Un empresari espanyol reconeix haver pagat comissions per poder fer obres per a la FAF

Els abonaments els feia a la societat que li va dir el seu ‘aconseguidor’ sense saber en cap moment que també n’era soci el secretari general de la federació, que ni tan sols coneix

Un dels camps de la Borda Mateu en plena instal·lació de la gespa artificial.
Un dels camps de la Borda Mateu en plena instal·lació de la gespa artificial.
Ha treballat per la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i també pel Govern. I per altres clients al Principat. La seva empresa, petita i radicada a Saragossa, es diu Obras y Contratas Espacios Verdes. Es dedica a la instal·lació de gespa artificial sobre diversos espais. Participar en la construcció d’equipaments esportiu li és relativament habitual i freqüent. També és usual que pagui comissions a persones que li ofereixen, que li aconsegueixen, treballs. Aquest va ser el cas dels camps de la Borda Mateu o del camp d’Alàs, també titularitat de la FAF.

Arturo Mezquida, gerent, cap i cua d’Obras y Contratas Espacios Verdes, no té ni la més mínima idea que el nom de la seva empresa surt en un sumari judicial al Principat d’Andorra. En els documents vinculats a un cas que manté dues persones empresonades per presumptes delictes d’apropiació indeguda i administració deslleial. No li sonen de res els noms de Tomàs Gea ni de José García, el secretari general i el tresorer de l’ens federatiu tancats a la presó arran de l’’Operació Cautxú’. Però és clar que ha treballat al Principat. A col·locar gespa i a fer-hi manteniments. I també és clar que coneix Jesús García-Casarrubios.    

Segons els detalls de la investigació judicial als quals ha tingut accés l’Altaveu, Obras y Contratas Espacios Verdes va rebre en el temps d’anàlisi bancària que inclou la instrucció dues grans transferències de la FAF per un valor global conjunt de 110.000 euros. Al seu torn, la societat saragossana va transferir -amb posterioritat, és clar- 43.500 euros a favor de la societat andorrana Concept Temps Lliure. El gerent d’Obras y Contratas Espacios Verdes té clar que a qui pagava era a García-Casarrubios. En cap cas va saber que la societat andorrana era participada, també, i al 51%, per Gea.

Obras y Contratas Espacios Verdes va treballar en la col·locació de la gespa al camp d'Alàs i als camps de la Borda Mateu; també ha treballat pel Govern i altres clients al Principat

Mezquida explica que és tan petita la seva empresa que no té cap representació comercial. Així que García-Casarrubios li fa en alguns casos d’aconseguidor i com a tal cobra. Va ser el cas dels encàrrecs que va haver de fer per a la FAF (en cap cas es refereix, almenys no durant la conversa, a comandes de Govern o altres fetes al Principat). Assessorat legalment, el gerent d’Obras y Contratas Espacios Verdes va fer constar en el concepte de la transferència cap a la societat andorrana que es tractava d’una ‘comisión campo’. Així consta en la investigació judicial.

El titular d’Obras y Contratas Espacios Verdes no s’amaga de res atès que ell entén que no ha fet res dolent. I de ben segur que no ho ha fet. Explica que és una manera habitual de fer. I més encara quan el mercat de la gespa, diu, està farcit d’empreses i hi ha una altíssima competència. “Hi ha tres o grans firmes i per als petits ens deixen les engrunes.” Així que han de fer mans i mànigues amb el que poden. Abonar una comissió de 43.500 euros per a un muntant percebut de 110.000 euros, sempre en xifres rodones, semblen molts diners. Mezquida ve a dir que és el que hi ha i que tot i així li sortien els números.

Ell i la seva empresa es van dedicar, només, a col·locar la gespa artificial que la pròpia FAF ja s’havia encarregat d’adquirir per altres vies. “Recordo que era un bon material”, diu en referència a la gespa que lluu als camps de Santa Coloma. No en recorda la marca però està clar que no es tracta de Mondo, una altra de les firmes que apareix al sumari i que, en aquest cas, és un dels monstres del sector. Obras y Contratas Espacios Verdes sol treballar molt amb producte de Mondo. També ho ha fet al Principat. Però no en les ocasions que va estar contractat per la FAF.

Segons el que apareix a l''Operació Cautxú', va rebre de la FAF dues transferències per a un total de 110.000 euros i en va abonar 43.500 en concepte de comissions a la societat de Gea i García-Casarrubios

De l’entramat en el qual es veu immers, el gerent de l’empresa aragonesa només coneix Jesús García-Casarrubios el soci de Gea sense saber que era soci de Gea. Sap també que aquest empresari manxec és titular d’Occión Diseño y Tiempo Libre, una altra de les empreses referides en el sumari del ‘cas Cautxú’. Té constància que amb la crisi de la construcció, a García-Casarrubios les coses se li van torçar i molt sovint, d’un temps ençà, feia més d’aconseguidor que una altra cosa.

De fet, Occión Diseño y Tiempo Libre va rebre en el període investigat 26 transferències de la FAF per un valor superior als 460.000 euros. Al seu torn, aquesta societat, titularitat total de García-Casarrubios va enviar cap a Concept Temps Lliure 77.500 euros. I encara en una altra volta, Gea, soci majoritari per poc d’aquesta darrera societat, va estendre xecs a favor de l’altre soci i la seva esposa per valor de gairebé 50.000 euros. De tot plegat, és clar, no n’està gens al corrent el gerent d’Obras y Contratas Espacios Verdes, que assegura haver seguit en tot moment els consells dels gestors de la seva petita empresa i del banc de confiança.

Pensant-hi, però, sí que admet que va trigar més del que era habitual a rebre les dues transferències que formen part de la investigació de l’‘Operació Cautxú’. I quan al seu dia va anar a interessar-se davant de la seva entitat bancària si hi havia algun problema amb els abonaments que esperava, li van dir que hi havia un bloqueig per ordre d’antiblanqueig. No sap, però, si es tractava d’una autoritat espanyola o andorrana. Llavors va suposar, i potser va suposar bé, que en tractar-se d’una transacció comercial amb Andorra hi podia haver algun problema o una mica més de comprovacions. Com que va acabar cobrant, no hi va donar més tombs. Ara potser els hi donarà. Amb el convenciment, però, que ell no ha fet res mal fet. I que era conscient que pagava comissions perquè li aconseguissin feines. 

-

Relacionat

Les triangulacions empresarials de Gea i García per ‘aprofitar-se’ de la FAF
-

Relacionat

Més de 45 milions d’euros han passat pels comptes de la FAF des del 2012 fins ara
La seu de la FAF controlada per la policia; a la imatge petita, José García.

Relacionat

Ingressa a la presó el tresorer de la FAF, que hauria intentat destruir proves
-

Relacionat

Xecs recurrents i al portador, l’‘altre esport’ de la FAF
El vehicle que ha traslladat Tomás Gea a la presó en sortir de les cotxeres de l'edifici de les Columnes. A les fotos petites, d'esquerra a dreta: l'esmentat Gea, Víctor Santos i José García.

Relacionat

Secretari general empresonat, president lliure i tresorer en recerca i captura
-

Relacionat

Santos quedarà en llibertat i està a l'espera de saber si li aplicaran mesures
-

Relacionat

Una alerta a la UIFAnd va destapar el frau a la federació
-

Relacionat

Govern va sancionar el tresorer de la FAF per vendre gespa artificial sense permís
-

Relacionat

La Batllia investiga la Federació de Futbol des del 2017
-

Relacionat

Detinguts Santos i Gea per l'escàndol de la Federació Andorrana de Futbol

Comentaris

Trending