Empresaris del sector del cànnabis acusen els pagesos de frenar el projecte amb les seves exigències

Hi ha diversos experts en la matèria que s’han acostat a la CEA per avaluar inversions en la producció de cànem però consideren que la posició dels colliters de voler garantir-se beneficis com els del tabac està generant un gran perjudici

Una explotació de cànem.
Una explotació de cànem. arxiu

Empresaris del sector del cànnabis que veuen Andorra un lloc atractiu, si es desenvolupa el marc normatiu adequat, per poder conrear i produir cànnabis sempre orientat a finalitats terapèutiques demanen als pagesos que facin un pas al costat i deixin de ser “una rèmora, un fre” per al projecte. I és que estan convençuts que les exigències dels colliters són la principal dificultat, el principal escull, perquè el projecte pugui tirar endavant. I això que creuen que explotar el ‘factor cànnabis’ podria ser la punta de llança per a la diversificació econòmica del país.

Per a un grup d’inversors, del país i de fora, que des de fa temps mantenen relació amb el grup de treball que al seu dia va posar en marxa la Confederació Empresarial (CEA) per buscar nínxols d’activitat economia que poguessin servir per desenclavar el teixit tradicional del país, una de les claus és que des de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) no es vulgui capitalitzar una iniciativa que corre el risc de quedar desfasada si continua endarrerint-se. Alhora, asseguren les fonts empresarials, l’enfoc que es dona des dels colliters “no és l’adequat. Les eines i l’’expertise’ els tenen els que el tenen i en aquest cas no són els pagesos”, han indicat.

La benedicció de Setúria ha comptat amb la presència de polítics i ramaders.

Relacionat

Govern manté l’aposta pel conreu de cannàbis però admet que encara estan en la fase d'anàlisi

Aferrar-se al cànnabis com l’únic recanvi per al tabac, mantenen els consultats, és “un error de concepte”. I no pas perquè en el futur els rendiments econòmics no puguin acabar sent més i tot d’aquells que el tabac pot donar actualment. Sinó perquè, lamenten, les exigències dels pagesos, el fet de voler-se assegurar un contracte, de participar tots del negoci, “de voler cafè per a tots”, està comportant “uns entrebancs que porten el projecte pel mal camí i faran anar en orris tot el negoci que es podria arribar a obtenir”.

A més, per l’impacte polític, electoral, que poden arribar a tenir els productors agrícoles, la seva resistència o, com a mínim, el seu posicionament, acaba fent que els dubtes s’estenguin a una part de l’administració que, almenys per ara, ha imposat la seva força i està aturant el projecte. Indiquen els consultats, per exemple, que segons les autoritats en la matèria, abans de donar qualsevol autorització cal produir quatre o cinc collites de cànnabis de prova.

Cànnabis.

Relacionat

Els colliters reclamen per al cànnabis una fórmula de contracte similar a la del tabac

“Estem segur que els pagesos d’això no en són conscients i que tampoc no tindrien cap interès en plantar per a no res. Però les exigències són les que són. Estem parlant d’una plantació molt sensible i que té unes finalitats medicinals”. Per això reclamen que es deixi pas als experts i que afluixin en les seves exigències, perquè, consideren, no s’alineen amb les necessitats reals.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending