De ‘piscina’ improvisada a abocador de terres per necessitat

El terreny de la Portalada que ha ‘heretat’ el Govern en virtut de l’acord extrajudicial amb els Cachafeiro estava ple d’aigua just abans de l’esllavissada que es va convertir, justament, en un tsunami

Just dos dies abans de l’esllavissada (quan es va captar la imatge que acompanya aquestes línies), el forat de la Portalada, perquè ni terreny era allò ja, estava ple d’aigua. De fet, aquell sot que suposadament havia de ser els fonaments d’un futur centre comercial que agafés el relleu de l’històric i ara ja desaparegut Punt de Trobada, ple d’aigua com estava, va esdevenir una bomba de rellotgeria, un tsunami en tota regla, arran del despreniment de terres. La parcel·la era una ‘piscina’ improvisada, la muntanya un tros enorme de roca i terra d’allò més inestable.

Aquesta setmana vinent farà quatre anys d’aquell malaurat succés. Va ser la matinada del 9 al 10 d’agost. Sortosament -i les hores del despreniment hi van fer molt- no hi va haver danys personals. Els materials van ser molt costosos, més encara les actuacions que es van haver de fer per aturar aquell daltabaix de pedra, però ara ja són, justament, aigua passada. Un acord extrajudicial ha permès deixar en no-res, gairebé de sorpresa, tots els plets legals oberts, i n’eren uns quants, arran d’aquell desastre que tenia el seu origen en el fet de gratar i gratar la muntanya sense miraments i, després, foradada com estava, deixar-la abandonada a la seva, en aquest cas, dissort.

Obres a la Portalada poc després de l'esllavissada.

Relacionat

Medi Ambient admet que analitzarà convertir la parcel·la de la Portalada en un abocador de terra

Justament, que malgrat la inacció que segurament va tenir l’administració, les administracions, durant molt temps, segurament la situació de la Portalada es va anar agreujant, no treu que en el fons de tot plegat, fos clar, diàfan, per als tècnics i per a tothom en general, que el gran responsable d’aquella inestabilitat geològica era l’actuació de la propietat, que va esbudellar la muntanya i no li va donar mai el sostén necessari. Fins i tot va retirar la maquinària que permetia buidar d’aigua aquell clot immens. I l’aigua va ser la que, barrejada amb alguna que altra pedra, algun que altre roc, va sortir disparada cap al centre comercial. Cap a la carretera.

WhatsApp Image 2023 08 05 at 01.
Una imatge de la zona de la Portalada dos dies abans del sinistre.

Els tribunals, de forma ferma, ja van deixar dit fa algunes setmanes a la societat Ficand, als Cachafeiro, que no calia que reclamessin res pel fet que urbanísticament, el terreny quedi inhabilitat sinó per sempre, per a gairebé sempre. D’aquí a declarar solemnement que la responsabilitat d’aquell desastre sortós encara era, també, de la mateixa propietat i anaven a tot estirar, un parell de passos. Per tant, i en conseqüència, s’ha avançat uns quants capítols i s’ha estalviat molt desgast i diners amb un acord extrajudicial que deixa a cost zero aquella parcel·la per a l’Estat.

El magatzem comunal afectat per l'esllavissada dies després de l'accident.

Relacionat

La Justícia valida que Govern actués unilateralment per protegir la zona de la Portalada

I l’Estat, el Govern, hi buscarà alguna sortida. I si es troba la manera -perquè no és fàcil fer anar cap allà camions de terra, que quedi clar que serien terres, en plena carretera general-, la parcel·la tindrà una nova utilitat. Serà un centre, però no pas comercial. De terres. Un abocador. Acumularà pedra, runa. I n'hi cap unes quantes tones, uns quants metres cúbics. I tot plegat, quan prou falta fa a nivell estatal i que, a més, han d’acabar de dir els tècnics, pot ajudar potser no a estabilitzar del tot la zona però sí a sostenir-la amb força. En tot cas, de l’aigua haurà passat a la terra. Més sòlida. Menys mòbil.

Comentaris (2)

Trending