Sis hores d’espera i sis punts de sutura

La situació al servei d’urgències ha estat força complicada els darrers dies i ha arribat a situacions extremes, com tenir pacients amb ferides obertes o reaccions al·lèrgiques molt de temps abans de ser atesos

P

P.C

Comentaris

L’alerta es remunta setmanes enrere, i el ministre de Salut, Albert Font, es va comprometre a buscar solucions a curt termini. Es van establir filtres. Però 2023 ha començat i el temps d’espera a Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell continuen sent brutals, excessius. El malestar i la indignació entre els usuaris que acudeixen es van fer palès la passada nit de dimarts, quan es van presentar almenys tres fulls de reclamació.

La manca de treballadors i la falta de consciència de l’ús dels ciutadans del servei d’Urgències ha portat a una saturació que no sembla tenir fi. Aquesta nit de dimarts, l’alerta en enregistrar-se era constant. “Hi ha molt temps d’espera”. En alguns casos, més lleus, podria arribar a ser comprensible. En altres, però, no tant. A la sala d’espera de l’hospital es podia veure algun pacient amb ferides obertes que, sis hores després d’haver passat per triatge, van requerir fins a sis grapes. També altres que per un únic punt van haver d’estar allà una quantitat de temps que van considerar insostenible.

Aquests són casos aïllats, però es podria parlar d’altres que van xafar la sala d’espera de l’hospital i que van marxar, moltes hores després, sense ser atesos. I no per manca de malaltia, però sí de paciència. Reaccions al·lèrgiques sense que les revisi un doctor i còlics que van haver d’esperar al matí següent per trobar cura. Arribar a les 19:00 h i sortir més tard de la 1:00 h de la matinada sense resultat ni cap medicació que posi fi a la molèstia. I entre cada pacient, una hora sense cridar ningú per passar a consulta.

Accés al servei d'Urgències.

Relacionat

Sanitaris d’Urgències animen els usuaris a presentar queixes per les llargues esperes que han de fer

En més d’una ocasió es podien escoltar comentaris per part del servei mèdic. De cansament, de desorganització i d’una situació que els superava per tots els costats. Molts d’ells van animar, una vegada més, als pacients a presentar fulls de reclamació. Més d’un es va animar, almenys quatre en una mateixa nit. Aquesta saturació també es va donar el dia 31 de desembre i l’1 de gener, dies que són claus i que sempre han estat complicats a l’hospital. I més, amb l’arribada de turistes, molts d’ells a la sala d’Urgències amb roba d’esquí. Amb tot, no s’haurien detectat afeccions gaire greus ni persones ingressades. Però el 2 de gener ha continuat amb la mateixa tònica, tot i que es tractava de tranquil·litzar als pacients assenyalant que era excepcional.

Una de les imatges que difon el SAAS.

Relacionat

El SAAS posa en marxa la campanya per animar a fer “un ús responsable del servei d’Urgències”

El passat 16 de desembre el SAAS posava en marxa una campanya de conscienciació sobre l’ús responsable del servei d’Urgències. Font ja havia avisat que poca cosa més es podia fer. El que es demanava era que acudiren al metge referent per casos més lleus, visites ambulatòries i processos de baixa gravetat. Malgrat això, no es pot oblidar que en aquesta època hi ha molts turistes al país que no tenen un metge referent i que, per tant, han d’acudir a Urgències. I això no fa més que sumar hores a les esperes.

 

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending