Tribunals

El Superior contradiu el Tribunal de Corts i acorda extradir a Hèlsinki l’activista sociopolític arrestat a Andorra

La defensa d’Ilja Janitskin esgotarà “totes les vies” i acudirà al Constitucional per vulneració del principi de legalitat processal considerant que el TS ha fet una interpretació extensiva de la llei

Altaveu

La sala penal del Tribunal Superior (TS) ha acordat autoritzar l’extradició del polític i periodista finlandès Ilja Janitskin, actualment en arrest domiciliari després que inicialment el Tribunal de Corts desestimés les pretensions de les autoritats d’Hèlsinki. La decisió és ferma malgrat que la defensa de l’editor de la revista electrònica mv-lehti pretén acudir al Tribunal Constitucional atès que entén que la decisió del TS infringeix el dret a la jurisdicció de Janitskin.

El Superior ha deixat sense efecte la resolució del Tribunal de Corts atenent un recurs presentat per la fiscalia. Les autoritats finlandeses no van complimentar degudament l’expedient pel qual sol·licitaven l’extradició de l’activista polític resident a Espanya durant alguns anys i que es va traslladar definitivament a Andorra a principi de l’any passat, on va ser detingut a l’agost arran de l’alerta activada per l’Interpol. La petició finlandesa no contenia documentació requerida en la llei que regula els procediments d’extradició ni tampoc la legislació aplicable davant els delictes de què s’acusa Janitskin, que són diversos i molt variats.

L'editor de la revista electrònica mv-lehti té formulada una petició d'asil polític a Andorra que el Govern no ha respost per ara

El Tribunal de Corts va considerar que com que no s’havia complimentat degudament la petició d’extradició, aquesta no podia ser acollida. Certament, al llarg dels mesos, i quan la causa ja es trobava enjudiciada, Finlàndia ha anat ampliant l’expedient. I la fiscalia va recórrer contra la desestimació de l’extradició en considerar que s’havia acabat complimentat el dossier ajustant-se a l’establert legalment. El TS considera que el Tribunal de Corts va fer una interpretació excessivament restrictiva de la llei d’extradició, donant així raó per dir-ho d’alguna manera al ministeri fiscal, i anul·la la sentència de primera instància i acorda l’extradició de Janitskin.

L’activista sociopolític, manifestament contrari als postulats de la UE o l’OTAN i molt bel·ligerant amb la immigració il·legal, entre altres qüestions, va sol·licitar fa unes setmanes l’asil polític a Andorra davant el Govern. De moment, l’executiu no ha respost a aquella petició. Ara la defensa d’Ilja Janitskin té previst, en un termini d’una setmana, promoure un incident de nul·litat contra la sentència dictada pel TS per obrir el camí cap al Tribunal Constitucional.

La defensa del polític finlandès ha assegurat que “esgotarem totes les vies”. Això no treu, però, que essent com és la resolució del Superior ferma, l’extradició no es faci efectiva abans. Aquesta circumstància encara no està clara. El que sí que tenen clars els assessors jurídics de Janitskin és que, a parer seu, hi hauria hagut una vulneració del principi de legalitat processal. I si com assegura el TS en la seva resolució el Tribunal de Corts hauria fet una lectura massa restrictiva de la llei d’extradició, el Superior, creuen els defensors de l’activista finlandès, l’hauria fet excessivament extensiva.