Jugar-se el futur en temps de pandèmia

Els alumnes que afronten la POB es mostren convençut que la pandèmia no els passarà factura i que arriben prou preparats, fins i tot aquells que han de fer-les telemàticament en estar confinats a casa seva

Les Proves Oficials de Batxillerat (POB) han tornat. L’any passat, la crisi sanitària provocada pel coronavirus va obligar a suspendre-les. Enguany, Educació ha recuperat una relativa normalitat. Els exàmens es faran al llarg d’aquesta setmana. Això sí, a un lloc inhabitual -el centre de congressos- i amb una logística especial, per evitar el risc de contagi. Els responsables del procés es mostren confiats que s’ha fet tot el possible perquè els alumnes arribin a aquesta fita transcendental tant preparats com sigui possible.

Les POB no es van celebrar l’any passat. Era impossible en el context del confinament. Aquest dilluns s’han tornat a veure les escenes d’estudiants nerviosos esperant a veure els exàmens que els han tocat en sort. Diferents, però, de les èpoques pre Covid. El primer punt de divergència era el lloc de les proves. Tradicionalment, s’havien celebrat a l’Institut de Batxillerat. Enguany, el centre de congressos era l’escenari que ha de permetre garantir la distància de seguretat entre els 220 alumnes inscrits.

A l’entrada, evidentment, també hi havia gel hidroalcohòlic. I en tot moment, calia dur mascareta. Tot s’ha de dir, aspectes que els alumnes tenen interioritzats des de fa temps. Potser per això arribaven amb certa confiança. “Crec que no ens condicionarà tot plegat. Estem igual de preparats que els d’abans de la Covid”, afirmava el Lluc Sasplugues, que busca “la millor nota possible” per poder accedir a la carrera de sociologia.

Dos alumnes han fet les proves confinats a casa, amb el seu ordinador i vigiltats tota una estona per un tècnic per evitar trampes

Això no vol dir que no hagin passat moments complicats al llarg dels dos anys de batxillerat. El primer curs, cal recordar, va acabar amb el confinament i la imposició de l’ensenyament telemàtic. El segon, amb la pandèmia com a una espasa de Dàmocles constant i el risc d’haver de quedar confinat a casa. “Ens ha condicionat els mesos que vam estar confinats i aquells que en algun moment vam estar aïllats, sobretot en algunes assignatures”, reconeixia Toni Riba, del batxillerat científic. Tot i això, s’ha mostra convençut que “venim prou preparats per treure una bona nota”.

Durant el primer dia, hi havia satisfacció entre els responsables d’Educació. “El protocol està funcionant bé i és àgil”, ha valorat Mari Pagés, directora del departament d'Inspecció i Qualitat Educativa. Es tracta, ha admès, d’un dispositiu “més complex” però que valora positivament. També ha estat complicat l’organització del curs. Recorda que “es va revisar el temari per reforçar aquells punts que no es van poder fer correctament l’any passat per culpa del confinament”.

Al seu entendre, “els centres han posat tots els mitjans per poder fer l’activitat habitual”. Per això, també s’ha mostrat segura que “tot i la situació Covid, els hem donat resposta” i, per tant, arriben a la fita “al mateix nivell” que els d’anys anteriors.

No tots els 220 alumnes faran les proves de forma presencial. També hi ha una solució prevista per aquells que per motius sanitaris estiguin confinats. Els exàmens els fan de forma telemàtica amb el seu ordinador, des de casa. “Se’ls passa per correu i se’ls vigila via on-line”, ha explicat Pagés.

El desig, evidentment, és que aquestes POB siguin excepcional. Que la situació sanitària l’any vinent permeti recuperar el format habitual. En cas contrari, però, s’està preparat. “Si hem de continuar així, ja tenim experiència”, ha remarcat Pagés.

Comentaris

Trending