Ilja Janitskin Activista polític finlandès i editor de la revista electrònica 'MV-lehti'

"Si s'escolta la policia finlandesa jo sóc tan perillós com Bin Laden"

Nascut el 14 de març del 1977 a Lieksa (Finlàndia), va ser jugador d'hoquei gel d'un cert nivell al seu país i, després, va estar vinculat al món de la seguretat privada i de la informàtica, no sense algun embolic. Ja al 2011 es traslladaria a Espanya i tres anys més tard fundaria una revista electrònica de caràcter nacionalista finès, contrària a la immigració il·legal, anti-europeïsta o anti-OTAN. Tot plegat el va portar a abanderar un projecte polític, el Partit Reformista, i a ser acusat per la policia i la fiscalia del seu país de múltiples delictes. Detingut i alliberat a l'Estat espanyol a final del 2016, es va establir a Andorra a principi de l'any passat. Va ser arrestat el 4 d'agost en compliment d'una alerta d'Interpol que advertia de la necessitat d'extradir-lo cap a Hèlsinki. D'agost a octubre ha estat empresonat. Ara espera la decisió dels tribunals andorrans en règim d'arrest domiciliari a Fontaneda, on fa estada.

Ilja Janitskin durant una entrevista al domicili on vivia, a Fontaneda.
Ilja Janitskin durant una entrevista al domicili on vivia, a Fontaneda.
ARXIU

Comentaris

-“És increïble”, afirma.

Jugador d’hoquei gel, un esport amb molt seguiment a Finlàndia, va ser un porter de cert nivell i repercussió. Va exercitar-se durant 20 anys i després va iniciar-se en la formació de joves valors. Va començar a entrenar. Quan fa mitja dotzena d’anys va aterrar a Barcelona, va entrar a la disciplina tècnica del Barça. I amb ell d’entrenador, l’equip júnior d’hoquei gel del club va assolir el campionat d’Espanya, explica. “Com a entrenador he gaudit moltíssim”, diu. I hi afegeix que “malauradament, això es va acabar quan el meu advocat espanyol em va aconsellar que anés a Andorra per a la meva seguretat per buscar refugi respecte de la fiscalia i dels funcionaris finlandesos”.

Més enllà de l’esport, si se li demana que es defineixi una mica ell mateix explica que “sóc un emprenedor que vaig esdevenir activista per la llibertat d'expressió per la gràcia de Déu. Vaig estar vinculat a la consultoria internacional sobre solucions informàtiques, així com en la comercialització de telèfons i Internet i, inicialment vaig traslladar el meu negoci des de Finlàndia a Espanya perquè hi havia un clima més favorable. I quan parlo de clima, em refereixo al temps, a la meteorologia, però també a la fiscalitat en general i a les polítiques i la legislació comercial”. Pretenia ser candidat a la presidència del seu país a l’aixopluc d’una formació anomenada Partit Reformista però la seva situació a Andorra no li ho ha permès. No hi vol donar més voltes malgrat que companys seus estan denunciant tota aquesta situació a Finlàndia. I els mitjans de comunicació del seu país també se’n fan ressò, començant per l’’MV-lehti', la revista que va posar en marxa des de Barcelona el 2014. 

-En primer lloc li he de demanar com es troba.

-Gràcies per preguntar. No em sento massa bé ara mateix. Actualment estic sotmès a tractament de quimioteràpia per al càncer. La meva pressió arterial hi ha moments que s’acosta als nivells de l’atac del cor. El Dr. Albiol i el seu personal mèdic s'han sorprès que encara estigui en arrest domiciliari i no tingui permís per deixar el meu apartament. Això limita clarament la meva recuperació.

-Tampoc no el deu ajudar saber que la fiscalia andorrana ha recorregut contra la decisió del Tribunal de Corts de denegar l’extradició sol·licitada per les autoritats del seu país.

-És increïble.

-Tem que el Govern andorrà estigui mirant de guanyar temps per tal que el seu homòleg finlandès pugui completar degudament l’expedient, que segons sembla contenia moltes mancances i errors.

-M’estimo més no parlar d’això.

"L’únic que no m'agrada massa és que, en contra de les recomanacions dels meus metges, no m'han concedit la llibertat"

-Però alguna opinió deu tenir de la justícia andorrana? 

