Molts trets i algun soroll

Un terreny de Llumeneres acull un camp de tir que va ser inaugurat el passat dia 6 amb quatre zones amb siluetes metàl·liques i de paper i dianes de precisió

Comentaris

Un terreny de Llumeneres, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, serveix de camp de tir. La iniciativa és del Club Esportiu de Tir d’Andorra (CETA).  Entre els practicants n’hi ha que venen de l’estranger. El soroll dels trets s'escolta des de la distància com també el dels rumors o de les anomenades llegendes urbanes.

 

 

S’escolten trets. Ininterrompudament. Com si fos una batuda de porcs fers que són habituals a la zona de Llumeneres i Certés i fins i tot més avall al camí de Sant Martí de Nagol o el de la font de l’Àrtic. A l’aparcament hi ha cotxes, alguns d’ells amb matrícula espanyola.

Hi ha una llegenda urbana segons la qual s’han vist vehicles amb adhesius de la formació política Vox. En aquest cas, a part del d’una coneguda discoteca d’Eivissa no hi ha cap enganxina més. Per accedir al camp cal una clau perquè la porta està tancada. S’ha de pujar més amunt per veure alguna cosa. Els tiradors porten proteccions per a les orelles i ulleres.

La instal·lació forma part de l'International Practical Shooting Confederation

A primera vista, no hi ha més mesures de seguretat que aquestes. La proximitat dels cims amplifica el soroll. El propietari del terreny i veí del camp assegura que compta amb tots els permisos i que la previsió és ampliar la instal·lació que ara mateix compta també amb un club social. Un altre veí de Certés que passeja el gos per la carretera explica que la inauguració oficial es va fer el passat dia 6 amb molta assistència de tiradors i que ha sentit a dir que és un camp IPSC.

Una búsqueda a Google dona com a resultat que el camp, si no enganya Internet, forma part de l’International Practical Shooting Confederation que porta records de Clint Eastwood a Harry el sucioamb el seu revòlver Smith & Wesson M29, que és el mateix model que du sempre al damunt Santiago Abascal, el líder de Vox.  SI no fos pel terrabastall, la instal·lació passaria desapercebuda.

Segons la pàgina web de l’entitat CETA el camp de tir està obert tots els dies de l’any de les 10 a les 19 hores i disposa de quatre zones amb siluetes metàl·liques i de paper i dianes de precisió. Fent-se soci s’ofereixen dos entrenaments gratuïts de seguretat i manipulació per a tots els socis dos vegades així com classes particulars o en grup, i classes de capacitació per obtenir el permís d'arma esportiu o de vigilant privat.

S'afegeix al camp de tir al plat de Pal i a la galeria dels Serradells

A Andorra hi ha més camps de tir, un al plat a Pal i una galeria als Serradells. Recentment es va voler ubicar una galería de tir a l’antiga Fàbrica Catsa, a Sant Julià de Lòria. Era la primera opció del CETA, El club va encarregar als dos experimentats tècnics el projecte per adequar dins de les instal·lacions de Catsa, a Sant Julià, una galeria de tir. El material necessari -unes parets molt específiques- va arribar a venir d’Espanya i, de fet, va ser llavors quan es va veure que el projecte era inviable. El material pesava unes 24 tones i, a més, calia un camió-grua per col·locar la nova paret. En el moment que va arribar el material, però, es va veure com les columnes de l’edifici no aguantarien tant pes. I que, en tot cas, abans calia fer unes obres de reforç de la nau que van resultar inviables perquè calia extreure primer unes neveres impossibles de retirar. En conseqüència, el projecte es va haver de desestimar quan el club de tir havia obtingut i pagat tots els permisos necessaris i havia encarregat els materials.

 L’afer va acabar a la Batllia. Dos arquitectes tècnics -un d’ells jubilat i que mai no ha tingut autorització per exercir al Principat; i un altre ja fins i tot difunt-  van ser condemnats a haver d’abonar solidàriament els gairebé 24.000 euros que va haver de desemborsar el CETA) per a la construcció d’una galeria de tir que finalment no es va poder construir. La Batllia va resoldre a principis de l’any passat després de cinc anys de litigi.

Tret que es tracti d'una altra llegenda urbana, el camp de tir disposara d'una galeria coberta. De sorolls se'n senten molts, quasi tants com trets.

ttt511c 54ed 4846 b5ad 9dd9cd989d02
Un tirador a la instal·lació

 

 

Comentaris (1)

Trending