Associació o ‘desassociació’ amb la UE?

david castillo removebg preview

David Castillo

Consultor estratègic. Especialista en inversions patrimonials

Comentaris

No es quina és la resposta, sincerament. Però el que si que sé és:

Primer: Que ningú no ens ha demanat si volem ser part de la Unió Europea.

Segon: Que portem gairebé una dècada gastant quantitats ingents de diners en un suposat acord d'associació que no sabem si després la ciutadania aprovarà en el referèndum que previsiblement es farà. Per què en això entenc que compliran la seva paraula, no?

Tercer: Que ningú ens ha sabut donar encara amb claredat una llista de coses positives -que superi clarament les negatives- de pertànyer a tan suposadament privilegiat club d'estats.

Hi ha una altra cosa que tinc molt clara i és que les negociacions no són un assumpte d'extrema urgència i per tant no poden continuar de cap manera durant el període electoral.

La coalició PS-SDP ha estat molt criticada des del sector demòcrata després que aquests presentessin un comunicat sol·licitant al Govern, avui en funcions, que parin immediatament aquestes negociacions, alguna cosa que mai hauria d'haver-se produït si el Govern, com ja va fer Toni Martí en el seu moment, hagués suspès les negociacions, tenint en compte que la Constitució estableix clarament que el mandat del Govern finalitza quan acaba la legislatura i com ja he indicat anteriorment no existeix el caràcter d'extrema urgència pel qual únicament podria actuar l'executiu en funcions.

“És important que no confonguem les obligacions com a mandataris públics amb els interessos o posicionaments concrets d'un partit polític i molt menys quan determinades decisions afecten el conjunt de la ciutadania andorrana, independentment del partit polític al qual votin i són d’extrema rellevància pel nostre futur”

Llavors, per què el Govern omet complir la cConstitució i els seus propis compromisos parlamentaris?

Quin interès té la majoria en què aquestes negociacions avancin en període electoral?

El cap de Govern, Xavier Espot, ha sortit en defensa de les seves actuacions i s'ha limitat a enfocar la petició del PS-SDP com un acte electoralista, matisant que qualsevol acord que es faci es fa sota reserva.

Llavors, defensar la Constitució i les regles del joc és electoralista?

Hauria fet DA el mateix si un altre partit hagués estat en el Govern? S’haguessin ofès si els haguessin titllat d’electoralistes i de faltar el respecte a les institucions andorranes?

Si els acords són sota reserva, quin sentit té perdre el temps a fer alguna cosa que un altre després podria ‘desacordar’? Són conscients que això minvaria -més encara- la imatge i la credibilitat política d'Andorra?

Espot ha afirmat també que quan ell va assumir la presidència governamental va ratificar tot allò que havia quedat sota reserva negociat pel govern anterior i que és el mateix que haurà de fer el Govern que es triï aquest 2023, sigui del color que sigui, perquè si no es ratifiquen els acords adoptats, tot plegat decaurà.

Per què els partits que conformen el Govern en funcions, sense garanties que tornin a guanyar les eleccions, condiciona els actes del futur Govern, que hauria de poder ser lliure d’establir els seus propis criteris negociadors?

Què es pot perdre per suspendre dos mesos unes negociacions en les quals portem embardissats gairebé una dècada i de les quals no se'ns expliquen la totalitat del seu contingut?

En conclusió, estem en campanya electoral, i cada partit mou les seves fitxes i fa les seves estratègies, però si us plau, és important que no confonguem les obligacions com a mandataris públics amb els interessos o posicionaments concrets d'un partit polític i molt menys quan determinades decisions afecten el conjunt de la ciutadania andorrana, independentment del partit polític al qual votin i són d’extrema rellevància pel nostre futur.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending