Una desena de consultors de PricewaterhouseCoopers continuen analitzant dades de BPA

Gairebé cinc anys després de l’esclat de la crisi bancària, experts de l’empresa d’origen americà que va acabar obrint oficina al Principat a final del 2018 segueixen avaluant comptes i clients

Els consultors de PwC farien les seves anàlisis en un despatx del carrer Doctor Molines.
Els consultors de PwC farien les seves anàlisis en un despatx del carrer Doctor Molines.
Una desena de consultors de PricewaterhouseCoopers (PwC) continuen treballant en l’anàlisi de dades de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA) per compte de l’encàrrec que inicialment, amb l’esclat de la crisi, va fer l’INAF i, posteriorment, l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Els analistes de la firma d’origen americà continuen avaluant comptes i clients, ja que no pas tots han aconseguit ser traspassats a Vall Banc i, en conseqüència, poder operar amb certa normalitat.

Els professionals de la consultora treballen en el despatx del carrer Doctor Molines d’Andorra la Vella que va acabar acollint la darrera oficina d’atenció al públic que l’AREB va decidir que tingués BPA. Amb la reducció de personal de l’entitat bancària, deixant-lo a la mínima expressió, es va dur aquest personal a un dels locals que l’AREB té a l’edifici Montclar, també al centre de la capital, i va deixar l’espai del Doctor Molines íntegrament perquè els professionals de PwC puguin continuar analitzant documents i més documents.

Inicialment, PwC va ser contractada per avaluar una mostra dels clients i poder determinar si hi havia hagut males praxis o més que això. En no trobar res de significatiu inicialment, es va acordar analitzar un per un els prop de 30.000 clients que tenia BPA, generant això uns costos en diners i temps altíssims. Segons algunes fonts, més de 30 milions d’euros. De fet, en els moments més àlgids, fins a 150 persones lligades a PwC van acabar allotjades al Principat avaluant dades.

Curiosament o no, l’informe sobre el qual es van basar algunes de les acusacions contra BPA i que va servir per determinar, almenys, la primera onada de traspàs de clients cap a l’inicialment anomenat banc pont, no va ser firmat mai pels responsables de la consultora, que van deixar clar que la seva valoració d’apte o no apte dels clients no suposava cap implicació jurídica, legal i menys encara penal. La relació amb PwC ha estat tan estreta amb l’administració andorrana arran de la crisi de BPA que formalment la consultora va acabar obrint a final del 2018 una oficina al Principat, dirigida per Marc Garcia, i ubicada a les instal·lacions del denominat Centre de Negoci, al carrer Manuel Cerqueda i Escaler 4-6, planta 2, local 8 d’Escaldes.

Comentaris (4)

Trending