Assentant la base per a ‘L’aigua i la forma’

El comú d’Escaldes-Engordany ha convocat dos concursos per a fer els treballs previs al projecte guanyador del concurs

El guanyador del concurs Caldes, Javier Balmasseda, està una mica més a prop de veure fet realitat el seu projecte ‘L’aigua i la forma’. El comú d’Escaldes-Engordany ha convocat dos concursos per poder fer els treballs previs del que suposarà, posteriorment, la construcció de l’obra, que és tot un entramat de tubs, que formen una intervenció humana que es fa servir de les aigües termals de la zona. Per aquest motiu, abans de portar-lo endavant, es farà un reconeixement del terreny i un estudi mediambiental, que assentaran les bases del futur.

El primer concurs convocat fa referència al “reconeixement del terreny i la redacció dels estudis geològics, geotècnics i hidràulic” que, en un principi, i si surten favorables, permetrien que es pogués iniciar l’obra. Així mateix, a un espai tan proper al riu, i com és habitual quan s’inicien uns treballs, també s’ha convocat concurs per a fer els estudis mediambientals. A més, fent-se servir de les aigües termals presents a la zona, és indispensable saber com podrà afectar quan es porti a terme la intervenció urbana que té en ment Balmasseda.

El reconeixement del terreny se centrarà en la placeta del Madriu, on se situarà el gruix de l’obra, tot i que també agafarà una part del passeig del riu, fins a arribar a la plaça dels Safarejos. La durada dels dos contractes és de màxim un mes per portar a terme els treballs, tot i que poden ser prorrogables si ambdues parts es posen d’acord i es necessita més temps per poder realitzar-los. Per tant, amb la convocatòria treta al BOPA a finals d’octubre, cap a finals de desembre haurien d’estar enllestits els estudis necessaris, i es passaria al següent pas, que seria la redacció del projecte de construcció, ampliació i embelliment. Aquí va ser on va néixer la controvèrsia al darrer consell de comú entre minoria i majoria, per l’adjudicació a l’equip de Balmasseda i, principalment, pels seus honoraris.

Tots els guanyadors dels tres components del concurs Caldes.

Relacionat

Escaldes es compromet amb el guanyador del concurs Caldes, ‘L’aigua i la forma’

Però, més enllà d’allò, els treballs geològics i geotècnics se centraran en la placeta del Madriu, que està a 50 metres de l’edifici Espai Caldes. El que s’ha previst, segons s’especifica al plec de bases, és una investigació del subsòl, que consistirà en dos sondeigs de 18 metres de fondària. D’aquesta manera, es facilitaria la informació suficient i la caracterització de la llera perquè, qui hagi de ser el futur encarregat dels treballs estructurals, pugui tenir les eines per fer la feina amb els càlculs òptims. S’ha dividit la intervenció en tres grans grups, que són els sondeigs mecànics i assaig in situ, els assaig al laboratori, que es faran amb mostres de l’anterior pas, i l’estudi geològic i geotècnic en si mateix, que aglutinarà els resultats obtinguts amb anterioritat.

La segona part de la intervenció se centrarà en l’estudi hidrològic i hidràulic i es realitzarà a l’enllaç entre el riu Valira i el riu Madriu. Els resultats hauran que s’haurien d’obtenir serien el cabal punta d’aquesta zona, “la làmina d’aigua associada al cabal de disseny”, i “la làmina d’aigua amb la geometria actual i amb l’estructura projectada”. Aquesta seria, possiblement, una de les parts més importants i que més poden assentar les bases de ‘L’aigua i la forma’.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending