Vol saber què cobraria si li haguessin incrementat l’IPC cada any?

Estadística estrena lloc web anant més enllà de la revisió estètica i oferint un espai “molt més clar i molt més visual”

Estadística estrena lloc web. La pàgina electrònica, la nova, és “molt més clara, molt més visual”. I dóna resposta als plans estadístics alhora que incorpora tota la informació de què disposa el Fons Monetari Internacional (FMI) en relació amb Andorra i amb tot el món. L’espai serà, és de fet, molt més funcional i té previst incorporar una calculadora IPC que permetrà, especialment, “actualitzar o capitalitzar rendes” i que ha de ser “una bona manera per generar atractiu per la nova web”.

El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i la cap d’àrea d’anàlisi de la informació estadística, Dolors Capdevila, han presentat aquest matí la nova web (http://test.estadistica.ad) que, durant una setmana o deu dies, conviurà amb la que ha estat vigent fins ara. D’aquí uns dies aquesta darrera serà desactivada i ja serà accessible només la nova. “Ja li tocava una remodelació”, ha dit sense embuts un Galabert que ha explicat que calia fer un tomb a la web actual per “millorar la claredat” alhora que es compleixin els estàndards internacionals.

El secretari d’Estat Marc Galabert ha estat molt gràfic en explicar que es passa “de tenir una web 1.0 a tenir una web 2.0”. Hi haurà “una major disponibilitat de dades en línia”; el disseny i posada en funcionament del web ha tingut un cost d’aproximadament 100.000 euros

Encara ha estat més gràfic el secretari d’Estat quan ha explicat que es passa “de tenir una web 1.0 a tenir una web 2.0”. Hi haurà “una major disponibilitat de dades en línia” alhora que “la capacitat de la pàgina actual per allotjar noves dades començava a quedar compromesa”. En fi, que fa un any que s’hi treballava. L’usuari passarà a estar al centre del tractament de dades, com ha remarcat Capdevila, que ha fet una demostració de navegació. El disseny i posada en funcionament del web ha tingut un cost d’aproximadament 100.000 euros

Hi haurà una millora global que permetrà als investigadors, als recercadors, fer millor la seva feina. Hi haurà “una major disponibilitat de dades en línia”, segons Galabert, malgrat que la difusió de la informació que es genera, per ara, no es preveu que sigui sotmesa a cap canvi. Sí que es difondran, però, les metadades. I durant el segon semestre d’aquest any s’implementaran altres millores. Una newsletter per subscripció -que permetrà rebre la informació que es vulgui i no cap altra- o la calculadora IPC seran alguns d’aquests elements.

Es podrà, per exemple, calcular quin seria el salari que avui hauria de cobrar algú si se li hagués aplicat cada any l’IPC. O, per exemple, saber quina indemnització pertoca a algú a qui li ha estat reconegut judicialment algun pagament que cal, també, revisar-lo en funció de l’evolució del cost de la vida, per posar dos exemples. En qualsevol cas, aquest ‘botó’ és un dels elements que s’espera que generi interès respecte d’una pàgina amb 3.865 visites el mes de març o una punta superior a les 6.000 visites el gener.

FMI I PLA D’ESTADÍSTICA

El secretari d’Estat ha explicat que el fet d’ingressar a l’FMI no ha suposat una ‘obligació’ per a la renovació de la pàgina electrònica. Això sí, l’organisme econòmic internacional aporta “un suport metodològic rellevant i una experiència tècnica” notable. Que s’incorpori informació procedent de l’FMI no suposa cap solapament i sí “una complementarietat”. Això sí, el fet de proveir dades a organismes internacionals “implica un grau d’exigència dins del departament” d’Estadística i més encara en “l’horitzó d’un acord d’associació imposa una feina important”.

IMG 20220505 113108
Marc Galabert i Dolors Capdevila durant la presentació.

Per ara, els recursos humans estan optimitzats pel treball actual, “però el Govern és conscient” que caldran incorporacions progressives. Actualment, a Estadística hi treballen trenta tècnics i vint enquestadors. Els enquestadors potser podrien anar a menys, perquè “la intenció és que en la mesura que es pugui”, cada vegada hi hagi més dades procedents de registres institucionals. La voluntat doncs, és “accedir a l’univers poblacional i no a una mostra”, com ha remarcat Galabert. De fet, aquests són alguns dels reptes del pla estadístic 2022-2025. El repte més imminent és la posada en marxa de la nova web. Tocava.

Comentaris (1)

Trending