Els efectes de la sequera i la detecció de nius de vespa asiàtica inquieten els apicultors del país

El sector, amb una quarantena de professionals, també admet que hi ha un increment en la mortaldat de les abelles, sense que s’hagi pogut determinar encara quin és el motiu

Al país hi ha uns 40 apicultors.
Al país hi ha uns 40 apicultors.

Els apicultors del país es preparen per a la fase clau de l’any. En pocs mesos, caldrà iniciar el procés de recol·lecció de mel, decisiu per a un sector que va guanyant embranzida, especialment gràcies al creixent èxit dels productes de proximitat. Unes explotacions que, però, també afronten les ombres de diferents factors que les amenacen, com ara els efectes de la sequera, l’increment de la mortaldat d’abelles i l’arribada d’una espècie invasora perillosa com és la vespa asiàtica, de la qual ja es va trobar un niu.

Es calcula que al Principat hi treballen una quarantena d’apicultors. Justament, a ells anirà dirigit principalment la formació que s’impulsa des de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), que tindrà lloc al maig. Un dels seus ponents, Roc Torres, assegura que “és una activitat interessant i que enganxa, però també un món complicat”. I, evidentment, amb dificultats. Tant les generals que afecten altres sectors (com ara l’increment de preus d’alguns subministraments) com les particulars.

Així ho posa en relleu un dels apicultors del país, Mathieu Garaud. És un dels copropietaris de l’empresa Autèntic, especialitzada en la producció de mel. Es mostra satisfet pel fet que “haver guanyat diferents concursos a fora fa que el client tingui encara més interès pel nostre producte”, però també que afronten problemes que han de superar. Per exemple, “el vidre dels pots ha pujat de preu” i “hem d’intentar no repercutir-ho al cost final perquè no el podem incrementar cada any”.

L’Associació de pagesos i ramaders recupera, després de la pandèmia, les formacions especialitzade, com la dirigida als apicultors, justament, per donar-los eines amb les quals afrontar els riscos que planen sobre el sector

Enguany, un altre tema de preocupació pel sector a nivell continental és la sequera. Ja l’any passat, apunta, la producció va caure un 20%. Caldrà veure ara com evoluciona tot plegat, malgrat que apunta que “la situació aquí no és tan complicada perquè com a mínim ha plogut una mica; Andorra és un país verd, més que llocs propers com Catalunya o el sud de França”. Garud, però, reconeix que “tot i que la primavera està anant bé i hi ha flors, cal que comenci a regar ja”.

Un altre risc que plana sobre el sector és la vespa asiàtica. Aquesta espècia invasora ja s’ha escampat per regions properes. I a Andorra, com apunta Garaud, es va detectar un niu. “A part de fruita, també menja abelles”, recorda. De moment, “sabem que Govern treballa per localitzar si n’hi ha més”.

“Si arriba a tot arreu, aquí també ho farà”, explica Torres. Justament, aquest és un dels objectius que es persegueix amb la nova formació. “Com més informació tinguin els apicultors, millor podran actuar quan aquest problema estigui al país”, ha apuntat.

El risc de la vespa asiàtica se suma a una situació que s’ha detectat també a Andorra: una major mortalitat de les abelles. És un fenomen que també es dona a altres parts del món. “Sempre n’hi ha hagut; ara n’hi ha molta però no hem arribat a esbrinar el motiu”, comenta Torres.

Hipòtesis? Moltes, però cap confirmada; des del clima al fet que determinats productes les puguin afectar, com ara, com indica Garaud, el que es fa servir per lluitar contra la processionària: “Cada cop tenim més dubtes si quan es fumiga el bosc també pot afectar les abelles. Per ara, els estudis diuen que no, però no ho tinc clar”. Tampoc hi ajuda, com explica Torres, el fet que a Andorra no hi hagi cap veterinari especialitzat en aquests animals: “quan passa qualsevol cosa, toca fer-lo venir de fora i això són més despeses”.

Una altra situació que pot frenar el bon rendiment de les explotacions, apunta l’apicultor és la “competència deslleial” per part de productors de fora d’Europa. Des del sector s’alerta que tenen costos més baixos perquè ofereixen menys qualitat, però també del fet que alguns acaben fent falsificacions de mels locals. En certa forma, no es nega, hi ha la por que a Andorra també puguin arribar aquests productes.

Comentaris (1)

Trending