De ‘simples’ policontusions a risc de quedar-se en cadira de rodes

La darrera demanda que tramita la Batllia contra el SAAS per una suposada mala praxi mèdica deriva d’un accident de trànsit que hi va haver a la Comella el 6 de febrer del 2018La víctima ha estat setze mesos de baixa i s’ha hagut de sotmetre, per ara, a tres intervencions quirúrgiques tot i que va sortir de l’hospital després d’unes hores en observació i cap diagnòstic greu

El diagnòstic inicial, després d’unes proves que es van fer esperar més del compte a l’hospital, van ser policontusions múltiples. Uns calmants i cap a casa a fer repòs després d’unes hores d’observació. Un mes després i arran de les lesions a les quals al centre hospitalari Nostra Senyora de Meritxell  no li havien donat especial transcendència i provocades per un accident de trànsit, a la víctima les cames li van fer figa i va perdre la mobilitat temporalment. De pressa i corrents, es posa en mans d’especialistes mèdics de diversos centres de Barcelona que van determinar que les ‘simples’ contusions eren fractures en diferents parts del cos, amb vèrtebres afectades incloses i risc de perdre la mobilitat de cintura en avall. Després de setze mesos de baixa i, per ara, sotmetre’s a tres intervencions quirúrgiques i múltiples infiltracions, l’afectat ha demandat el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

La Batllia ja ha admès a tràmit la demanda en què la víctima, un funcionari de mitjana edat, considera que hi va haver negligència mèdica i reclama que la institució i tots aquells que van participar en l’erroni diagnòstic -així almenys ho considera el demandant- hagin d’assumir les seves responsabilitats. S’anirà fins on s’hagi d’anar, asseguren fonts properes al demandant, que no descarta emprendre algun altre tipus d’acció. La reclamació, recorden, es va iniciar encara amb l’anterior Govern en els seus llocs i amb el llavors màxim mandatari executiu, Toni Martí, al capdavant.

Va començar un tractament de fisioteràpia, però la situació cada vegada anava a pitjor. Cinc setmanes després l'home va caure producte d'una paràlisi a les cames

Tot plegat deriva d’un accident de trànsit ocorregut la tarda-vespre del 6 de febrer del 2018 quan l’avui demandant circulava per la carretera de la Comella en sentit ascendent. Un autobús de la línia comunal se li va abraonar al damunt. L’accidentat es va presentar al servei d’urgències i després d’una molt bona estona per passar el triatge, se’l va col·locar al tomb de la mitjanit en un box. Allí l’home s’hi va passar unes quantes hores sense rebre cap atenció, segons afirma el demandant i es fa constar en la demanda judicial. Quan ja no podia suportar més el dolor, va reclamar l’atenció d’un sanitari, que de més mala gana que bona, li va subministrar un calmant alhora que se li van començar a fer les proves suposadament pertinents.

El resultat de tot plegat va ser un diagnòstic de policontusions múltiples. A partir d’aquí, l’accidentat va sotmetre’s a fisioteràpia. Però la situació era cada vegada pitjor. Fins que cinc setmanes després, el 12 de març, l’home va caure producte d’una paràlisi a les cames. Tot seguit acudiria d’urgència a facultatius de Barcelona i ingressaria d’urgència a un centre de la capital catalana, on se li van diagnosticar diverses fractures i afectacions amb seccionaments parcials als nervis vertebrals i afectació e discs a nivell cervical i lumbar, trencament de l’os acormion, tendó supraespinós i manegot de rotadors a l’espatlla dreta. També trencament del menisc intern, lligament creuat anterior i cartílag de la ròtula del genoll dret i trencament del lligament col·lateral del dit de la ma dreta. Segons la víctima, els metges haurien arribat a advertir perill de paràlisi de cintura en avall. De llavors ençà s’ha sotmès a tres operacions, la primera de les quals i més urgent va ser la relativa a la columna. També se l’ha intervingut de l’espatlla dreta i del dit d’una mà.

La companyia asseguradora de la institució i dels seus professionals, després d’avaluar el cas, hauria negat la mala praxi i per aquest motiu davant la reclamació administrativa el SAAS va fer silenci administratiu

Ha estat setze mesos de baixa i tot i que ja fa un temps que treballa, més aviat que tard haurà de tornar a agafar la baixa perquè encara li resta, com a mínim, una nova operació quirúrgica per acabar de resoldre els problemes derivats de l’accident, ara al genoll dret. La companyia asseguradora de l’empresa de transport de viatgers implicada en el sinistre ja ha abonat una part de la indemnització que ha de percebre l’home per les lesions sofertes. Però el demandant vol que s’aclareixi la responsabilitat sobre l’abandonament a urgències i el deficient diagnòstic inicial, que considera negligència mèdica. El demandant té tota la documentació recopilada, amb peritatges inclosos.

Entre la documental també hi figura una carta del SAAS  en què, situant l’atenció rebuda per l’accidentat el 8 de febrer del 2018 -quan la seva arribada al centre sanitari va ser el 6 i la sortida el 7-, s’assegura que el procediment va ser l’adequat i l’atenció rebuda va ser la correcta. De fet, segons fonts del SAAS, la companyia asseguradora de la institució i dels seus professionals, després d’avaluar el cas, hauria negat la mala praxi i per aquest motiu davant la reclamació administrativa el SAAS va fer silenci administratiu. De fet, ni tan sols creu que hi hagi un peritatge de part que evidenciï el que es denuncia. Però el demandant, però, està convençut que hi ha una clara negligència derivada de l’abandonament que va patir durant hores i la mala diagnosi posterior. 

Comentaris (10)

Trending