Secretari general empresonat, president lliure i tresorer en recerca i captura

La Batllia investiga un bon nombre d’alts comandaments de la Federació de Futbol més enllà d’enviar Gea a la presó per apropiació indeguda i activar la detenció internacional de José García

El vehicle que ha traslladat Tomás Gea a la presó en sortir de les cotxeres de l'edifici de les Columnes. A les fotos petites, d'esquerra a dreta: l'esmentat Gea, Víctor Santos i José García.
El vehicle que ha traslladat Tomás Gea a la presó en sortir de les cotxeres de l'edifici de les Columnes. A les fotos petites, d'esquerra a dreta: l'esmentat Gea, Víctor Santos i José García.

El cautxú pot arribar a ser una bomba. Tot i el voluminós sumari que ja s’ha acumulat en relació amb l’escàndol de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), l’anàlisi de la documentació que s’ha recopilat aquests darrers dies arran dels diversos escorcolls que la policia ha fet per ordre judicial haurà de determinar l’abast del frau. Suposat, encara, per ara. De moment, i en relació amb els dos detinguts dimarts, la batlle que instrueix el cas ha dictat aquest dimarts l’empresonament provisional del secretari general de l’organisme, Tomás Gea, i ha deixat en llibertat el president de l’ens federatiu, Víctor Santos. En les properes hores o dies és previst que la instructora dicti ordre de recerca i captura del tresorer de la FAF, José García.

Tots tres, i un nombrós grupet més d’alts comandaments executius de l’ens federatiu, com ara el secretari tècnic, David Rodrigo, estan sent investigats com a presumptes responsables dels delictes d’apropiació indeguda, administració deslleial i frau a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). És evident que el grau de responsabilitat de cadascun dels investigats és diferent, amb Gea en l’epicentre de tot l’entramat, i també sembla clar que a partir de la declaració del mateix Santos i d’altres diligències que s’han de practicar o es practicaran en el marc d’una instrucció que encara es preveu que s’allargui setmanes o mesos és possible que les persones investigades augmentin o, potser, canviïn. 

El secretari general s’ha negat a declarar -com ja va fer davant la policia- en no haver pogut estudiar exactament de quins fets se l’acusava

El que està clar és que a través de pagaments justificats o no -circumstància que els acusats hauran d’acreditar si és el cas- es desviaven fons, majoritàriament procedents de la UEFA i la FIFA, que servien per enriquir personalment algun o alguns dels investigats. Les xifres no han transcendit però les fonts consultades sí que han indicat que el que hores d’ara s’imputaria a Gea té unes dimensions notables. D’aquí que, per ara, la batlle no hagi considerat deixar-lo lliure ni amb l’abonament d’una fiança. No vol dir això que no pugui canviar en el transcurs de la instrucció. També és clar que va ser una alerta a la UIFAnd la que va posar en marxa la investigació.

I la que va permetre descobrir que la FAF feia de manera recurrent pagaments a proveïdors. No eren quantitats molt altes en el cas de l’operativa que es feia servir a través del circuit financer andorrà però sí que eren constants els pagaments, sempre amb les mateixes quantitats, a tot un seguit de proveïdors. La construcció dels camps de futbol de la Borda Mateu, i d’aquí la denominació ‘Operació Cautxú’ a la investigació, seria un dels pals de paller que va servir per aixoplugar la suposada operativa fraudulenta. I els pagaments no només passaven pel circuit financer andorrà. També per comptes bancaris estrangers titularitat de la FAF. I a través dels quals es feien els mateixos abonaments recurrents i més quantiosos dels que presumptament es movia al Principat.

Investigació de temps

La investigació de l’entramat federatiu, suposadament, està força ben travat o, com a mínim, fa pràcticament dos anys que, en major o menor intensitat, s’hi treballa. També és cert que amb la documentació, informàtica i en paper, obtinguda en els escorcolls dels darrers dies es podran ampliar o acabar de confirmar, si és el cas, alguns dels elements de la instrucció. Sia com vulgui, i almenys en relació amb els dos detinguts, que han passat aquest dijous a disposició judicial, ha quedat ben clar el diferent paper que jugava un i l’altre. Gea, en certa manera i sempre presumptament, era el ‘cervell’, mentre que Santos era el ‘firmón’. D’aquí el resultat de la jornada d’avui. Un a la presó i l’altre en llibertat. Això sí, tots dos processats i pels mateixos delictes.

