De Wembley a la Borda Mateu

L’andorrana Ainhoa Fernández, assistent de la FIFA, va formar part de l’equip arbitral que aquest divendres es va encarregar de xiular l’empat entre Anglaterra i Suècia (1-1) al mític estadi londinenc i aquest diumenge estarà a la Lliga Multisegur

Wembley és el més semblant a la Meca per a tots els seguidors del món del futbol. Ahir, davant gairebé 65.000 persones, una xifra que torna a posar en evidència el creixement del futbol femení, l’estadi va acollir el primer partit de la selecció d’Anglaterra, que s’enfrontava a Suècia (1-1) en el primer partit dels Euro Qualifiers. I ho va fer amb protagonisme andorrà, ja que la col·legiada Ainhoa Fernández Ruiz va ser una de les responsables d’impartir justícia sobre el terreny de joc, en una experiència “increïble” que ella mateixa reconeix que “no m’ho esperava”.

“Semblo tonta voltant per l’aeroport de Londres amb un somriure d’orella a orella”, són les primeres paraules de l’Ainhoa Fernández al recordar el partit que ahir van protagonitzar les seleccions femenines d’Anglaterra i Suècia (1-1), i que va acabar amb el mínim premi pels dos combinats en el primer partit d’aquesta nova fase de classificació per a l’Eurocopa 2025 que se celebrarà a Suïssa. Un duel on destaca “l’ambient de Wembley després del gol d’Anglaterra”, però que no va donar massa feina a l’equip arbitral pel que fa a les amonestacions, ja que no n’hi va haver, però sí en la senyalització de fores de joc, la tasca de la qual Fernández s’encarregava principalment.

Salutacions prèvies al partit entre la portera sueca, Jennifer Falk, i l'equip arbitral.
Salutacions prèvies al partit entre la portera sueca, Jennifer Falk, i l'equip arbitral.

L’andorrana assegura que “en el meu cas vaig tenir més feina, però totes les situacions les vaig resoldre satisfactòriament”, explica sobre les jugades més complicades que va tenir un partit on Alessia Russo i la blaugrana Fridolina Rölfo van ser les golejadores. Cal destacar que en aquesta primera fase de competició, les àrbitres només disposen de la tecnologia goal-line. Per tant, no hi ha VAR per a resoldre algunes situacions dubtoses com la que es va trobar la selecció d’Andorra en la derrota inaugural davant Montenegro (6-1) després del gol de Djokovic en una posició més que dubtosa.

Fernández, que anys enrere havia estat portera del combinat tricolor, explica que va veure la primera part de les seves excompanyes abans de concentrar-se i, des del seu coneixement de causa, afirma que existia el fora de joc en el segon gol montenegrí, ja que “al veure les càmeres, es pot apreciar la posició més avançada” de la jugadora balcànica. De totes maneres, reconeix que “la primera part de la selecció va ser molt bona”.

L’andorrana, que habitualment figura com a àrbitra a la Lliga Multisegur i ja ha protagonitzat diversos partits en l’àmbit europeu, es troba en la seva tercera temporada i escaig exercint com a col·legiada i ja ha estat vinculada amb el grup Elit de la UEFA. Lligada a la macedònia Ivana Projkovska, l’àrbitra principal de l’Anglaterra-Suècia, Fernández ja ha participat en duels de la Women’s Champions League i també partits internacionals masculins, formant dupla amb el francès Antoine Chiaramonti.

De fet, Fernández no tindrà massa temps per assaborir una experiència tan inoblidable, ni tampoc per fer gaire turisme per la ciutat de Londres. La col·legiada ja és a l’aeroport perquè demà és l’encarregada de xiular el partit que enfronta a la Penya Encarnada contra l’Atlètic Escaldes (18:30 hores) al centre d’entrenament de la FAF de la Borda Mateu. Serà, doncs, deixar la cúspide del futbol per tornar al fang.

Comentaris (7)

Trending