“Que tot torni a ser com abans”

Els estudiants andorrans tanquen el curs de la pandèmia confiant que, al setembre, es recuperi la normalitat i, per exemple, no sigui necessari ni dur mascareta ni fer grups bombolla

Un examen de matemàtiques amb equacions de segon grau. Aprendre tota la taula periòdica dels elements. O el temut repte (impossible per alguns) de saltar el plint en classe de gimnàstica. Eren, segurament entre altres, les grans pors que afrontaven tradicionalment els nens i adolescents cada curs escolar. En l’any (educatiu) que tot just ha acabat aquest dimarts, tots ells es van veure superats per un altre: el coronavirus. Els alumnes s’han acomiadat de les classes amb un desig clar: que en tornar, al setembre, tot torni a ser normal.

No es pot negar que hi ha un gran consens entre els estudiants a l’hora de respondre com esperen que sigui el curs vinent. “Com abans”, demanen. O desitgen, clar, conscients que, al final, qui ho determinarà serà la pandèmia. “Esperem poder tornar sense mascareta i fer vida normal”, explicava el Jan Moya, alumne de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp.

És, justament, un dels centres on s’han viscut moments més complicats. I és que, cal recordar, a les dificultats inherents a la pandèmia, s’hi va sumar el fet que part de l’escola va quedar inhabilitada davant el risc que presentava un dels murs de contenció que la voregen. Fins que no es van fer obres d’urgència, el menjador i part del pati no es van poder utilitzar. I, a l’octubre, l’elevat nombre de positius va acabar forçant Govern a tancar-la temporalment.

Professors i alumnes del centre encampadà han volgut clamar als quatre vents que han superat amb bona nota el complicat repte que els ha imposat el coronavirus

Aquests mals moments són un record llunyà ara. Els estudiants, però, valoren que, malgrat tot, han pogut tornar a les classes. “Fer-ho després del confinament va ser brutal”, afirma el Jan, tot recordant que “al principi veníem sense mascareta”. L’arribada de la segona onada va obligar a canviar aquest plantejament. “Ens hem anat adaptant i, al final, tot ha anat bé”, comenta.

La Maria Christeau no amaga que “ha estat un any difícil pels confinaments i per la separació de les classes”. Recorda que “gairebé no ens podíem relacionar amb altres grups”. Per tant, ha estat, també, un curs diferent. I desitja que “el vinent la Covid hagi marxat i podem tornar a estar com abans”.

Aquest dimarts els alumnes de l’escola encampadana esgotaven les darreres hores lectives. Ho feien, evidentment, amb un ambient més distés... i també amb certs nervis per les ganes de poder dir que han començat les vacances. Abans de marxar, però, ha volgut fer un petit acte per demostrar que, malgrat tots els obstacles, han afrontat i superat amb nota el repte del curs de la pandèmia.

Tots els estudiants i també professors s’han ajuntat a un dels patis. Allà, una pancarta amb un missatge: “Aconseguit”. Les lletres, formades per pòstits amb petits textos de cadascú d’ells recordant el curs. I el crit ben fort celebrant la feina feta, tot esperant que a partir de setembre les equacions, la taula periòdica o el plint tornin a ser els únics reptes pels quals es pugui perdre la son.

Comentaris

Trending