions de base, es facin compatibles tots els projectes que hi pugui haver i es dotin de recursos i es facin els esforços necessaris per compaginar qualsevol iniciativa, existent o per existir. En un escrit enviat a l’Altaveu, un grup de pares manté que “el nivell del futbol, si el volem augmentar, no passa per fer desaparèixer equips, passa per dedicar-hi esforços, entrenadors tots ells qualificats i invertint els diners que la Federació aporta als clubs per la base en la base”. I afegeixen que “en el futbol d’Andorra hi ha cabuda per a tots als nens  que els hi agrada el futbol, ja sigui als clubs, a l’ENFAF i al nou FC Andorra”. En l’escrit s’hi recorda que “la Federació fa anys que va salvar una base que hagués desaparegut. Una base que ha crescut en joc i ambició gràcies a l’esforç que hi ha dedicat, uns nens que ho deixen tot en el camp i que es passen dies fora per jugar. Aquesta dedicació dels nens i de la Federació ha comportat una millora en el nivell del futbol” i es mostra neguits evidents. “No entenem el per què hi ha clubs que estan en contra i volen la dissolució de l’ENFAF. Aquests nens tenen una il·lusió de jugar al futbol, en cas de no continuar a l’ENFAF molts d’ells deixaran de jugar o aniran a equips de fora”. Finalment remarquen que “si el problema és que el nivell de la lliga no és bo per culpa de que cada any hi ha nens que la deixen per anar a l’ENFAF, no ho entenem gaire ja que molts dies en camps de futbol 7 entrenen a la vegada  més de quaranta nens i algun d’ells no arriba a tocar una pilota en tot l’entrenament. Equips de futbol en els quals hi tenen vint nens per jugar a futbol 7 o trenta per al futbol 11,  això comporta que alguns es quedin sense jugar cada setmana, problema més agreujat en les categories més petites, edats entre 6 i 9 anys, en les quals els equips fan convocatòries per què no poden inscriure tots els nens a l’acta”.



 

Comentaris (1)

Trending