Primer (petit) ensurt per a una collita de tabac que de moment pinta bé

La calamarsada que va caure dissabte al vespre hauria afectat algunes plantacions de Sant Julià, la Massana i Encamp

Una plantació de tabac aquest dilluns.
Una plantació de tabac aquest dilluns. Toni Solanelles

Els colliters de tabac estan aquest estiu especialment expectants amb el tabac. Després de la nefasta temporada passada, en què un fong, més enllà del coronavirus, va engegar a rodar moltes de les plantes, enguany s’estava molt pendent que les parcel·les, la terra, no hagués quedat intoxicada. Per ara sembla que no. I com sol ser habitual, el primer ensurt ha arribat en forma de pedregada. Encara bo que, a manca de dades oficials, l’afectació no seria gran cosa.

La calamarsada que dissabte al vespre va caure en alguns punts del Principat hauria afectat algunes plantacions de Sant Julià, Encamp i la Massana. L’abast exacte encara no se sap perquè el termini per a la declaració dels sinistres, òbviament, encara resta obert. També la tempesta de fa tres setmanes llargues hauria malmès alguns camps. Però, en general, el tabac enguany puja bé. Ara els colliters, que com l’any passat han plantat la meitat del que solia ser normal després d’arribar a un pacte amb els fabricants, esperen que el temps no els faci la guitza en els darrers dies, les darreres setmanes, abans de començar a collir les mates.

Un camp de tabac a Sant Julià acabat de plantar.

Relacionat

Els colliters planten el tabac esperant que la climatologia i els fongs els respectin aquest estiu

El fong que va fer tan mal l’estiu passat no ha tingut, que hagi transcendit, cap mena d’incidència. Ja estava clar, a priori almenys, que la ‘infecció’ no s’havia traslladat a la terra, i els vivers, els hivernacles on es compra el planter -dos en concret, tots dos a Catalunya i que han continuat també enguany proveint el producte- han filat prim alhora de subministrar el tabac. Fins ara es preveia que dins de l’anormalitat imposada per la pandèmia, que va obligar també a cremar tota la collita del 2019, la plantació d’aquest 2021 sigui prou bona.

Etiquetes

Comentaris

Trending