-Els cossos judicials andorrans m'han tractat amb respecte i dignitat. I de tot això n’estic molt agraït. L’únic que no m'agrada massa és que, en contra de les recomanacions dels meus metges, no m'han concedit la llibertat i d’aquesta manera poder-me moure, millorar físicament i poder resoldre els meus problemes de salut.

-Com és que vau venir a parar a Andorra?

-El meu advocat (a Espanya)em va recomanar que vingués a Andorra. Jo no només estava perseguit pels funcionaris finlandesos corruptes, sinó també per l’ISIS, perquè MV-lehti havia publicat diversos articles crítics sobre la islamització, no només de Finlàndia, sinó també d'Europa. Després de tot, Andorra no forma part de la UE i això li dóna un estatus únic. A més, i com pregona ‘El Gran Carlemany’, aquí no m’he de preocupar per les amenaces de mort islàmiques. 

-Va voltar per diversos llocs abans d’establir-se a Fontaneda.

-És que de Fontaneda me’n vaig enamorar des del mateix moment en què vaig posar el meu peu aquí. La bellesa de la natura és tan sorprenent com la gentil gent que hi habita. Vaig tornar a néixer quan vaig respirar l’aire fresc que hi ha aquí. 

-Venia d’Espanya. Quan s’hi va traslladar?

-Em vaig traslladar de Finlàndia a Màlaga l'any 2011. Poc després vaig canviar la meva residència a Barcelona, ​​perquè vaig sentir fermament que l'estil de vida català era més proper al que jo sentia i apreciava. Em vaig enamorar profundament del poble i la cultura catalanes. A més, Barcelona, Catalunya, oferia una base cada vegada més fèrtil per a les activitats comercials.

"Potser et costarà de creure, però mai no he estat una persona políticament activa i encara no sé si ho sóc"

-I quan és quan comenceu a participar dels assumptes polítics.

-Difícil pregunta. Potser et costarà creure-ho, però mai no he estat una persona políticament activa i encara no sé si ho sóc. De fet, vaig començar a prendre consciència política quan arran de començar a publicar MV-lehti vaig conèixer el corrent dominant entre la política, la policia… del meu país. I vaig veure molta corrupció i falsedat basant-se en el borrissol i la innocència dins de les estructures de poder finlandeses. Em va sorprendre la profunda corrupció que havia aprofitat els tentacles de la societat finlandesa. Per tant, em vaig enfrontar a la pràctica habitual de ‘disparar al portador de les males notícies’.

-Per cert, com es defineix políticament?

-Pel que fa a les idees polítiques personals són senzilles de definir: sóc un gran creient de la democràcia directa i, per tant, d’atorgar el poder als ciutadans.

-Va ser arran de posar-se al capdavant de ‘MV-lehti’ que la policia i la justícia finlandeses us comencen a perseguir, oi?

-Hauria de dir que mai! Perquè mai no he estat processat. Només m’han convidat a declarar sobre denúncies prefabricades. La fitxa vermella d’Interpol contra la meva persona emesa per la policia finlandesa no es va basar en res més que no fossin les esmentades afirmacions prefabricades.

-Llavors, segons vostè, seria cert que tot és una espècie de farsa?

-Sense dubtes, aquest cas és una clara violació dels meus drets humans. Clarament: això no és res més que una cacera de bruixes política. Volen convertir-me en l’exemple del que succeirà a ningú que aspira a seguir els meus passos.

-A Espanya, a finals del 2016, ja el van detenir per les mateixes acusacions o almenys similars que les que el mantenen privat de llibertat al Principat.

-Vaig ser arrestat per uns 20 agents de policia armats fins a les dents mentre estava sopant en un dels meus restaurants favorits a Barcelona amb uns amics. La policia espanyola em va drogar i emmanillar i vaig ser enviat a Madrid per a una vista ràpida. No puc culpar la policia espanyola de tot això. Al capdavall, només van actuar d'acord amb la informació proporcionada per la policia finlandesa. Sobre la base d'aquesta informació, era tan perillós com Bin Laden o Milosevic o qualsevol figura de l’ISIS que reclutés màrtirs per lluitar contra els valors occidentals. Una vegada vaig estar davant del tribunal a Madrid, al meu advocat li va costar cinc minuts aconseguir que m’alliberessin sense més.

