Assegur i Crèdit Assegurances es fusionen per crear el major grup assegurador del país

És el primer gran moviment que transcendeix després l’ascens al màxim esglaó executiu del banc de Xavier Cornella, que manté fil directe amb el director del nou aliat, Carles Codó

Comentaris

-
-

El primer moviment del ‘nou’ Crèdit Andorrà ja és aquí: la seva branca asseguradora, Crèdit Assegurances, i Assegur es fusionen. Ho fan d’igual per igual i amb l’aliança creen el primer grup assegurador del país. L’operació està del tot tancada i torna a entroncar dues empreses referents del Principat: l’esmentada entitat bancària i Pyrénées. Assegur està controlada totalment des del 2016 per Christian Pérez, que ostenta el negoci patrimonial-immobiliari de la família Pérez.

Formalment, la fusió es farà per etapes. És la manera de generar un impacte menor tant per al client com, sobretot, en l'estructura de les dues companyies. Així, la fusió es disfressa inicialment amb l'adquisició per part de Crèdit Andorrà del 50% d'Assegur. I tampoc no és l'entitat bancària ni el seu grup assegurador qui fa l'operació de manera directa.La meitat de les accions que passarà a controlar Crèdit Assegurances les compra a través d'Actiu Assegurances, una altra de les filials de l'entitat, i l'altra meitat s'adquireix via Financera d'Assegurances, que en gran part també està controlada per Crèdit Andorrà. Malgrat les formalitats, ningú no dubta que malgrat un període inicial prudent de treballar mantenint les marques i les estructures en un termini no massa llarg de temps hi haurà una sola entitat.

Crèdit Andorrà manté així la línia necessària d’anar posant ordre als seus negocis, de redimensionar estructures. Malgrat que la fusió està totalment pactada i establerta, n’han transcendit ben pocs detalls. L’aliança, això sí, és al 50%. És clar, però, que en un entorn d’interessos baixos el sector assegurador és una de les poques vies que una entitat bancària com Crèdit Andorrà té per fer créixer els seus beneficis. De fet, a l’entorn d’un 10% dels guanys del banc ja li arribaven per Crèdit Assegurances. També cal tenir en compte que el Principat està a punt d’aprovar un nou marc normatiu per al sector assegurador.

Les dues companyies aliades podran rendibilitzar suposadament millor el seu funcionament. Encara que no ha transcendit, és més que possible que l’aliança serveixi per fusionar l’activitat asseguradora i, alhora, per racionalitzar la despesa amb un ajustament de l’estructura, que caldrà veure quin impacte té en les plantilles. Crèdit Andorrà podrà vehicular des del punt de vista financer tota l’activitat asseguradora que fins ara duia a terme Assegur, en gran part, i per allò que s’esqueia, la companyia asseguradora ja treballava amb el banc ara dirigit per Xavier Cornella.

De fet, justament, una de les claus que pot explicar la fusió és la bona relació que mantenen l’esmentat Cornella, nou conseller executiu del primer banc del país, i el director d’Assegur, Carles Codó. La sintonia entre els dos dirigents cal cercar-la ja a l’inici del projecte liderat per Codó juntament, entre altres, amb l’urgellenc Iago Galindo. Llavors Cornella estava a Banc Agrícol i aquesta entitat, d’una manera o altra i durant molts anys, ha estat vinculada a Assegur. Ara els dos negocis asseguradors nascuts la dècada del 1990 conflueixen. I si cal, les dues empreses podran revaloritzar alguns actius i apuntar-se algunes plusvàlues en els seus llibres. 

Josep Brunet, esquerra, i Carles Codó, són els màxims responsables dels dos grups asseguradors a nivell executiu. | ALTAVEU

 

El grup assegurador de Crèdit Andorrà, liderat per Josep Brunet, va néixer el 1996 amb la pretensió d’esdevenir un referent en productes i assessorament en l’àmbit de les assegurances, amb una oferta destinada tant a particulars com a empreses. L’entitat assegura que “el rigor professional i l’ètica en el treball són els valors que han forjat la manera de ser i de fer del grup” juntament amb “la proximitat, el tracte personal i la diferenciació en el servei”. 

Disposa des del 2006 d’una divisió de consultoria de serveis actuarials i financers, que a més, dissenya, implanta i gestiona plans de previsió social anomenada Vincles, creada el 2003, un any abans que Crèdit Assegurances entrés en l’accionariat de Financera d’Assegurances. Més recentment, el 2013, l’entitat va crear un dels projectes que millor funciona. La seva filial a Espanya (Madrid, Barcelona  i Palma de Mallorca) anomenada CA Life Insurance Experts, que està creixent a un molt bon ritme.

El nou soci de la divisió asseguradora de l’entitat bancària va estar vinculada al seu dia a Andbank però des del 2016 la controla totalment l’empresari Christian Pérez, lligat a Pyrénées

També amb voluntat de referent va néixer els primers anys de la dècada de 1990 Assegur. Amb la seu central al carrer Pau Casals d’Andorra la Vella, la companyia orienta la seva activitat en oferir al client “un complet servei de productes d’assegurances per a satisfer les seves necessitats i les del seu entorn, treballar per consolidar i millorar la nostra posició al mercat convertint-nos en el seu referent i aportar un valor addicional que ens ajudi a conèixer i apropar-nos a les persones que confien en nosaltres”.

Amb Codó sempre al capdavant des que va aterrar al Principat procedent de Winterthur, Assegur va estar vinculada durant molt temps al Banc Agrícol, primer, i a Andbank, després. Actualment, el seu administrador únic és Christian Pérez, que controla la totalitat de les accions de la companyia, la meitat de forma directa des del 2014 i l’altra meitat, des del 2016, a través de la societat G Kapital.

Comentaris

Trending