Vives defensa els “equilibris” de la Constitució i demana eleccions “respectuoses i sense manipulacions”

El Copríncep mitrat no fa cap referència directa a la protesta social de dilluns ni a l’avortament, però deixa clar que s’han de mantenir els pactes del 1993, que considera “savis”

-
-

El bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan Enric-Vives, ha fet una ferma defensa dels “equilibris” i la “saviesa” de què dota la Constitució al poble d’Andorra. I, sense referir-s’hi, doncs, ha fet una nova defensa del dret a la vida. O el que és el mateix, una oposició rotunda però no pas explícita, de la despenalització de l’avortament. Vives ha demanat unes eleccions respectuoses i sense manipulacions, ha defensat l’acord amb la UE i ha celebrat l’arribada al Principat dels refugiats sirians però no ha fet ni la més mínima referència a les problemàtiques socials que viu el país, com l’accés a l’habitatge o la protesta de dilluns on qüestions com aquestes hi eren clarament protagonistes.

Com és tradicional pocs dies abans de Nadal, el Copríncep mitrat convida al Palau Episcopal els representants institucionals andorrans i, a través d’ells, suposadament, tots els ciutadans del Principat. Des del cap de Govern a la immensa majoria de parlamentaris encapçalats pel síndic general passant pels cònsols , l’arxipreste de les Valls o l’alcalde de la Seu. I, també, el Cor dels Petits Cantors, que han ofert un petit concert de nadales, entre altres coses, per celebrar les festes que s’acosten però, també, per commemorar les noces d’argents episcopals de Vives.

L’arquebisbe i cap d’Estat, que ha fet diverses referències històriques com per exemple referides al Consell de la Terra, ha iniciat el seu discurs fent una clara defensa de la Constitució, que “va donar un impuls molt gran al país i ens va assentar amb decisió i responsabilitat en el concert de les nacions democràtiques”. La Constitució “ha permès arribar on som: Estat sobirà i Estat de Dret, però també Estat de pau i de savis equilibris, defensor dels Drets Humans i exemple de pervivència al llarg dels segles, a pesar dels temps convulsos que sempre han acompanyat l’esdevenir de la història, i en els que Andorra sempre ha sabut mantenir-se prudent i indemne”, ha dit Vives.

El Copríncep mitrat encara ha anat més enllà i ha recordat que la Carta Magna ha de ser respectada “per qualsevol altra norma de rang inferior. Avui podem estar orgullosos de la nostra Llei fonamental, que és llei de lleis”. I ha deixat clar que el text legal va ser fruit d’un pacte social que “ha de continuar inspirant-nos avui”. Per tant, i sense dir-ho explícitament, una llei, una norma, que no s’ha de modificar, un acord que no es pot trencar. Les regles de joc tal i com estaven o tal i com es van dissenyar han de perdurar. Vives ha recordat que ben aviat caldrà renovar el Consell General. I, en conseqüència, espera que “siguin eleccions respectuoses amb la voluntat popular, que pugui expressar-se sense manipulacions, sense ‘fakenews’, amb programes i amb veritat, amb bons polítics, que mitjançant el diàleg i els acords puguin tirar el país endavant, amb progrés i justícia.”

L’arquebisbe ha tingut també un moment per fer una referència a les negociacions amb Brussel·les quan ha dit que “serà bo que puguem comptar amb la col·laboració i el suport dels països veïns perquè esdevingui possible i real un bon encaix d’Andorra a Europa, que és també la nostra casa comuna. Perquè no som una excepcionalitat o una illa, ni ho volem ser”. Per tot plegat, ha agraït l’esforç que al seu entendre estan fent els negociadors, un “treball complex que estan duent a terme tots aquells que d’una manera o altra, participen en la negociació d’un Acord d’Associació amb la Unió Europea que permeti al nostre Principat cercar noves oportunitats per als joves i obtenir garanties d’estabilitat i de seguretat per a tots”.

Vives, que no ha fet cap referència explícita ni a la protesta social de dilluns ni a dues de les principals qüestions que la van impulsar -l’increment del preu dels lloguers i la reforma laboral-, sí que ha volgut destacar “la importància de treballar per una efectiva igualtat d’oportunitats per a tothom, aprofundint en els programes de formació i educació, no només per als joves, sinó també per les persones en actiu i inclús per a la gent gran. Es tracta d’escoltar les necessitats reals dels ciutadans”. En aquest sentit ha assegurat que són aquells “qui portem el pes d’anar al davant del país, acompanyant-lo, escoltant-lo i servint-lo amb responsabilitat i generositat” els qui més han de fer per assolir valors com els “de l’equitat, l’honradesa i la justícia per tal de construir un país d’excel·lència al servei efectiu de les persones”.

El cap d’Estat mitrat, abans de desitjar unes bones festes a tots els congregats al Palau Episcopal, ha tingut també un moment per recordar els actes preparatoris de la Cimera Iberoamericana que ha d’acollir el Principat el 2020 i per ressaltar, també, l’arribada de refugiats siarians gràcies a un acord ampli i consensuat, “un fet humil però molt significatiu per al país, que no voldria deixar passar, perquè ens llença endavant, amb perspectiva de futur obert i solidari”, ha afirmat Joan-Enric Vives.

 

Comentaris (1)

Trending