-No era, però, la primera vegada que tenia problemes. S’ha dit de vostè que tenia antecedents previs per actes violents. M’ho pot aclarir?

-Tinc un passat una mica pintoresc i he estat involucrat en diverses coses. Al cap i a la fi, tots tenim les nostres històries personals i la majoria de nosaltres hem fet coses tontes de joves. Vaig pagar pel que hagués pogut fer, vaig aprendre la lliçó, vaig posar seny i no tenia cap mena d’antecedent penal. No havia passat ni un sol dia a la presó abans d'arribar a Andorra.

-I just va arribar al Principat mirant d’escapolir-se de tot allò. Es podia pensar que acabaria detingut aquí?

-Estava preparat per afrontat tot allò que em vingués. La policia i la justícia andorrana em van tractar amb respecte i dignitat. 

-Sense voler ser irrespectuós: com va ser l'experiència de la presó i ara el seu arrest domiciliari? 

-Tant és la forma com s’executiu una privació de llibertat, l’experiència no es mai agradable.

"Les classes dominants, l'elit política i la policia han orquestrat una caça en contra meva"

-En el debat de si ha de ser extradit o no, s’ha arribat a dir que si vostè torna a Finlàndia pot que això el posi en perill.

-Les classes dominants, l'elit política i la policia han orquestrat una caça en contra meva. Això ha portat a una situació en què els extremistes d'esquerres, grups musulmans i ecologistes verds exigeixen el meu cap en una safata. Fins i tot els extremistes de dretes tenen s’acarnissen amb mi perquè no permeto que la meva publicació sigui un portal per a la seva propaganda. 

-Legalment, quina és la seva situació al seu país?

-Sóc un ciutadà finlandès sense antecedents penals. La meva situació legal és la mateixa que poden tenir alguns periodistes turcs o activistes polítics catalans, respecte dels quals els seus respectius governs han emès una etiqueta vermella policial. El meu estatus és conegut pels funcionaris andorrans i és clar que jo no formo part ni de cap partit il·legal ni he fet cap activitat il·legal. 

-Diu que no vol tornar a Finlàndia per problemes que li suposaria i assegura que vol establir-se al Principat i desenvolupar una activitat econòmica plena.

-Sí, tinc diversos plans d'empresa per a Andorra i estic molt a prop d'executar-los per al nostre benefici mutu. 

-Per acabar, i vist que malauradament he hagut de fer-lo servir, quina és la vostra opinió sobre el servei de salut andorrà?

-Desafortunadament m’estic havent d’enfrontar a problemes seriosos de salut, però he tingut molta sort que m’ha tocat haver de viure això a Andorra. Tinc experiència de diversos països del món i sens dubte Andorra té el millor sistema de salut. No trobo les paraules per expressar el meu deute de gratitud a aquest meravellós país del qual m'he enamorat profundament.

Etiquetes

Relacionat

La defensa de l’ultranacionalista finlandès reclamat pel seu país demanar que se’l deixi lliure

Relacionat

El Tribunal de Corts concedeix l’arrest domiciliari amb control monitoritzat al polític i periodista finlandès empresonat des de l’agost
El comitè electoral d’Ilja Janitskin afirma des d’Andorra que té “pànic” a una possible extradició

Relacionat

El comitè electoral d’Ilja Janitskin afirma des d’Andorra que té “pànic” a una possible extradició
La petició d’extradició de Janitskin la firma… la ministra de Transports i Comunicacions

Relacionat

La petició d’extradició de Janitskin la firma… la ministra de Transports i Comunicacions
Subscriptors de la revista del finlandès detingut a Andorra envien una carta a Trump informant-lo del seu empresonament al Principat

Relacionat

Subscriptors de la revista del finlandès detingut a Andorra envien una carta a Trump informant-lo del seu empresonament al Principat

Relacionat

Activistes pro-drets humans de Finlàndia consideren que el càncer de Janitskin potser causa d’una “contaminació”
Intervenció quirúrgica “sense complicacions” del finlandès empresonat pendent d’una extradició

Relacionat

Intervenció quirúrgica “sense complicacions” del finlandès empresonat pendent d’una extradició

Comentaris

Trending