L’apassionant món de les abelles

Els cursos sobre apicultura muntats per l’associació de pagesos evidencien l’interès creixent en relació amb aquests insectes i els productes que fabriquen

L’abella de la mel, els ruscos, van de baixa. N’han desaparegut els darrers temps molts exemplars. Moltíssims. I no se sap massa ben bé per quin motiu. En canvi, l’apassionant món de l’apicultura va a l’alça. Els cursets que ha recuperat l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) evidencien un interès creixent al país en relació amb aquests insectes que composen tota una fabrica animal que segurament els homes no serien capaços de posar en marxa. Les abelles, per al conjunt del sistema, són més importants del que sembla. També els productes que fabriquen.

L’APRA està duent a terme tot un seguit de cursos, de formacions, que han seguit ben bé una quinzena de persones. No està gens malament. Si no hi ha canvis, si no hi ha imprevistos, si no és cada any, sí que cada dos anys es repetiran aquestes formacions, que fora d’Andorra són força habituals però que al Principat són més aviat escasses. Per això també és possible que aquest darrer curs de l’APRA hagi generat “un interès important”. Fer descobrir el món de les abelles no és senzill. Però, alhora, és apassionant.

350233815 788193276134675 1868252811601963939 n
Gestionant els 'vivers' d'abelles.

En parla l’apicultor Mathieu Garaud, que ja ha esdevingut un dels referents en la matèria al Principat. El seu projecte Autèntic Abelles agafa volada. Es consolida. Sobre els cursos, Garaud explica que “la resposta és bona” i que la gent “té ganes de progressar”. “És una bona cosa”. A les formacions s’hi han inscrit persones que volen descobrir el món de les abelles però, sobretot, persones que ja tenen alguns ruscos, que ja s’han aproximat als insectes de la mel, i que veolen aprofundir-hi. Gent “que vol aprendre una mica de tècnica”.

D’aquí que se’ls hagi donat quatre pinzellades sobre aspectes tan diversos com la flora o la comercialització dels productes que fabriquen les abelles. Tot hi cap dins el maneig de les abelles. Hi ha dos classes pràctiques. En viu. Amb el vestit ‘de seguretat’ i abelles de veritat. La primera s’ha fet aquest dissabte i ha consistit en acostar els participants a com es gestiona un rusc i com es gestiona una abella. Els inputs que es reben són bons.

PLUJA, CALOR

Que plogui també és bo després d’un temps de sequera que no ajuda gens, malgrat que la caiguda del nombre d’exemplars és molt evident. Fins i tot alarmant. Des de Patrimoni Natural s’han col·locat trampes per mirar si s’enxampa algun exemplar de vespa que pugui ser mortífera per a les abelles. Per ara, aparentment, no hi ha cap alarma en això.

Al país hi ha uns 40 apicultors.

Relacionat

Els efectes de la sequera i la detecció de nius de vespa asiàtica inquieten els apicultors del país

“És més alarmant el tema de l’ós”, diu tot i que amb prudència Mathieu Garaud. Els plantígrads són amants de la mel. I si l’aparició pels paratges del Principat fos més assídua, podria ser també una mena de barrera per a les abelles, i un problema per a d’altres animals, especialment de renda, encara que fins ara no s’ha detectat cap episodi controvertit perquè també és cert que el pas de l’ós, dels ossos que han pogut transitar per territori nacional, ho han fet de passada i sense cap vocació d’establir-se.

349054293 265288159246775 8162607883229026672 n
Un moment de les pràctiques en viu del curs, aquest dissabte.

Que plogui, per tant, “és una bona cosa”. Com bona cosa és aquest interès creixent per l’apassionant món de les abelles. I per a les abelles i la seva producció també és d’allò més convenient, manté Garaud, que faci calor. És allò que mai no plou a gust de tothom i que tampoc mai les temperatures acaben de satisfer tots els públics. En fi, dolça mel. Apassionant món apicultor.

Comentaris (2)

Trending