Un crit al cel: de pensions estratosfèriques a pensions indignes

eduard lorite removebg preview

Eduard Lorite Balsategui

Ciutadà indignat

Comentaris

El proppassat dilluns dia 6 de desembre llegia un gran titular: “Empresa i treballador hauran d'aportar un 5% més per a la jubilació”. Aquesta és la proposta de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social per poder sostenir les jubilacions en un futur, amb una modificació de la llei a tot estirar com a molt l'any 2023. 

Em demano, senyors de DA, si la reforma d’aquesta famosa llei de la qual tant se'n parla des de fa molt de temps, seria abans de les eleccions o millor després quan tornin suposadament a guanyar i a tenir un altre cop la majoria absoluta que vol dir el poder absolut, per fer una llei a la vostra mida sense tenir que pactar ni consensuar  amb cap força política ni amb cap representant social d'aquest país, ni tan sol amb el poble andorrà?  

Perquè la ciutadania ho entengui més clarament: una pensió de 4.500 euros significa haver de treballar 35 anys aproximadament, amb un salari de mitjana superior als 10.000 euros mensuals durant tots aquests anys. Això ens aportaria al nostre compte de la CASS prop de 25.000 punts. Càlcul aproximatiu.

Senyors polítics, diguin qui pot guanyar aquest salari, a part del senyor director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, que té una renda anyal si no recordo malament de 120.000 euros. Algun altre alt càrrec de Govern? Algun director d'alguna parapública del país? Algun alt càrrec de la banca? Crec que els podríem comptar amb els dits de les dues mans, però malauradament no és així.    

“Em demano perquè no se'ns diu al poble andorrà a nivell estadístic quantes pensions hi ha que cobren de 4500 euros a 5000 euros de pensió. Segons tinc entès ja no són 4500 euros, sinó pensions més astronòmiques. I no vull cridar dues vegades més fort al cel per no crear alarma social!”

Em demano per què no se'ns diu al poble andorrà a nivell estadístic quantes pensions hi ha que cobren de 4500 euros a 5000 euros de pensió. Segons tinc entès ja no són 4500 euros, sinó pensions més astronòmiques. I no vull cridar dues vegades més fort al cel per no crear alarma social! 

Senyors polítics i senyora directora de la CASS, Joaquima Sol: m'agradaria obtenir una resposta precisa a les meves preguntes ja que vostès tenen les dades exactes de tots els ciutadans d'aquest país que treballem i cotitzem. 

Un altre gran error que durant molts anys, que els senyors polítics de l'època i els anteriors directors de la CASS no varen esmenar fins l'any 2015 amb la nova modificació de la llei de la CASS, és la prohibició de comprar més punts per la branca de vellesa. 

Aquí els grans economistes, inversos i gent amb un gran poder adquisitiu varen veure la gran oportunitat d'inversió sense riscos i a sobre garantida al 100% per la CASS, que era de comprar una gran quantitat de punts de manera descomunal i sense limitacions per la vellesa. 

L'únic risc que podien concorre aquelles persones que adquirís els punts era no saber quan li arribaria l'hora de morir. Per tant, a més anys de vida, més fàcil i ràpid es recuperaria el capital invertit. Això vol dir que a partir del vuitè o novè any posterior als 65 anys (jubilació) s'obtenen els guanys i és recupera tot el capital invertit.

Així doncs, una persona a partir dels 74 anys, aproximadament, aquesta és deficitària per la CASS. Aquest és un dels motius pels quals els experts i vista l'esperança de vida actual més longeva s'estan plantejant d'ampliar l’edat de jubilació fins als 67 anys. 

Aquest és el gran mal que tenim actualment en aquestes pensions desgavellades de més 4500 euros. Al seu dia alguns varen veure una gran oportunitat de negoci en un pla de jubilació perfecte i garantit, que ara nosaltres estem pagant a costa de l'actual massa assalariada que sosté el país i la riquesa de la nostra economia i del nostre PIB.   

Ara ens demaneu de fer un esforç de pagar un 5% més. Els treballadors i els empresaris. Ja n'hi ha prou de no dir les veritats i ocultar el gran mal de les famoses pensions de jubilacions desgavellades. No haver aplicat una política justa, sostenible en la seva mesura i solidària, i que faria que tots nosaltres en sortíssim beneficiats. 

“¿Què hem de fer a partir d'ara? ¿Pagar més per poder sostenir aquestes pensions desgavellades a costelles de la gran massa assalariada que cada dia esta més empobrida i vostès cada cop més rics? ¿Tot per una mala gestió de fa molts anys, en un pla estratègic en el nostre sistema de pensions i tot per uns polítics incompetents i no fer una previsió a temps, quan fa molts anys que se'n parla?”

Segons tinc entès, en el país veí, Espanya, el màxim permès per llei en una jubilació són 2.300 euros mensuals. Aquí, en el nostre país, hi ha qui la duplica. I més i tot!  

El nostre fons de vellesa de la CASS no és un fons d'inversió perquè alguns rics i/o algun ‘voltor’ s'han aprofitat abans de l'any 2015. Com he dit adés, és un fons en el qual tots nosaltres hem aportat el nostre granet de sorra per tenir una jubilació justa, digna, sostenible i dissenyada amb un futur de solidaritat a partir dels 65 anys i no arribar a aquesta edat per viure a tocar els llindars de la pobresa.  

¿Què hem de fer a partir d'ara? ¿Pagar més per poder sostenir aquestes pensions desgavellades a costelles de la gran massa assalariada que cada dia esta més empobrida i vostès cada cop més rics?

¿Tot per una mala gestió de fa molts anys, en un pla estratègic en el nostre sistema de pensions i tot per uns polítics incompetents i no fer una previsió a temps, quan fa molts anys que se'n parla?  

Em demano de que servirà augmentar les pensions un 5 % més segons la proposta de la CASS: ¿per salvar el sistema actual o bé per pagar aquestes pensions desgavellades de més 4500 euros com he dit anteriorment? O bé per tenir una millor pensió en un futur per a tots nosaltres?

Els hi recordo que també s'havia parlat de pujar les cotitzacions en 4 punts, això no representa un 4 %, sinó quasi un 20%.  (22% + 4 punts) = 26%. La base actual de la cotització és del 22% + 18,2% seria del 26% les futures cotitzacions en el supòsit cas que pugin 4 punts percentuals. Representaria un augment en les cotitzacions del 18,2% sobre l'actual a pagar de més.

Doncs resumint, esperarem a veure què passa i què ens aportarà l'any 2023, depenent de la força política guanyadora. Amb aquesta futura modificació de la llei de jubilacions que a tots nosaltres ens implica i tant ens interessa per un millor futur del país, de la nostra societat del benestar i una de les responsabilitats més importants davant les nostres futures generacions. 

Comentaris (9)

Trending