Les xifres que presumptament s’haurien desviat mitjançant una operativa o entramat que es creu ideat per Gea no han transcendit, però serien quantioses

El secretari general i el president de la FAF s’han passat dues nits a les cel·les de la policia i just quan feia 48 hores dels seus respectius arrestos, la policia els ha posat a disposició judicial. Just en arribar a la seu judicial, mitja hora abans, mitja hora després, la batlle responsable del cas, Stéphanie Garcia, ha aixecat el secret del que fins ara eren, tècnicament, unes diligències prèvies. Molt voluminoses. Justament, pel fet que no han pogut ser estudiades detalladament per la defensa i vist el paper clau que se li atribueix en l’entramat, Tomás Gea s’ha estimat més no declarar.

En canvi, sí que ha respost a les preguntes formulades per la batlle i el fiscal Víctor Santos. I ho ha fet durant gairebé un parell d’hores. L’home s’hauria mostrat aliè a la majoria de coses que se li han demanat, desconeixedor de la immensa majoria de qüestions que se li posaven sobre la taula. Ha explicat que en no poques ocasions era la directora-gerent qui li feia arribar tot un seguit de documentació que tot sovint firmava sense demanar explicacions ni rebre-les tampoc.

Santos, que sí ha respost a les preguntes de la batlle, hauria mostrat la seva incredulitat pels muntants que movia l'ens federatiu i que aparentment desconeixia

El veterà dirigent esportiu, segons fonts coneixedores del contingut de la seva aportació davant de la batlle, s'hauria mostrat indignat o com a mínim incrèdul en saber els muntants econòmics que hauria mogut la federació i alguns dels seus comandaments executius, i hauria assegurat que no en sabia res ell ni tampoc en podia ser conscient la immensa majoria del plenari de l’organisme. Fonts policials van recordar que Santos s'ha mostrat com molt sorprès i desorientat tots els dies, des de la seva detenció. De fet, pel seu estat de salut se li va fer una revisió mèdico-forense per establir si es podia mantenir el tractament ordinari de qualsevol altre arrestat.

El que les fonts consultades no han pogut aclarir és a quin temps es limita la investigació, iniciada el 2017, i si la pretensió judicial és tirar enrere i analitzar altres mandats presidencials. Per ara, segons les fonts, entre els investigats no hi hauria els responsables d’auditar la comptabilitat que, alhora, també eren els encarregats d’examinar la idoneïtat dels clubs del Principat per poder participar en competicions europees (més enllà dels resultats esportius) i, en conseqüència, rebre suculentes subvencions dels organismes futbolístics internacionals, que eren la gallina dels ous d’or i ‘leit motiv’ dels molts dels projectes esportius que s’han construït els darrers anys al tomb de la lliga domèstica de futbol.


El cotxe de policia que portava Tomás Gea acotxat a l'interior camí de la Comella poc després d'incorporar-se a l'avinguda Tarragona. | ALTAVEU

El que ha quedat clar, segons les fonts consultades, és que res no tindria a veure el rol exercit per Gea amb el de Santos. L’apropiació indeguda és el delicte més greu que se’ls atribueix a tots dos. Per les quantitats que es barallarien, especialment en el cas del secretari general. L’administració deslleial és gairebé producte del primer. I el tercer delicte que se’ls atribueix, el del frau a la CASS, vindria donat, en gran mesura, pel fet que es feien diversos pagaments a treballadors -compensacions, dietes, altres retribucions…- sense ser legalment declarades a la Seguretat Social. 

Més que possible dimissió de Santos

És molt possible que en els propers dies o setmanes, i quan la defensa del secretari general de la FAF s’hagi pogut estudiar amb més detall el contingut del sumari, Gea demani declarar voluntàriament davant la Batllia i miri de justificar o acreditar algunes de les operacions que suposadament se li atribueixen i que presumptament serien fraudulentes. En el cas de Santos, no es descarta que pugui presentar en les properes hores o dies la seva dimissió irrevocable al càrrec de president de la federació. La batlle li ha imposat la prohibició d’acostar-se a la seu de l’entitat, al carrer Batlle Tomàs d’Escaldes, i que aquest dijous ha recuperat la normalitat perduda els dos dies previs.

Mentre que el secretari general seria vist com el ‘cervell’ de l’operativa federativa, el veterà dirigent és considera el ‘firmón’ sense que hagi de respondre per la seva responsabilitat

Però al president actual de la FAF, segons persones properes a ell, no li queden ganes de tornar ni als locals de la federació, per la qual cosa la prohibició de posar-hi els peus no li suposa ni cap problema ni cap daltabaix, ni tampoc té cap ganes de continuar al capdavant d’un organisme que totes les fonts consultades asseguren que, per anar bé, hauria de patir una renovació profunda. Un creu i ratlla que potser li vindrà donat per les circumstàncies. Perquè encara és aviat per saber fins on anirà la investigació judicial i com acabarà.

