Sergi Sánchez // Candidat col·legi assalariats de la CASS

“En el context actual es fa necessari que la CASS faci un pas endavant en favor dels treballadors”

Va néixer a Andorra l’any 1988, ara fa 34 anys. Als 18 va marxar a Barcelona per cursar Arquitectura Tècnica el Grau Bolonya en Ciències i Tecnologies de l’Edificació, i el màster en estructures de l’edificació. Va iniciar la seva trajectòria professional al Departament de Treball del Govern, on feia funcions d’inspector de treball. Posteriorment va assumir el lloc de Cap d’Àrea de Suport i Manteniment d’Edificis Públics.

Sergi Sánchez i Núria Almenara
Sergi Sánchez i Núria Almenara

Comentaris

Sergi Sánchez presenta la seva candidatura al consell de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social conjuntament amb Núria Almenara. Tots dos formen una dupla que assegura que és jove i que té molt que aportar. Ell mateixa afirma que la seva jornada laboral compactada com a Cap de l’Àrea de Suport i Manteniment d’Edificis Públics del ministeri de Territori i Habitatge li permet tenir molt temps lliure a la tarda. Així, el pot dedicar per desenvolupar, “de la millor manera possible”, les funcions que tenen assignades els representants del Consell d’administració de la CASS.

Què l’ha impulsat a presentar la seva candidatura?

No estic sol, som una candidatura jove amb molts anys treballant al servei de tots els treballadors i empresaris del país, i considerem que ara és el moment de seguir treballant per tothom mitjançant el Consell d’administració de la CASS, ja que ara és el moment en què hem de decidir quines seran les noves “regles del joc” per poder gaudir d’una pensió digna quan arribi el moment de la jubilació, i que no calgui canviar-les durant un llarg període de temps. A part d’això, ja que tenim l’oportunitat de conèixer la CASS des de dins, és una bona opció per proposar millores que com a ciutadà constatem i que tot vagui millorant. Nosaltres volem ser part de la solució, i treballarem per això, i no part del problema, posant pals a les rodes.

Dins del marc de les prerrogatives que atorga la Llei 17/2008 al Consell d'Administració de la CASS en el seu art. 47; Quines accions realitzareu per fer aportacions pels treballadors?

Hem de tenir present que no únicament representem els treballadors, ja que la CASS som tots no només els assalariats, empresaris o jubilars, per aquest motiu hem d’aplicar mesures per millorar-la en el seu conjunt.

Entre altres mesures volem reforçar el departament d’inspecció, per tal d’assegurar més controls de les baixes. És vital que els recursos de la CASS es destinin a les persones que realment en tenen dret i no a aquelles que vulguin abusar del sistema.

En el context actual es fa necessari que la CASS faci un pas endavant en favor dels treballadors, especialment d’aquells que tenen rendes més baixes que necessiten cobrar les prestacions el més ràpidament possible. És per això que volem que totes les prestacions es retribueixin ràpidament, dins dels tres primers dies naturals del mes, com passa amb el salari. Així mateix, creiem necessària la figura del tercer pagador per als assalariats amb rendes més baixes, ja no volem que els ciutadans hagin de mirar el compte corrent abans d’anar al metge.

“Creiem necessària la figura del tercer pagador per als assalariats amb rendes més baixes, ja no volem que els ciutadans hagin de mirar el compte corrent abans d’anar al metge”

Els metges de medicina del treball actualment no tenen accés a l’Historial Mèdic Compartit (HMC), i considerem que si aquests professionals tinguessin accés per poder valorar la salut laboral dels treballadors, el metge podria arribar a una conclusió molt més fonamentada, i en alguns casos més econòmica pels empresaris, ja que no caldrien duplicar proves mèdiques.

Pel que fa a les embarassades volem simplificar els tràmits que han de fer quan tenen el nadó i vénen d’una baixa mèdica, ja que perquè el ginecòleg li pugui donar la baixa per maternitat abans el metge que li va donar la baixa durant l’embaràs, li ha de donar l’alta. Aquest tràmit que han de fer just després de tenir el bebè, considerem que és un tràmit innecessari, ja que únicament aporta una preocupació extra per la mare, i una despesa per la CASS, ja que aquestes visites mèdiques s’han d’abonar.

Uns representants en minoria al Consell d'Administració de la CASS, quin pes específic poden tenir per influir en alguna decisió?

