Escaldes es compromet amb el guanyador del concurs Caldes, ‘L’aigua i la forma’

El comú ajudarà a Javier Balmasseda amb un finançament per al artista del 9,60% del cost total de l’obra, fet al qual l’oposició ha votat en contra per tractar-se d’’un xec en blanc’

Tots els guanyadors dels tres components del concurs Caldes.
Tots els guanyadors dels tres components del concurs Caldes. Pilar Candel

Escaldes-Engordany ha aprovat en sessió de comú el seu “compromís”, tal com ha afirmat la cònsol major, Rosa Gili, amb el guanyador del concurs Caldes Javier Balmasseda, per la seva obra ‘L’aigua i la forma’. Dintre d’aquesta adjudicació es reflecteix la participació del comú per portar endavant el projecte, que atorgarà a l’artista un 9,6% del preu final de l’obra. En aquest punt, l’oposició s’ha mostrat contrària a l’aprovació per tractar-se “d’un xec en blanc”.

Després d’uns mesos de què l’obra ‘L’aigua i la forma’ fos nomenada guanyadora del concurs Caldes. Ho va fer en la categoria que se centrava en la potenciació de les aigües termals a la zona alta de la parròquia, on s’havien de col·locar els projectes per donar-li vida a aquesta part d’Escaldes. Amb l’aprovació d’avui, Gili ha volgut deixar palès que “es tracta de manifestar el compromís i la transparència de cara a la ciutadania amb el que s’està fent”.

En cap cas això ha evitat un petit enfrontament entre Gili i la consellera demòcrata, Núria Barquín, pel que fa al percentatge que aportarà el comú a l’execució d’aquest projecte. Barquín ha explicat que, a la documentació facilitada, en cap lloc s’inclou un pressupost “estimatiu, que no definitiu”, i que per comptar amb el suport de l’oposició “la base és necessària per saber què s’està adjudicant”. Fins i tot, ha arribat a afirmar que “estem fregant la il·legalitat”. La cònsol ha defès la posició del comú explicant que “en aquest moment no estem adjudicant res, en quant es faci qualsevol pagament, es farà de forma pública”, ha remarcat, també, que “bestieses no en farem cap”.

De fet, els cònsols han explicat, posteriorment, que el pressupost del qual es parlava en la presentació del projecte era de tres milions d’euros, i que per a l’exercici de l’any 2021 s’havia destinat una partida d’1,5 milions. Per tant, aquesta seria l’estimació amb la qual es treballaria aquest percentatge. Així i tot, l’oposició ha insistit que no s’ha presentat a la documentació i que no se’ls ha donat explicacions del procediment. A més han apuntat que “hi ha un increment de les matèries primeres que pot pujar el resultat final”, la cònsol, per la seva banda, ha afirmat que pot haver-hi modificacions, però que es parteix d’aquesta base. Aquesta adjudicació fa referència a la zona entre la placeta del Madriu fins a la plaça Santa Anna, s’espera fer l’adjudicació de les obres abans del 31 de desembre.

Un altre apartat que ha portat a conflicte ha sigut el fet que al projecte ja s’inclouen diversos professionals, entre ells dos arquitectes, que no han sigut escollits pel comú, com a confirmat el cònsol menor, Joaquim Dolsa. Barquín ha afirmat que, aquesta especificitat tècnica “s’ha de justificar o s’ha de treure a concurs”. A més, el conseller Jordi Vilanova ha remarcat que “és necessària una reunió de poble per posar en coneixement dels ciutadans el que es destinarà”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending