Un nou incident al CAI enrareix encara més el clima entre cuidadors i usuaris i familiars

La germana d’una de les internes al dispositiu que el centre té a Sa Calma denuncia un educador per agressions a la porta del xalet després que la noia alertés la família que feia tres nits que no sopava

El malestar al la Gavernera és persistent. El darrer incident conegut no ha passat a l'edifici del carrer de les Canals (a la foto) si no al xalet que el CAI té a Sa Calma.
El malestar al la Gavernera és persistent. El darrer incident conegut no ha passat a l'edifici del carrer de les Canals (a la foto) si no al xalet que el CAI té a Sa Calma.
Un nou episodi controvertit torna a enrarir més si cal el clima que es viu al Centre d’Acollida d’Infants (CAI) entre cuidadors -ja siguin monitors o educadors- i els usuaris i els seus familiars. La germana d’una de les internes a la unitat que el centre té a Sa Calma, a Escaldes, ha denunciat un educador per suposades agressions a la porta del xalet. La noia, per defensar-se de l’acció de l’empleat de l’equipament, hauria reconegut haver-li propinat una bufetada. L’incident hauria succeït dijous a la nit i diversos familiars, farts del malestar que es viu a la Gavernera en el seu conjunt, s’estarien organitzant per iniciar accions legals més contundents que fins ara contra els eventuals responsables de la situació.

Segons hauria pogut saber l’Altaveu de fonts properes als denunciants, la interna hauria contactat amb els seus familiars dijous a la nit posant de relleu el malestar que viu al denominat Xalet de Sa Calma, un dispositiu que fa poc més d’un any de què disposa la Gavernera i on hi fan estada els usuaris més grans (de 14 a 17 anys), i queixant-se que feia tres dies que no se li donava sopar a mode de càstig pel seu comportament. Aquestes circumstàncies figurarien en la denúncia davant de la policia que la germana de la usuària hauria presentat aquesta tarda mateix.

Vista la situació, la germana gran, que també havia estat usuària dels mateixos serveis d’infància, s’hauria desplaçat fins a Sa Calma per intentar parlar amb la menor, a qui hauria trobat a les escales de l’immoble plorant, sempre segons els elements que figurarien en la denúncia policial. Més calmada, la menor hauria explicat a la seva germana la situació amb què es trobava -l’angoixa permanent, els dies sense sopar…- i va intentar apropar-se fins a la porta d’accés del recinte per acomiadar-se. Hauria estat en aquell moment quan un dels monitors del centre s’hauria interposat entre les dues per tal que la visitant no pogués avançar. I en aquest moment, entre alguns retrets i intercanvi de paraules el noi hauria agafat pel coll a la noia, a la familiar de l’usuària, i li hauria propinat alguns cops i una clau de Capoeira. Per defensar-se, la jove hauria colpejat el monitor a la galta dreta de la cara.

La denunciant deixa clar que en un moment donat de l’enfrontament, i com a defensa, va propinar una bufetada al formador; la policia es va personar al lloc on van passar els fets

Una patrulla de la policia, probablement avisada pel propi centre, es va personar poc després dels fets a aquell indret i va poder visualitzar l’estat d’un i altre. A ull nu. Informant les parts que tenien dret a cursar la denúncia que creguessin oportuna. La noia ho hauria fet a primera hora d’aquesta tarda tot adjuntant-hi l’informe mèdic que li haurien expedit al servei d’urgències de l’hospital. La menor ingressada al CAI Sa Calma hauria estat testimoni del succeït.

L’incident ha corregut com la pólvora entre diversos familiars d’interns de la Gavernera. No només de la unitat de Sa Calma, també de la del carrer de les Canals. I si ja arran de l’episodi de la intoxicació de dos menors a causa de la ingestió de pastilles es va remoure el tema, ara diverses fonts consultades han indicat que cada vegada hi ha més intenció d’aglutinar diversos familiars i, fins i tot, antics usuaris del centre per denunciar formalment la situació que s’hi viu. En aquest sentit, les fonts consultades han deixat clar que no és un mal funcionament global de l’atenció a la infància. Però sí un malestar permanent al CAI.Batxillerat, la formació mínima que s'exigeix als monitors

Per tenir dades objectives sobre la situació que es viu al CAI, fa un parell de setmanes l’Altaveu va sol·licitar tot un seguit de dades a Govern. Just aquest divendres s’han respost una part de les preguntes realitzades. En aquest sentit, i en relació amb el personal que presta servei al centre, el Govern ha informat que “a dia d'avui, la formació requerida per als monitors és batxillerat, recomanable Formació professional superior. Excepte els monitors més antics, que tenen titulació mínima però compten amb 10 anys d'experiència, la resta són integradors socials, auxiliar socio-sanitari, auxiliar d'infermeria, un educador social i un psicòleg contractats com monitors”. En la mateixa resposta, que es remet en gran mesura a una resposta parlamentària donada a l’abril a la consellera general del PS Rosa Gili, el Govern explica que “als educadors se'ls requereix titulació universitària en treball social, educació social, psicologia, psicopedagogia i/o magisteri”. I s’acaba aclarint que “pel que fa a l'experiència laboral dels educadors al centre en l’actualitat, anotar que a Andorra no hi ha cap altre recurs on s'hagi pogut adquirir experiència equivalent. La majoria dels monitors i educadors han treballat en l'àmbit educatiu i/o social tant dins com fora del país”. 

Etiquetes

El ministre d'Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, en primer terme i acompanyat d'altres comandaments de l'executiu durant la visita a les remodelades instal·lacions d'Immigració.

Relacionat

La Gavernera reforçarà el control sobre la menor que va ingerir pastilles i les mesures d’higiene en general
-

Relacionat

Afers Socials redueix als pares el temps de visita a la menor de la ingesta de pastilles
-

Relacionat

L’esgarrifosa enganxada a la reixa
-

Relacionat

Els pares de la menor ingressada per ingesta de pastilles es querellen contra dues educadores del CAI per maltractaments
-

Relacionat

El Govern depurarà les responsabilitats que calgui pel cas de la intoxicació per pastilles a La Gavernera
-

Relacionat

Atenen a l’hospital dos menors ingressats al CAI la Gavernera per ingesta de pastilles

Comentaris

Trending