Entre l’espasa i la FAFret
“El millor de tot”, expliquen fonts properes a l’entitat, “és que per bé o per malament molta gent parla. I entre els uns i els altres, entre els defensors de la causa i els que creuen que s’estan fent les coses malament, potser acabarem sabent del cert com funciona la FAF i què s’hi fa”. L’assemblea d’aquesta nit, si s’acaba celebrant, hauria de validar uns comptes que, aparentment, mostren que durant l’exercici 2018 l’entitat va moure -subvencions per a projectes i inversions concretes a banda- més de 6 milions d’euros. Els comptes de la federació deixen entreveure un superàvit de més de 12.300 euros, lluny dels 342.000 de l’any anterior.
Però també evidencien que amb tan sols dos capítols, el referent als salaris del personal i una partida denominada ‘altres serveis externs’, es ‘menja’ gairebé el 60% dels 6,1 milions de despesa que va reflectir l’ens federatiu l’any passat. A les remuneracions reconegudes com a despeses de personal, inclosa la CASS, la FAF hi va invertir més d’1,6 milions d’euros, que són 30.000 euros més que un any abans, un increment raonable. Els ‘altres serveis externs’, però, experimenten un increment molt major, de gairebé 310.000 euros, i suposen la partida de despesa més elevada: 1.867.220 euros. ¿I què són aquests ‘altres serveis externs’? Ningú no ho sap.
Bé, ben bé ningú segurament que no, de ben segur que hi ha qui sap de què va la cosa, però els representants dels clubs, per norma general, escolten, molt sovint ni tan sols entenen res, no demanen mai, assenteixen i acaben aprovant. I aquí pau i després glòria. Fins ara, que la situació judicial ha fet esclatar una falsa harmonia. Una suposada complicitat que no hi ha estat mai però que ara, potser la minoria que mai no s’ha sentit còmoda amb la situació, pot desvirtuar amb arguments sòlids: una investigació judicial en curs, unes pràctiques anòmales sota sospita i els dos homes que tenien més ascendència sobre els números, el secretari general i el tresorer, a la presó.
Justament, per la manca de claredat en relació amb la documentació comptable rebuda, es demanarà la suspensió de l’assemblea. Ho faran aquest mati els quatre clubs -UE Santa Coloma, la Massana, Inter Escaldes i Encamp- que ja divendres van presentar un escrit a la Batllia demanant poder tenir coneixement del sumari del ‘cas Cautxú’. Jurídicament, processalment, les quatre entitats sol·liciten poder esdevenir actors civils en la causa atès que consideren que l’afer els afecta. Afecta la seva imatge en tan què integrants de la FAF i volen evitar qualsevol assumpció de responsabilitats.
Un criteri molt similar al que argumentaran aquest matí en el requeriment en què es demana la suspensió de l’assemblea. A banda d’estar en contra del poc detall amb què es faciliten els comptes, de la manca d’una auditoria completa lliurada amb poc temps o de què no consideren que la cooptació sigui la fórmula adequada per resoldre la dimissió irrevocable que al seu dia va presentar el president de la FAF i també processat Víctor Santos.
Hi hagi assemblea o no n’hi hagi, la pau futbolística està trencada. Afloren veus discordants d’arreu. Discordants entre elles. Els uns defensant la gestió feta i acusant els pocs que s’atreveixen a discrepar obertament de ser uns torracollons, uns ressentits o el que sia, i els altres, els que es queixen, deixant clar que hi ha una investigació en marxa i fregant-se les mans davant l’alta possibilitat de poder accedir al sumari de la causa. I mirar d’aclarir els molts dubtes que tenen. Si hi ha assemblea potser algunes preguntes s’hi faran. Però és tan poc clar com la possibilitat -apuntada en alguns fòrums- que assisteixin al conclau futbolístic representants de la UEFA i de la FIFA. Ara mateix el futbol andorrà, ja no sols la FAF, sembla estar entre l’espasa i la paret.
La Batllia demana un reconeixement forense de l’estat de salut de Gea
La batlle que instrueix l’‘Operació Cautxú’ ha sol·licitat que es faci un reconeixement forense de l’estat de salut del secretari general de la FAF, Tomàs Gea, empresonat des de principi de maig. Gea pateix des de fa molts anys una malaltia cardiològica i la seva estada a la presó estaria agreujant aquesta malaltia. La responsable judicial val saber quina afectació està tenint la reclusió i les condicions amb què està al centre penitenciari en vista a poder decidir alguna altra mesura. Recentment, la instructora ha desestimat alliberar Gea. El dirigent esportiu va demanar oralment a la batlle, quan va declarar per primer cop en la causa, que se’l deixés en llibertat amb les mesures que es considerés escaients o, com a mínim, que es decretés el seu arrest domiciliari. I aquesta podria ser la solució si realment els metges conclouen que el seu estat de salut ha empitjorat i hi ha algun risc evident.
Comentaris (2)