Política

Gallardo no accepta la renúncia del secretari d’Estat d’Economia

Salustià Chato havia posat el càrrec a disposició arran del ‘cas Cautxú’ però el ministre assegura que manté la confiança intacta i que “no es pot fer la bola més gran” ni cap “cacera de bruixes”

El ministre Jordi Gallardo en anunciar que no havia acceptar la dimissió de Salustià Chato.. ALTAVEU
El ministre Jordi Gallardo en anunciar que no havia acceptar la dimissió de Salustià Chato. | ALTAVEU

T. S.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha declinat acceptar la renúncia presentada pel secretari d’Estat Salustià Chato. El número 2 del ministeri havia posat aquest matí el càrrec a disposició després de veure’s implicat en el ‘cas Cautxú’. Gallardo ha assegurat que Chato és un home de la seva “confiança” i que aquesta la manté “intacta”. Ha recordat que era de domini públic que l’alt funcionari es dedicava a tasques esportives remunerades “com a amateur” i que no cal que “la bola es faci més gran”.

Gallardo, que ha lamentat que es facin interpretacions periodístiques d’una investigació judicial encara en curs, no ha descartat que el departament de Funció Pública obri algun expedient per acabar d’aclarir la situació tant de Chato com d’altres funcionaris que també apareixen en els informes policials incorporats a la causa que investiga la gestió dels principals alts càrrecs de la Federació Andorrana de Futbol. També s’exigirà al secretari d’Estat que regularitzi la seva situació tributària si resulta que havia d’incloure les remuneracions rebudes de la FAF i eventualment no ho ha fet. 

El titular de Presidència fa una crida a la calma i a “tranquil·litzar aquelles persones que col·laboren amb el teixit associatiu esportiu o cultural”

El ministre, que ha recordat que les remuneracions rebudes per Chato estaven exemptes de tributar a la CASS des del 2015, també ha fet una crida a “tranquil·litzar aquelles persones que col·laboren amb el teixit associatiu esportiu o cultural” i reben algunes compensacions econòmiques per aquestes qüestions tot i ser funcionàries. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern farà la pertinent reflexió per determinar si cal aclarir algun aspecte normatiu i que contribucions fetes per Chato al món del futbol durant 22 anys no siguin incompatibles amb la tasca de treballador públic.

Molt ben valorat

Gallardo ha ressaltat la trajectòria de Salustià Chato, destacant el seu creixement personal i professional dins de l’administració, la confiança que li han mostrat governs de diferents colors i el fet que està “molt ben valorat” també pels companys, segons el ministre. El titular de Presidència i Economia, que durant tot el matí ha estat avaluant quina decisió prendre -i que al final en contra de l’avançat per l’Altaveu ha preferit mantenir el secretari d’Estat en el càrrec a expenses que puguin aparèixer nous elements sobre el mateix afer, també ha deixar clar-, ha explicat que la participació de Chato en activitats esportives “era pública i notòria” i tolerada pels executius.

És possible però no segur que Funció Pública obri un expedient per aclarir la situació i que es promoguin canvis normatius perquè els funcionaris puguin fer tasques amateurs remunerades

Essent director de Pressupost, Chato feia d’observador i supervisor arbitral per a la FIFA, portant aquesta situació a fer esporàdicament viatges fora d’Andorra per fer el seguiment de partits internacional. “També és una manera de representar Andorra”, ha deixat clar Gallardo, que ha assegurat que des que va nomenar Chato secretari d’Estat es va acordar que “no continués fent” l’activitat arbitral no perquè fos incompatible sinó “per una qüestió d’imatge”. Per tant, ara per ara el secretari d’Estat continua al seu lloc, pot ser que se li obri un expedient per aclarir extrems com si va cotitzar degudament per IRPF les remuneracions de la FAF percebudes majoritàriament via xec i si no apareixen noves qüestions, es donarà per morta la qüestió.