Dimecres ja van declarar molts dels treballadors o alts executius, segons el cas, de la FAF que estan investigats en el marc de la causa. A qui no ha pogut escoltar ni la policia ni la Batllia és al tresorer de l’ens federatiu, José García López, l’home de l’empresa de topografia -sense ser ell formalment topògraf- que ja va ser sancionat pel departament de Comerç de Govern per vendre gespa artificial -ai làs, aquella que té una mena de base de cautxú- sense disposar dels permisos perceptius per fer-ho. García es passaria més temps fora d’Andorra que a Andorra i suposadament hauria al·legat un viatge per eludir venir a declarar.

El tresorer hauria al·legat un viatge per no presentar-se a declarar a la policia, però com que es tem que no té intenció de presentar-se se’l cercarà formalment

Davant els dubtes i el temor que l’home no tingui cap intenció en presentar-se davant la Justícia andorrana, i més sabent que ara es passa més temps lluny del Principat que a prop, la fiscalia ha sol·licitat avui mateix que es decreti l’ordre corresponent de recerca i captura del tresorer federatiu per tal de posar-lo a l’abast de les autoritats judicials d’Andorra. En principi, segons les fonts, la Batllia procedirà a fer els passos necessaris per activar l’alerta. Poden passar hores o dies, però no pas massa dies. A no ser que García es presenti voluntàriament.

Les fonts consultades han assegurat que hi ha encara molta feina per fer. Tant en la instrucció, és a dir, tant per part dels investigadors, com en la defensa, és a dir, pel que fa als acusats, i especialment Tomás Gea i la seva voluntat d’acreditar tot allò de què se l’acusa i d’anar desmuntant les operacions suposadament fraudulentes. Mentrestant, els responsables operatius del dia a dia de la federació han tornat a la feina a la seu social per intentar preparar amb la màxima normalitat possible la jornada del cap de setmana i reclamar que es respecti fil per randa la presumpció d’innocència de tots els implicats. Un dels molts vehicles policials que han accedit al recinte judicial aquesta tarda de dijous. | ALTAVEU

Muntatge per evitar que els detinguts fossin fotografiats

La policia ha muntat tot un seguit d’argúcies per evitar que els periodistes gràfics poguessin captar imatges més o menys explícites de Tomás Gea i Víctor Santos després de declarar davant de la Batllia. I especialment d’aquest darrer, que per edat i estat de salut, presentava un aspecte força deteriorat. I més encara perquè pel fet de quedar en llibertat, teòricament quedava més exposat als focus, atès que, en principi, quan una persona queda en llibertat, és lliure des del mateix moment que surt de la porta del batlle que hagi dictat el seu alliberament. Fonts policials han confirmat que la batlle encarregada del ‘cas Cautxú’ ha ordenat al servei d’ordre que ideés un pla que permetés resguardar al màxim la intimitat de Gea i Santos, que després de dos dies de detenció i moltes hores de no dormir, de nervis, de tensió… oferien una imatge allunyada del que sol ser habitual. No ha transcendit el pla maquinat per la policia. Però vist el que ha succeït a la porta de la Batllia, és clar que el cos ha emprat agents en pràctiques per destarotar els reporters. De Víctor Santos no se n’ha tingut ni la més mínima notícia de la seva marxa. Ni tan sols de la de l’advocat que l’ha assistit. En canvi, Gea ha abandonat les instal·lacions judicials deu minuts abans de les 7 de la tarda estirat en la part posterior d’un cotxe policial ordinari -com el que l’havia traslladat a ell i a l’altre detingut a quarts de deu del matí del despatx central de l’edifici de l’Obac fins a l’edifici de les Columnes- i cobert d’una manta. A més a més, el vehicle de policia ha anat a marxa lenta fins que en el moment que s’ha acostat al lloc on hi havia els fotògrafs ha accelerat de manera notable.Etiquetes

-

Relacionat

Santos quedarà en llibertat i està a l'espera de saber si li aplicaran mesures
-

Relacionat

Una alerta a la UIFAnd va destapar el frau a la federació
-

Relacionat

Govern va sancionar el tresorer de la FAF per vendre gespa artificial sense permís
-

Relacionat

La Batllia investiga la Federació de Futbol des del 2017
-

Relacionat

Detinguts Santos i Gea per l'escàndol de la Federació Andorrana de Futbol

Comentaris (4)

Trending