De ministres a (candidats a) cònsols?

El titular de Finances, Eric Jover, i la de Cultura i Esports, Sílvia Riva, apareixen amb força en les travesses demòcrates per posar-se al davant dels projectes comunals d’Escaldes i Andorra la Vella el 2023; mentre hi ha una secretària d’Estat que clarament aspira a ministra: Helena Mas

Aparentment és aviat per a conteses electorals. Les comunals tenen data fixa: desembre del 2023. Amb tot, les travesses ja fa dies que es fan. Més encara quan es tracta de cavalls teòricament guanyadors. És a dir, de les formacions que aspiren a comandar. Sia els comuns, sia el Govern. En aquest marc, dos ministres actuals -Eric Jover i Sílvia Riva- sonen amb força per liderar llistes demòcrates. I una secretària d’Estat -Helena Mas- té tots els números d’esdevenir ministra si l’actual executiu reedita el suport a les urnes quan toqui.

A l’executiu demòcrata-liberal li queda un any de camí. Però es podria escurçar. Els comicis es podrien avançar uns mesos. D’entrada, perquè no hi torni a haver coincidència, un mateix any, d’eleccions generals i comunals. De sortida, caldrà veure l’estratègia política. Ara per ara, amb l’embús legislatiu que hi ha a Casa de la Vall no semblaria que ningú vulgui avançar res. Però això de la política té cops amagats. Ja se sap. Poc amagat és que la número 2 de Salut rellevarà Joan Martínez Benazet com a ministra si Demòcrates torna a liderar el Govern.

Martínez Benazet ja ha deixat clar en molts fòrums que no té cap intenció de renovar el càrrec. La pandèmia l’ha cremat molt. El seu aterratge al ministeri tenia uns objectius clars que la crisi sanitària parcialment ha trencat i de quina manera. El pneumòleg ja hauria volgut tocar pirandó en més d’una ocasió. Però el cap de Govern, Xavier Espot, la confiança amb el qual ja el va dur al gabinet ministerial ha frenat més d’una vegada la seva sortida. Espot sap que, almenys a primera fila, no podrà continuar comptant amb el ministre de la pandèmia.

Helena Mas en una de les moltes compareixences que ha fet darrerament.
Helena Mas en una de les moltes compareixences que ha fet darrerament. Toni Solanelles
No és gratuït que Mas, que ja va formar part de la llista nacional demòcrata el 2019, vagi assumint protagonisme públic. És possible, a més, que la secretària d’Estat faci parella de ball electoral amb un altre alt càrrec governamental -el seu homòleg de Justícia i Interior, Joan Antoni León- per defensar el projecte demòcrata en la territorial de Sant Julià. Falta molt temps perquè es concreti tot plegat. Però és una carta que ja està sobre la taula.

ANDORRA LA VELLA I ESCALDES

Més temps falta per a les comunals. Però també hi ha noms que comencen a agafar volada. Un primer embat, dels molts que hi haurà, serà trobar successor de garanties per a Conxita Marsol. Per a bé i per a mal, qui durant 25 anys va ser secretària general del comú d’Andorra la Vella haurà estat, també, una cònsol d’aquelles que marquen època. Substituir-la no serà fàcil. El seu número 2 actual, el cònsol menor, David Astrié, n’és un clar candidat. Però també hi ha a la travessa la titular de Cultura i Esports.

Sílvia Riva no faria un lleig a intentar ser la successora de Marsol. Ja sap què és concorre a una territorial -i guanyar-la per sorpresa- i des de fa temps hauria incrementat molt la seva presència mediàtica, justament, pensant, en part, en possibles reptes futurs. Llicenciada en Dret, tècnica en notariat, amant de la música o l’esport, Riva té experiència legislativa i ara governamental. Amb la tasca comunal -faltarà veure si lligaria la dupla Riva-Astrié i sí aquest darrer assumiria continuar de dos sabent que ja no podria optar a esdevenir almenys seguidament el 2027 a cònsol major- tancaria un previsible cercle.

La successió de Conxita Marsol i recuperar el feu escaldenc són dos reptes demòcrates majúsculs

L’altre membre del gabinet ministerial actual que podria canviar la tasca executiva nacional amb la parroquial seria Eric Jover. Després de vuit anys a Govern, el seu futur horitzó podria ser el comú d’Escaldes. Xavier Espot hi pensa per poder recuperar la corporació escaldenca sense haver de dependre en excés dels ‘martinistes’. O fins i tot anant a buscar el suport del sector Toni Martí, que al seu dia també va avalar Jover per al Govern.

Ara mateix, de la generació demòcrata que lidera el partit, el titular de Finances és la millor peça que es pressuposa per recuperar un feu que l’entorn taronja se sent seu. Això sense descartar allò que pugui passar amb Rosa Gili, que ja se sap que s’ha divorciat dels socialdemòcrates i en més d’una ocasió ha flirtejat, encara que només sigui per a la foto, amb Espot i companyia. Però un atansament tan fort amb qui va ser un baluard del PS ara mateix sembla complicat. Jover té números. Això sí, a falta de molts dies, molts mesos, per a qualsevol cosa. I ja se sap que a Andorra agrada allò d’anar a darrera hora.

Comentaris (24)

Trending