Com es valora des de la CEA, l'arribada de Grifols?
Des de la CEA sempre hem dit que l'economia d'ha de diversificar i en els diferents sectors que havíem identificat, un d'important era la biotecnologia i, per tant, el fer que es pogués arribar a un acord amb Grifols perquè es pugui instal·lar a Andorra, fa que per nosaltres sigui important. És una empresa de referència mundial i això fa que altres empreses semblants de biotecnologia pensin en establir-se al país. L'arribada de Grifols és una cosa molt positiva. El fet que hi hagi empreses d'aquest tipus fa que s'acceleri l'adaptació d'Andorra a les estructures europees.
Hi continua havent-hi dificultats per incorporar treballadors?
És difícil que arribi personal. La pandèmia ha aplicat polítiques restrictives en molts països. Hi ha problemes per la manca de personal.
“El projecte de Marca Andorra l’ha de liderar el Govern”
La pandèmia va aturar el projecte de Marca Andorra. En quin punt està?
A l'inici, la CEA va muntar unes taules de treball per iniciar el projecte. Va ser una despesa per la CEA i per a les empreses participants que també hi van apostar. En aquell moment, consideràvem que era força important tenir una estructura que donés suport a la Marca Andorra i va arribar la pandèmia i es va aturar perquè hi havia altres prioritats a nivell de Govern. Pensem que la Marca Andorra ha de continuar tirant endavant però nosaltres no podem ser la màquina que la condueixi. Entenem que és un projecte de país i que l'ha de liderar el Govern. Nosaltres hem fet les trobades necessàries amb els diversos ministeris i en breu es desbloquejarà i la Marca Andorra seguirà el seu camí perquè en aquests moments és molt important la seva existència.
Hi ha un tema que preocupa la CEA i és la fiscalitat. Per una banda creu que la pressió fiscal ha d'estar per sota del 25% actual, i per l'altra consideren que no és el noment adequat perquè el Govern promogui una reforma fiscal.
El juny passat, el ministeri de Finances ens va presentar una sèrie de propostes per la reforma fiscal. Nosaltres, juntament amb l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) vam encomanar un dictamen a un catedràtic de fiscalitat per tenir un assessorament i hem mantingut converses amb els sectors que poden estar més afectats. Aquí s'ha constatat que hi ha una sèrie de temes que s'haurien d'analitzar conjuntament amb el ministeri de Finances i ara estem a punt de presentar-los i de poder parlar amb el ministre. Sabem que Govern també s'està replantejant diverses coses i hi haurà punts en els quals podrem coincidir i en altres n'haurem de parlar.
“És important no tornar a tenir un col·lapse de l'economia”
Creu que la vacunació obligatòria serviria per rellançar l'economia del país?
Entenem que aquest debat ha tingut lloc en diversos països i a Andorra s'hauria de fer una reflexió al voltant de conservar la salut dels nostres empleats i dels nostres clients. Per tant, s'han de posar tots els mecanismes per evitar que aquesta pandèmia no afecti més a les empreses i que no hi hagi tancament o confinament, ja siguin parcials o generals. Hem de posar el màxim de la nostra part per intentar que tots els treballadors de les empreses estiguin protegits d'aquesta pandèmia. No ens correspon a nosaltres dir si cal que la vacuna sigui obligatòria o no. Per nosaltres és important no tornar a tenir un col·lapse de l'economia perquè s'hagi de tancar alguns sectors.
En referència al col·lapse de l'economia, l'actual escenari mundial és preocupant pel que fa als subministraments, a l'encariment dels productes com l'alumini, i a les dificultats de transport. Tot això té també la seva afectació a Andorra.
El primer que ha afectat ha estat la construcció.amb una problemàtica a nivell del subministrament. Hi ha dificultats de producció o de logistica que ha encarit els productes. És un escenari de tempesta perfecta perquè també s'ha incrementat l'energia. Insisteixo que el sector més perjudicat és la construcció que té contractes signats i el producte s'ha encarit considerablement i afecta el compte d'explotació. Afecta també els components dels xips.
Ha parlat de la logística amb el transport de mercaderies. Una de les demandes de la CEA és el desdoblament de l'accés per carretera des de França.
Sempre hem estat partidaris del desdoblament. Ja que l'únic accés que tenim és per carretera i caldria desdoblar-la des del Pas de la Casa a l'Ospitalet ja que gran part del territori és andorrà. Si com ha passat durant el pont de la Puríssima del tancament de la frontera amb França, aleshores tot el trànsit passa per l'altra frontera i arriba el col·lapse. També és molt important acabar la desviació de Sant Julià de Lòria. Pel que fa a l'aeroport d'Andorra-la Seu, la nostra prioritat era l'inici dels vols regulars. Primer serà Madrid i després cal veure la possibilitat de fer vols a París o Lisboa. Seria interessat que hi hagués un enllaç directe entre l'aeroport i Andorra. Hem demanat que ens vinguin a explicar aquest projecte de telecabina entre l'aeroport i Andorra. Podria ser també una carril directe per carretera.
Comentaris (3)