“Tinc por del meu fill”

La mare del noi de Sant Julià que es va haver de ‘reduir’ farmacològicament dimarts al vespre en posar-se agressiu amb veïns i fins i tot els sanitaris reclama més implicació de les administracions per resoldre casos com els que està vivint des de fa cinc anys

Té 23 anys i, per tant, formalment, legalment, és major d’edat. Però la seva esquizofrènia paranoide derivada de l’addicció ara ja a tot tipus de substàncies tòxiques “l’invalida per treballar i fins i tot per fer una vida mínimament normal”. Dimarts al vespre va protagonitzar un incident que l’ha portat, ara sí, a estar ingressat a la planta hospitalària de salut mental. “El temor és que el deixin anar. Tinc por del meu fill.”

Ho explica la seva mare al costat de la secretària de l’Associació en Defensa dels Joves en Risc d’Andorra (ADJRA), que li fan costat en una aventura malaurada que fa gairebé cinc anys que dura. Ja era major d’edat quan un dia, des de Cambrils estant, el jove lauredià, que deuria tenir llavors dinou anys, va trucar la seva mare dient-li que l’estaven empaitant. Que el perseguien. Era l’efecte que li havia provocat el consum de les drogues, que iniciat amb setze o disset anys a través de la marihuana, ja començava a anar cap a material més sensible. I menys tou.

Bombers, policia i el SUM aquest dimarts al vespre a Sant Julià de Lòria.

Relacionat

Mobilització de policia i bombers a Sant Julià per contenir un jove que es mostrava agressiu

Va ser llavors quan li van diagnosticar la malaltia que pateix. “Però ell no reconeix, no admet que està malalt” i, per tant, no fa cap dels tractaments que en algun moment se li hagin pogut prescriure. Una temporada va tenir visites a l’unitat de conductes addictives (UCA) però “com que no es fa cap seguiment” va deixar de prendre la medicació i s’aferra a les drogues. I a l’alcohol. Dimarts, quan va protagonitzar l’incident que va  obligar a mobilitzar policia, bombers, SUM i agents de circulació havia begut molt d’alcohol.

“Per a una mare una situació així és molt dura. Haver de denunciar el teu propi fill perquè t’aixeca la mà, perquè t’amenaça. És una bomba de rellotgeria i l’UCA se’n renta les mans”

“Per a una mare és molt dur. Està molt deteriorat, molt prim, ni tan sols menja”, explica la mare, que diu que el jove no pot viure amb ella perquè es posa més violent i perquè no seria el primer cop que li aixeca la mà. L’amenaça. I tem per ella. I per d’altres. “El meu fill és una bomba de rellotgeria i l’UCA se’n renta les mans.” Per això, després de l’incident de dimarts, ha iniciat una lluita per aconseguir que l’incapacitin almenys temporalment i així pugui ser ingressat en algun centre per mirar, com a mínim, de deshabituar-lo a les drogues.

Dimarts no era el primer dia que l’avisaven que corrés, que el seu fill n’havia fet alguna. Gràcies a la injecció d’un fàrmac se’l va poder controlar. Havia intentat agredir a una veïns i fins i tot a un agent de circulació. Com li ha passat a la pròpia mare, que al seu dia es va veure amb la tessitura d’haver de denunciar el seu propi fill. Sap que té citacions diverses de l’administració de Justícia. Però no en sap el motiu. És major d’edat i igual com a l’UCA tot sovint li han dit que no li poden dir res perquè el seu fill ja és prou gran, tampoc en altres institucions li ho han posat fàcil. “Tot són barreres.”



LA ‘TIKTOKER’ CLÀUDIA CUNILL TAMBÉ DENUNCIA EL CAS

La ‘tiktoker’ Clàudia Cunill andorrana també ha denunciat el cas i ha demanat l’ajuda dels andorrans per fer saber la situació en què es veu involucrat el jove i la seva família, fonamentalment la seva mare. Ho ha fet a través d’un vídeo de Tik Tok que ella i altres persones han difós per les xarxes socials.



“No podem permetre que ens passin més casos com el que va passar a Vila, quan un noi esquizofrènic va acabar matant un home. És exactament el mateix”, adverteix la mare al costat de la secretària de l’ADJRA, que reclama que “el ministeri i altres instàncies, sanitàries i judicials, s’impliquin més davant casos que afecten persones que molt sovint no tenen ni els recursos ni els mitjans” per afrontar una situació que acaba sacsejant tot el nucli familiar. La mare d’aquest noi fa temps que està en tractament psiquiàtric. “Les amigues em diuen que no saben com aguanto. És molt dur.”

“Hi han d’haver protocols molt més clars i definits. Davant de determinats quadres diagnosticats i reconeguts s’ha d’actuar amb més fermesa. Sense temptar la sort”, explica la dona tot mostrant al telèfon les fotografies que va fer a la cambra d’un hotel de Sant Julià on viu el seu fill. Objectes per tot arreu, lleixiu, substàncies de dubtosa procedència, brutícia i molta roba. “Vaig haver de fer quatre rentadores de quatre quilos. No deu rentar mai. I ben just si es renta ell”, lamenta. No sap massa com afrontar tot plegat. Per això reclama ajut. Per a ella (i el seu fill) i per a qualsevol família que es trobi en una situació semblant. Per molt que l’afectat sigui major d’edat.

Comentaris (18)

Trending