Conviure en digital

El psicopedagog Miquel Àngel Prats demana que es faci un ús responsable de la tecnologia i que les famílies i els educadors no l'afrontin des d'una vessant prohibitiva

Comentaris

El psicopedagog Miquel Àngel Prats defensa que cal anar cap a un ús responsable de la tecnologia i demana a les famílies i als educadors que ho afrontin amb els joves des d’una vessant pedagògica que no prohibitiva. Prats participa aquest cap de setmana a la Catèdra de Pensament Cristià de la Seu d'Urgell. A Andorra sis famílies i una dotzena de joves formen part del programa per superar l'addicció a les tecnologies. A més, un 40% dels joves que es tracten d'altres addiccions també podrien desenvolupar-la.

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) a banda de l'atenció també dona eines i coneixements a les famílies. Per Prats "la percepció del fenomen tecnològic no té res a veure dels adults als joves.Allà on nosaltres veiem molts aparells i cables, per ells és una cosa invisible. Entra a formar part del seu propi ecosistema". El psicopedagog opina que l'educació i la tecnologia tenen una relació d'alta tensió.perquè la primera demana temps i processos lents, atenció i paciència, tot un seguit de qualitats oposades amb les que requereix la tecnologia (rapidesa, eficiència, acceleració).

"Pares, mares mestres i educadors hem de fer un esforç de saber que és allò que estan consumit mediàticament: música, sèries o 'influencers'. Tindrem un fil per on poder tirar i una excusa per a parlar amb ells. Hem d'estar al dia, és essencial", diu i afegeix que han de veure que els adults també tenim un bon model, un bon exemple, un bon referent d'utilitzacio de la tecnologia". 

La bretxa digital, es va incrementar durant els temps de la pandèmia

Reconeix que no és una feina fàcil tot afirmant que "el que s’anomena bretxa digital, es va incrementar durant els temps de la pandèmia. Aquesta bretxa es presenta en diferents formes: disponibilitat, accés, competències.... Una persona competent en el món digital, és aquella que s’autoregula, sap triar què vol fer i que també sap dir prou. En aquest sentit, infants i adolescents manquen de referents que els mostrin el camí per assolir aquesta competència. Encara que són nadius digitals resulten, alhora, orfes digitals, perquè el primer lloc on aprendre recursos de manera natural és a casa i són precisament els pares els que no disposen en profunditat d’aquestes eines".

Un instant de la taula rodona amb Carlos Mur i les presenidentes de les associacions de salut mental i addiccions

Relacionat

El programa per tractar l’addicció a les noves tecnologies atén una dotzena de pacients

Els especialistes adverteixen que una persona addicta a les pantalles és molt més fàcil que es faci addicta a altres substàncies. Les conductes addictives generen encara molts estigmes a la societat. La raó és la falta d'informació i de conscienciació per part de totes les institucions públiques. Segons les dades de l’informe de 2021 d’Unicef; quatre de cada 10 adolescents estan connectats a la tecnologia per no sentir-se sols, el 98,5% estan registrats a una xarxa social i el 61,5% tenen un segon perfil a xarxes socials. Per Prats, "hem de ser capaços de desconnectar. És important comprendre que els infants i adolescents tenen un marc mental diferent que els adults: no tenen por d’explorar en els avanços tecnològics que es produeixen a velocitat vertiginosa i entenen la lògica tecnològica, però alhora, no saben buscar informació, categoritzar-la i tenir esperit crític".

La cessió de dades personal i la seva mercantilització és l’or del segle XXI

Adverteix que cal anar en compte a l'hora de facilitar les dades fins i tot amb serveis com el wetransfer o compartir arxius en format PDF perquè "és una informació fràgil. Alhora, és important conscienciar-se sobre la cessió amb criteri de les dades personals a les grans corporacions digitals, valorar-ne la privacitat i la confidencialitat, doncs la cessió de dades personal i la seva mercantilització és l’or del segle XXI".  Segons Prats "hem de donar pautes sobre com utilitzar aquestes eines. Hem de saber quin és el seu límit a l'hora de portar-les a l'aula o a casa".

h74d5743
Miquel Àngel Prats.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending