Govern destina 125.000 euros a les explotacions ramaderes bovines

Aquest ajut es calcularà en funció del resultat de diverses avaluacions del benestar dels animals

Un boví a la Fira del Bestiar d'Ordino
Un boví a la Fira del Bestiar d'Ordino

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat compta amb una dotació de 125 mil euros per a dividir en ajuts a les diferents explotacions ramaderes bovines del país. Per poder adjudicar les quantitats, s’ha avaluat a cadascuna d’elles a càrrec d’un equip format per tècnics de l’IRTA i el departament d’Agricultura. En elles, s’ha valorat les pràctiques de maneig, l’estat de les infraestructures i equipaments i l’estat de salut dels animals.

Amb aquests ajuts, el ministeri busca ajudar a les explotacions a què arribin al nivell màxim d’excel·lència en la qualitat de la carn que produixen. “El consumidor, a més de saber que està consumint un bon producte, vol saber si hi ha un impacte en el medi ambient i que s’ha respectat el benestar dels animals”, afirmava la ministra, Silvia Calvó. A més, els productes ramaders tenen un paper molt important a la fulla de ruta de l’acta 2023, sent un sector molt important per al manteniment de les muntanyes.

Gràcies a les avaluacions que s’han dut a terme a les diferents explotacions, es podrà calcular l’ajut corresponent per a cadascuna d’elles. En aquestes visites, s’ha tingut en compte el benestar dels animals, tenint en compte la distribució del territori i, sobretot la productivitat. Respecte a la distribució, el director del departament d’Agricultura, Josep Casal, ha posat com a exemple que “algunes explotacions tenien molts animals al mateix espai, per tant, no podien accedir fàcilment a l’aigua. Són canvis senzills, però que s’han de fer”.

De moment, Calvó ha assegurat que totes les explotacions andorranes podrien accedir a aquest ajut, “cap ha rebut una classificació d’insuficient”. Per poder rebre la quantitat corresponent, les ramaderies s’han de sotmetre cada dos anys a un procés extern i independent d’avaluació del benestar animal. D’aquesta manera, s’incentivarà el compliment dels principis i criteris.

Per altra banda, totes aquelles explotacions que requereixin la realització de millores de les seves infraestructures i equipaments podran optar a un ajut per a l’execució de pans de millora. Aquesta partida és de 92 mil euros i, segons Casal, se’ls aportarà un 30% del pressupost que necessitin en total, fins al 50% si són joves ramaders.

Etiquetes

Comentaris

Trending