Medi Ambient admet que analitzarà convertir la parcel·la de la Portalada en un abocador de terra

El titular ministerial confirma que el Govern està interessat en poder “donar una utilitat” al terreny que ha rebut a cost zero en el marc de l’acord extrajudicial relacionat amb els danys causats per l’esllavissada de l’agost del 2019

Obres a la Portalada poc després de l'esllavissada.
Obres a la Portalada poc després de l'esllavissada. ARXIU / SFGA

El ministre de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i Sostenibilitat, Guillem Casal, ha admès que “és una possibilitat que haurem d’analitzar” el fet de convertir la parcel·la de la Portalada, a Sant Julià, en un abocador de runes. “Estem parlant de terres, només”, ha deixat clar el responsable ministerial referint-se al fet de poder “donar una utilitat” a un espai que des que hi va haver l’esllavissada ha quedat inutilitzat i desclassificat per a qualsevol ús ‘normal’.

La parcel·la en qüestió acaba de passar a propietat de l’Estat a través de l’acord extrajudicial al qual van arribar divendres de la setmana passada totes les parts implicades en el marc dels litigis oberts arran de l’esmentada esllavissada, i que tenien la societat Ficand, lligada a la família Cachafeiro, el Govern i el comú de Sant Julià com a tres dels principals actors. Casal ha deixat clar que s’actuaria garantint al màxim la seguretat i que la conversió en abocador -“estem parlant de terres”- hauria de suposar “una mesura correctora” per aquell punt, que en diverses fases va ser objecte d’una molt important excavació que, en el fons, hauria contribuït a desestabilitzar la muntanya.

Casal ha seguit l’apunt incidental que va fer aquest dilluns el cap de Govern, Xavier Espot, en el marc de l’exposició-anunci de l’acord extrajudicial. I ha recordat que hi ha una falta evident d’espais al país per abocar runes. Per tant, sempre que sigui tècnicament possible, abocar terres en aquell indret seria benvingut.

ECONOMIA CIRCULAR

Durant la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres d’aquest dimecres, el titular de Medi Ambient també s’ha referit a ajuts a projectes que fomentin l’economia circular. El pressupost total de la segona convocatòria és de 150.000 euros. El Govern ha validat avui subvencions a dos projectes distints.

Els beneficiaris han estat, per una part, l’associació de gestors de residus AGREDA, pel projecte de posada en marxa de l’Observatori d’Innovació i Economia Circular per tal de contribuir mitjançant l’aportació de coneixement a la transició general del país cap a l’economia circular, i d’altra banda, el projecte de LSR SLU, per la incorporació de la línia de tractament d’equips elèctrics rebutjats que contenen gas SF6. Els ajusts per als dos projectes ascendeixen a un total de 39.000 euros.

L’objectiu del programa és impulsar ajuts destinats principalment a empreses privades i agrupacions o associacions empresarials, col·legis professionals o associacions en general per tal de promoure l’economia circular i els principis que persegueix la llei, així com contribuir a la transició per millorar l’eficiència dels recursos materials.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending