El PIN de la discòrdia

Torna a la presó un dels quatre joves detinguts a la Rabassa amb tres quilos de marihuana enmig d’un ‘combat jurídic’ i altres efectes col·laterals per tractar-se l’implicat d’un familiar d’un alt comandament policial

El Tribunal de Corts ha revocat l’alliberament provisional d’un dels quatre joves que fa pocs dies havien sortit del centre penitenciari després de gairebé set mesos d’empresonament acusats d’un delicte contra la salut pública. Tots quatre van ser detinguts el 8 de maig a la nit a la Rabassa, a l’altura del Tobotronc, amb tres quilos de marihuana que asseguren sense que s’hagi pogut provar el contrari que eren per al seu propi consum. El nou empresonament d’un dels implicats s’ha dictat enmig d’un tens ‘combat jurídic’ sobre el bolcat dels telèfons mòbils.

El cas en qüestió està envoltat d’una notable polèmica. El fet que un dels implicats, just el que avui ha tornat al centre penitenciari, sigui familiar directe d’un alt comandament policial, fa que l’afer, des del seu inici, hagi cobrat una dimensió diferent. I que la causa, per bé o per mal, estigui enverinada més enllà dels fets concrets. La fiscalia es va oposar a la llibertat decretada per la batlle instructora el cas. De fet, el ministeri públic ha acabat sol·licitant que tornin a la Comella els quatre processats, i en les properes setmanes els altres tres detinguts podrien seguir el mateix camí que ha seguit aquesta tarda el primer dels processats. L’implicat ha ingressat a la presó després que la Batllia hagi desestimat una petició d’ ‘habeas corpus’ promoguda per l’advocat defensor.

Una de les claus de volta jurídica del cas i en què el Tribunal de Corts sustenta la revocació de l’alliberament provisional és el fet que no s’ha pogut recuperar mai les dades que contenia el telèfon mòbil. De fet, no s’ha bolcat el contingut de cap dels dispositius telefònics de cap dels processats. Quan es van practicar les detencions, realitzades, d’entrada, per un grup que no és l’encarregat de la lluita contra els estupefaents sinó que entre les seves responsabilitats li pertoca el control fronterer i el combat del contraban, els responsables policials intervinents van procedir a demanar a l’arrestat el PIN. Ho van fer després de dir-li que tenia dret a no declarar però sense especificar-li que es podia negar a facilitar el PIN. La petició li van fer sense que hi hagués present cap advocat.

La instructora i la defensa mantenen que com que la policia va obtenir el PIN d’una forma que vulnera drets fonamentals de l’acusat, no hi ha manera d’obtenir les dades del mòbil

Tot plegat, segons la batlle instructora, fa impossible que es pugui accedir a les dades que hi hagi eventualment al telèfon mòbil. Els investigadors voldrien intentar esbrinar si el processat tenia intenció de traficar amb la droga que portava al damunt en ser detingut (ell poc més d’un quilo, dos dels seus companys un altre quilo més cadascun) o si realment era tot pel seu consum, com els quatre processats, amb greus problemes fins ara d’addiccions, sostenen. La instructora i la defensa mantenen que com que la policia va obtenir el PIN d’una forma que vulnera drets fonamentals de l’acusat, no hi ha manera d’obtenir les dades del mòbil.

Però just aquest element l’usa tan la fiscalia com el Tribunal de Corts per justificar que com que hi ha una prova clau segons els investigadors que no s’ha pogut obtenir, si s’allibera el processat encara pot alterar el curs de la investigació. A més, lamenten l’acusació pública i el tribunal jutjador, el processat mai no ha volgut explicar qui era el proveïdor de la marihuana amb la qual cosa es justifica que no hi ha voluntat de col·laborar amb la Justícia. El defensor del processat, però, manté que és la instructora qui ha de decidir sobre això o el Tribunal de Corts el dia que hi hagi el judici. Però no abans.

Una imatge del centre penitenciari.

Relacionat

Llibertat provisional per a quatre joves detinguts el maig amb tres quilos de marihuana

I aquí s’enverina més del que ja ho està la causa, que ha portat l’advocat defensor, Josep Antoni Silvestre, segons que ha denunciat a través les xarxes socials, a haver de gairebé trencar el confinament al qual estava sotmès en haver estat diagnosticat positiu de Covid per poder atendre el seu defensat, atès que era ineludible sí o sí que aquest divendres es decretés que se li revocava la llibertat i, per tant, que havia de tornar a entrar a la presó.

I mentre Silvestre denuncia el que ell considera il·legalitats de la policia, al despatx central de l’Obac es viu el cas com una més de les batalles internes que hi ha al cos d’ordre. Com una més de les batusses que hi ha entre grups, entre unitats, entre comandaments. I enmig, per bé o per mal, hi ha els quatre processats, que s’hauria provat durant la instrucció que són addictes a les drogues, però que tenen arrelament al país i possibilitat de poder-se refer, reinserir. “¿Algú pot entrar a valorar les circumstàncies personals de l’afectat sense tenir en compte altres situacions col·laterals?”, clama l’entorn de l’afectat ara de nou empresonat.

Comentaris (23)

Trending