El fet de tenir majoria en qualsevol lloc, no únicament en el Consell d’administració de la CASS, només assegura poder imposar una opinió sobre totes les altres. Com a representants dels assalariats tindrem la feina d’argumentar molt bé els nostres punts de vista, perquè les decisions que acabin sortint del Consell d’administració de la CASS no siguin contràries als interessos de tots els assalariats. Al ser únicament dos representants dels assalariats al Consell d’administració de la CASS haurem d’utilitzar el poder de la paraula des de l’inici, i buscar exemples per fer veure als companys que la decisió que consideren no és la millor, quan així ho considerem i buscar la millor opció, la qual no té per què ser ni una ni l’altra, molt probablement serà un mix de totes les idees.

Sent l’única elecció al país on tothom pot votar, sigui quina sigui la seva nacionalitat, com s'explica que a cada elecció creixi el número de llistes i tinguem una participació tant baixa?

Personalment, considero que hi ha més candidatures perquè ens trobem en un moment on s’ha de decidir quines seran les normes que regularan la jubilació i les pensions en els propers anys. Aquest és un canvi molt substancial i que afecta a tots els treballadors de manera directa i molt senzilla de veure les afectacions. Pel que fa a la participació, un dels problemes que pot haver-hi és l’horari per exercir el dret a vot per dipòsit, ja que majoritàriament és al matí de 8 a 14.45h de dilluns a divendres, hem de pensar que tota la gent que treballa a la construcció a les oficines entre altres sectors, tenen un horari totalment incompatible per poder apropar-se a la CASS a votar, a no ser que sigui el dia de les eleccions que l’horari és una mica més ampli. A més a més, s’hauria de fer més difusió de les funcions del Consell d’administració de la CASS, ja que els ciutadans tenen molt clar quines són les competències de Govern o dels Comuns però no tant del Consell d’Administració de la CASS.

La CASS continua sent propietat dels cotitzants o és un instrument financer del Govern amb un botí de milers milions d'euros?

La CASS és i ha de ser propietat dels cotitzants, per aquest motiu hem de fer tots els esforços possibles entre tots perquè funcioni el millor possible i que no es produeixin abusos de cap tipus. L’abús d’un el paguem entre tots.

Quines millores operatives de la CASS creu que s'haurien d'implementar per funcionar millor?

La CASS es troba en un procés de millora contínua que ha de potenciar l’accessibilitat a la informació mitjançant la digitalització i modernització de l’entitat, sense oblidar a la gent que té més dificultats per accedir mitjançant els dispositius digitals. El nostre compromís passa per garantir la transparència de manera efectiva amb informació disponible i accessible, amb la millor atenció al públic possible.

Quina valoració fa de les propostes presentades per a la reforma del sistema de pensions?

Per poder fer una valoració fonamentada caldria primerament tenir accés a tota la documentació de l’expedient. Qualsevol proposta que empitjori les condicions actuals mai seria ben rebuda, però s’ha d’estudiar la problemàtica en la que estem, i així poder emetre una valoració fonamentada i raonada, i no una simple opinió personal no fonamentada.

1654862737785
 

Quines altres mesures proposaria per reformar el sistema de pensions?

Tal com he dit anteriorment, per poder opinar primer hem de conèixer, al contrari és emetre una opinió sense conèixer al 100% la realitat. A ningú li agrada que augmenti l’edat de jubilació, o el percentatge que hem de cotitzar, entre altres mesures, preferiríem que un altre, com podria ser el Govern, assumeixi una part del que cotitzem, com podria ser la branca de malaltia, però per poder dir aquestes o altres mesures hem de ser seriosos i estudiar molt bé el cas abans de donar una opinió, la qual seria llegida per molta gent, ja que els mitjans de comunicació tenen un gran poder per transmetre missatges.

És realment factible una reforma consensuada?

No veig una altra opció que no sigui una reforma consensuada entre tots, ja que aquesta reforma a de prolongar-se molts anys en el temps, i no podem permetre’ns canviar-la cada 4 anys. Per arribar a una reforma consensuada cal diàleg, molt diàleg, i molta feina per part de tots, per tal d’arribar a punts en comú a partir dels quals anar construint la reforma.

Caldria una consulta a la ciutadania per validar la reforma?

Si arribem a una reforma consensuada per tots no considero que calgui una consulta a la ciutadania per validar-la, ja que si tots els que l’han treballat i els professionals externs consideren que és una reforma que assegura les pensions la qual és proporcional i raonada la ciutadania ho veurà amb els mateixos ulls. Una altra cosa seria que la ciutadania tingues l’opció d’acabar de decidir entre diferents opcions viables i consensuades entre tots.

 

Comentaris (3)

Trending