Els colliters planten el tabac esperant que la climatologia i els fongs els respectin aquest estiu

Per segona temporada consecutiva, es conreen la meitat de mates del que era habitual vistes les condicions econòmiques derivades de la pandèmia

Un camp de tabac a Sant Julià acabat de plantar.
Un camp de tabac a Sant Julià acabat de plantar. Bru Noya

Els pagesos del país i els seus masovers tenen feina aquests dies. Qui més qui menys ja està en ple conreu del tabac. Fins a mitjan juny -cada explotació s’ho fa a la seva manera, com més al sud més prompte, com més al nord, més tard- els camps on una de les plantes per excel·lència del Principat hi fa estada cada estiu tornaran a solcar-se degudament i a ser conreades de tabac. Els colliters esperen que la climatologia i els fongs els respectin aquest estiu més del que ho va fer l’any passat.

Per segona temporada consecutiva, els colliters tornaran a plantar la meitat del que tradicionalment tenien assignat. En resum, de producció, una vegada assecades les mates un cop s’hagin plegat, els pagesos compten entregar als fabricants uns 125.000 quilos de tabac, quan normalment se’n produïen uns 250.000. Ja la darrera collita, la del fiasco dels fongs, es va deixar a la meitat. L’impacte del coronavirus ho va aconsellar i els pagesos ho van acordar després d’un pacte no escrit, per dir-ho així, amb els fabricants.

Plantes de tabac en un camp de conreu d'Andorra la Vella l'estiu passat.

Relacionat

L’estudi del tabac de la darrera campanya no troba explicacions concloents a la mortaldat de plantes

Hi havia aspectes de salubritat -que ja van aconsellar fins i tot portar la collita anterior, la plantada el 2019, directament al forn incinerador- i també temes d’ordre econòmic: amb el confinament, primer, i les restriccions de mobilitat, després, que van comportar una notable caiguda de turistes, també això va suposar una reducció molt notable de vendes de tabac. En conseqüència, les importacions van anar a la baixa i es va acordar reduir la plantació.

tabac
Mates acabades de plantar. Bru Noya

L’acord hauria estat per un parell de collites i de manera excepcional. I els pagesos esperen que a poc a poc arribi la normalitat i l’excepcionalitat quedi en sols aquestes dues collites i que no vagi a més. També esperen que la climatologia no sigui tan inapropiada com l’estiu passat, que va ser molt passat per aigua i hauria pogut afavorir la presència o l’aparició dels fongs que, en part, es considera causant dels danys que van sofrir moltes de les plantes i que van portar a declarar sinistre diverses plantacions.

També hi havia el dubte de si les mates haurien vingut, entre cometes, contagiades dels planters, dels proveïdors. No hi ha cap certesa sobre aquest extrem però sí que és cert, han reconegut les fonts consultades de l’Associació de Pagesos (APRA) que “s’ha posat èmfasi” en els proveïdors per tal que s’assegurin de la qualitat del planter que envien cap al Principat, per la importància que té el cultiu del tabac per als productors agrícoles del país.

Etiquetes

Comentaris

Trending