Els pares de la menor ingressada per ingesta de pastilles es querellen contra dues educadores del CAI per maltractaments

Els assessors jurídics de la família, que està farta de la situació que viu la seva filla, estudia també una acció penal pels diferents episodis d’intoxicació amb píndoles, en dos casos obtingudes a la pròpia Gavernera

-
-
Els pares de l’adolescent usuària de La Gavernera que des de dilluns, i en principi fins avui, és ingressada a l’hospital arran de la ingesta de pastilles, han interposat una querella criminal contra dues educadores del centre d’acollida per maltractaments. Alhora, els assessors jurídics de la família està estudiant altres accions penals per altres incidents dels quals la menor hauria estat víctima o hauria resultat afectada, com per exemple, els múltiples episodis d’intoxicacions amb píndoles.

El darrer ingrés de la noia, de 17 anys, al centre hospitalari ha fet saltar definitivament la família de la menor, que fa dos anys que és ingressada al Centre d’Acollida d’Infants (CAI). Si bé el primer any, segons que han explicat fonts familiars i jurídiques, la nena es va aclimatar més o menys bé a La Gavernera, els darrers dotze o catorze mesos haurien estat plens de dificultats, en part, segons assegura la família, pels efectes que la sobremedicació farmacològica que se li proporciona hauria tingut en la menor.

Després de denunciar la situació i el cúmul de despropòsits que a parer seu i d’altres progenitors es donen a La Gavernera, i de veure que ni els responsables del centre ni, tampoc, els gestors del ministeri d’Afers Socials que tenen facultats sobre la institució no actuaven com esperaven, la família ha passat a l’acció. Durant el darrer any ja ha anat fent constàncies i alguna denúncia a la policia. Malgrat que la Justícia va apartar la menor del nucli familiar degut a la desatenció que presentava la noia d’ençà dels 12 anys, els pares de la noia no han deixat de visitar l’adolescent. I d’acollir-la al domicili quan el règim de visites ho ha permès. 

En aquest sentit, les fonts consultades recorden que “aquests progenitors mai no s’han desentès de la noia i ningú pot oblidar que continuen sent els seus pares i es preocupen per ella”. D’aquí que veient que els fets es van acumulant i agreujant, aquest dimecres la mare de la menor juntament amb els seus assessors jurídics van interposar una querella criminal contra dues educadores per una contravenció penal de maltractaments. 

Els motius

Els episodis que es denuncien són de fa un temps i tindrien com epicentre, d’una banda, un enfrontament que va acabar amb una petita baralla entre la noia i l’educadora (i respecte de la qual al seu dia la mare de la menor va exigir poder visualitzar les càmeres que hi ha al centre); i, de l’altra, el fet que es va tardar quatre dies a portar a l’hospital la nena davant el que la família considera símptomes evidents d’una bronquitis, que es va confirmar mèdicament a posteriori, en una noia que ja sol tenir dificultats o afeccions pulmonars o respiratòries vinculades a l’asma.

La família reconeix que la menor no és de tracte fàcil i té assumit que està diagnosticada per un dèficit d’atenció i un lleuger retard. Però, asseguren les fonts consultades, els problemes, i especialment els de conducta, s’han agreujat des que l’adolescent està ingressada a La Gavernera per, suposadament, una atenció que no s’adequa a les necessitats. Aquest fet ha estat denunciat per molts altres pares i persones fins i tot properes a l’administració que coneixen el funcionament del CAI i que asseguren que la barreja d’edats i situacions que hi ha al centre, més la poca experiència dels educadors i monitors que tracten els menors generen una bomba de rellotgeria.

La família de la nena encara ingressada està disposada a tirar endavant noves accions judicials. De fet, fonts jurídiques han indicat que, especialment, estan estudiant accions penals per tots els episodis d’ingesta de fàrmacs que han obligat a traslladar la menor a l’hospital en, com a mínim, quatre ocasions. Igual com els progenitors de l’adolescent reconeixen que, producte de la seva suposada addicció a les pastilles, la noia hauria agafat píndoles d’amagat en visites a casa dels seus familiars -pares i avis-, també és cert, asseguren, que almenys en dues ocasions les pastilles les ha aconseguit de dins mateix del CAI i les ha ingerit estant a La Gavernera. De fet, en aquesta darrera ocasió, les píndoles les va aconseguir de casa dels pares en la visita dominical i les hauria consumit ja dilluns estan al centre.

L'edifici històric de la Gavernera.

Relacionat

Fills d’Andorra lamenta el desgavell i la poca formació que hi ha en l’atenció a la infància i l’adolescència
-

Relacionat

El Govern depurarà les responsabilitats que calgui pel cas de la intoxicació per pastilles a La Gavernera
-

Relacionat

Atenen a l’hospital dos menors ingressats al CAI la Gavernera per ingesta de pastilles

Comentaris

Trending