Presó extra al Perú

Un ex-resident condemnat per violació al Principat i que va marxar-ne per no haver de complir la pena fa dos mesos que hauria d’estar en llibertat però continua empresonat al seu país per la deficient comunicació cooperació judicial que hi ha en alguns casos

Fa dos mesos que hauria d’estar en llibertat. Així ho va resoldre el 10 de juny el Tribunal de Corts. Però encara ara, cinc setmanes després, un ex-resident peruà de 62 anys continua veient passar les hores en una presó del seu país pendent d’una extradició acordada pels tribunals i el govern peruans però a la qual Andorra ja ha renunciat perquè l’home ja ha complert les cinc sisenes parts de privació de llibertat que hauria hagut de complir a la Comella. La comunicació judicial, diplomàtica, entre el Principat i el Perú és deficient i l’home continua empresonat.

L’ex-resident i qui al seu dia va ser el seu advocat al Principat i que encara fa algun tràmit per compte seu per accelerar el seu alliberament treuen foc pels queixals. Les autoritats judicials i governamentals han estat tres anys i mig en acordar l’extradició passiva cap a Andorra de l’home que el Principat va posar en cerca i captura l’octubre del 2015 per haver marxat del país sense haver complert els cinc anys de presó ferma que el Tribunal Superior li va imposar per diversos delictes, dels quals els dos més rellevants, sengles agressions sexuals constitutives de violació, na d’elles en grau de temptativa.

El 10 de juny el Tribunal de Corts va acordar deixar sense efecte una extradició que les autoritats peruanes havien acordat el 13 de maig després d’anades i vingudes durant més de tres anys i quan quatre dies després el detingut ja havia complert la condemna

El diari oficial peruà va publicar el maig l’acord pel qual es podia extradir cap al Principat l’home, detingut el 20 de gener del 2018 al Perú arran de l’ordre dictada pels tribunals andorrans. La cooperació judicial i diplomàtica està sent tan lenta, tan dolenta, que just quatre dies després que les autoritats peruanes acordessin enviar l’home a Andorra, el reclús -perquè des del 20 de gener del 2018 l’home està empresonat- hauria complert el termini de presó efectiva a la Comella. A banda dels tres anys i mig que porta entre reixes al Perú, entre març i desembre del 2012, just després de la violació consumada, l’home ja havia estat a la presó a Andorra.

Arrelat al Principat i amb família encara avui al país, quan va sortir en llibertat provisional l’home, que havia arribat l’any 2000 al país i havia treballat de forma ininterrompuda, va mantenir aquí. Fins que al 27 de març del 2015 la sala penal del Tribunal Superior va dictar la sentència condemnatòria ferma. L’únic que li estalviava era l’expulsió. Per a la resta, hauria d’ingressar a la presó pels episodis violents que havia protagonitzant amb qui havia estat la seva parella durant un temps, una dona vint anys més jove, i amb la qual ja no mantenia relació sentimental quan la perseguia, l’amenaçava i segons van considerar els tribunals, la va arribar a violar amb un fill menor d’ella jugant en una estança adjacent a on es van produir els fets.

Els fets són recriminables i així ho va considerar el tribunal. Amb la sentència ferma sota el braç, l’home va marxar del país i gairebé tres anys després, va ser detingut al Perú arran de les mesure internacionals dictades per Andorra. Tres anys i mig ha trigat a resoldre’s l’extradició i el 10 de juny el Tribunal de Corts fets els càlculs i considerant que el 17 de maig l’home ja hauria d’haver sortit en llibertat condicional, va decidir desistir de l’extradició. Però la decisió, que deu anar a peu d’Andorra la Vella a Lima, encara no ha arribat al Perú. I l’home continua empresonat. Abonant presó extra al seu país. A vegades la cooperació judicial és molt rapida i efectiva. Però hi ha d’altres cops, lamenta l’afectat i la seva defensa, que les autoritats van a pas de tortuga.

Comentaris (1)

Trending