Gallardo ha assegurat que “no tinc més elements” per anar més enllà, i com que la “confiança es manté intacta” el que no es pot fer és magnificar les coses. “Cal avaluar les qüestions en la seva justa mesura”, ha reiterat en més d’una ocasió tot recordant que es tracta en molts casos -i l’afirmació val per a Chato i per a d’altres funcionaris vinculats a la FAF- de compensacions de 300 euros mensuals de mitjana. Es mirarà, s’ha dit ja, “de quina manera es pot evitar” aquesta aparent disfunció amb la Llei de la funció pública i regular clarament casuístiques “amateurs’ per no fer “un mal favor” al món associatiu.

No hi ha funcionaris investigats

El fet que transcendís les remuneracions percebudes per Salustià Chato de la FAF -21.000 euros entre el 2012 i el 2018- ha suposat un veritable cisma en l’enforn liberal vist el discurs de rigorositat tramès durant anys i especialment en la darrera campanya electora, força bil·ligerant amb els demòcrates, que han acabat sent socis de Govern. Després del primer impacte s’ha anat avaluant la situació i diversos integrants liberals han donat per fet que Chato deixaria el Govern. Seria una mostra de marcar el pas i la ratlla, han assegurat les fonts. També d’assenyalar els socis polítics del camí a seguir.

Una vegada ha transcendit el cas que afecta l’alt funcionari en el marc de la investigació de la gestió de la FAF, el cisma en l’entorn liberal ha estat més que notable

Però s’ha valorat al final que el ‘preu’ a pagar podia ser massa elevat més encara tenint en compte que la causa judicial es manté oberta. El cert, però, i contra el que les mateixes manifestacions del ministre podien deixar intuir, és que no hi ha cap funcionari investigat en el ‘cas Cautxú’. Els seus noms apareixen en els informes policials producte de les anàlisis dels comptes federatius. Per ara, en l’esmentada operació, hi ha tres processats i mitja dotzena d’inculpats (o investigats). Però tots són o bé directius de la FAF o bé treballadors del mateix organisme. 

Ara li correspondrà a Funció Pública determinar què pensa fer. Inicialment, el departament liderat per la també liberal Judith Pallarés era partidari d’obrir un expedient administratiu, almenys a Salustià Chato, per aclarir les circumstàncies que han rodejat el seu cas. I aquesta situació, segons ha admès Gallardo, no està pas descartada. Però, per ara, això no tindrà cap repercussió en la seva continuïtat a l’executiu.

Salustià Chato en una reunió recent amb membres de l'associació de comerciants del barri antic d'Andorra la Vella.. ARXIU

Articles relacionats

Comentaris

Esther
47.

Aquest senyor deu saber alguna cosa que no pot sortir a la llum... Entre ells es van tapant a canvi de cadiretes....

  • 1
  • 0
Antoni Sànchez
46.

Pel comentari 43 , demano perdò per clicar vermell , la meva intenciò era pel verd . Totalment d' acord amb el teu comentari !!!!!!

  • 5
  • 0
Vergonya
El que hauria de dimitir és el Sr. Gallardo. Quina vergonya!
En resposta a Vergonya
La politica es politica
45.

Si dimiteix aquest ministre, el pacte DA LdA se n va valira avall, i DA es qeda en minoria. Per tant, encara q clama al cel la incompetencia politica d aqst ministre en aqst afer, ja q esta justificant l incompliment de la llei de funcio publica, el cap d govern no el fara dimitir pq DA no pot governar en solitari.

  • 10
  • 0
Vergonya
44.

El que hauria de dimitir és el Sr. Gallardo. Quina vergonya!

  • 10
  • 0
impresentables
43.

Increïble que el Sr Ministre vulgui justificar uns actes d'un secretari d'Estat que clarament vulneraven les Lleis que estaven en vigor en el moment que es van produir els fets. La Llei de la funció pública era molt clara amb el tema que els funcionaris no podien percebre ingressos per altres feines. La nova Llei de la Funció Pública es més ambigua però repeteixo, en el moment que van ocórrer els fets era d'aplicació l'antiga Llei i clarament bo podia percebre aquests diners.
La funció pública li hauria d'obrir un expedient per esclarir els fets i tributs esbrinar si aquests diners van ser declarats i sinó pues sanció.
Per molt polític que siguis no pots saltar-te les Lleis. És més, haurien de donar exemple.
  • 9
  • 1

Comenta aquest article