El peix que es mossega la cua

El president de l'Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) Lluís Ferreira considera que la patronal i els sindicats estaran obligats a arribar a un acord en l'augment dels salaris després de la pujada que està experimentant aquest any l'IPC però adverteix, que l'augment dels sous farà que els empresaris el repercuteixin en el preu final dels productes

Comentaris

El president de l'Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) Lluís Ferreira considera que la patronal i els sindicats estaran obligats a arribar a un acord en l'augment dels salaris després de la pujada que està experimentant aquest any l'Índex de Preus al Consum (IPC). Adverteix, però, que l'augment dels sous farà que els empresaris el repercuteixin en el preu final dels productes.

Ferreira creu que patronat i sindicats no tindran cap més remei que tancar un acord. De fet, tant patronal com sindicats consideren que la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors serà important i auguren que es necessitarà una pujada salarial a finals d’any si la situació no canvia radicalment. La previsió no és bona ja que es parla, fins i tot, d'un IPC del 10% quan acabi aquest any.

El cap de Govern, Xavier Espot coincideix amb Ferreira i afirma que un eventual augment de salaris, en cas de ser necessari una vegada observades les dades acumulades, hauria de passar, sí o sí, per un acord entre sindicats i patronal.  Afegeix que  “encara és una mica prematur” pronunciar-se pel que fa a l’IPC, i que caldrà veure les dades acumulades a final d’any per tal de tenir una idea generalitzada de la situació real per la pujada de sous. 

La patronal s'hi ha mostrat favorable i segons el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, la solució pot passar per un pacte de rendes com s'ha fet en altres països, entre ells Espanya, perquè tots els sectors implicats es posin d'acord en una pujada. Cadena ha subratllat que "des fa mesos ho demanem amb la previsió que la inflació començaria a pujar". Creu que el pacte de rendes hauria d'arribar a tots els sectors i escalonar-ho en un parell d’anys.

El pacte de rendes és una negociació a tres bandes

El pacte de rendes és una negociació a tres bandes amb patronal i sindicats sota la supervisió del Govern amb l'objectiu d'evitar que la situació es converteixi en una versió econòmica d'aquella dita popular del peix que es mossega la cua. És a dir: els sindicats volen que els sous pugin per compensar la pèrdua de poder adquisitiu que ha provocat la inflació, però la patronal insisteix a no lligar els salaris directament als preus, ja que això podria generar una espiral inflacionària.

Si els salaris pugen de la mateixa manera que la inflació, augmenten els costos de producció de les empreses i aquestes es veuen obligades a augmentar el preu dels productes. Això faria augmentar encara més la inflació i, per tant, s’haurien de tornar a apujar els salaris i arribaria un punt en què esclataria una crisi amb pernicioses conseqüències per al creixement econòmic del futur. 

Etiquetes

Comentaris

Trending