Ingressa a la presó el tresorer de la FAF, que hauria intentat destruir proves

José García s’ha presentat aquest matí a la Batllia i després de declarar davant la instructora de l’‘Operació Cautxú’ ha estat traslladat a la Comella per la gravetat dels fets de què se l’acusa i del risc de fugida

La seu de la FAF controlada per la policia; a la imatge petita, José García.
La seu de la FAF controlada per la policia; a la imatge petita, José García.
El tresorer de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), José García, ha ingressat aquesta tarda a la presó acusat dels mateixos delictes que mantenen empresonat el secretari general de l’ens, Tomás Gea: apropiació indeguda, administració deslleial i defraudació a la CASS. Després de dies fora d’Andorra, finalment García s’ha presentat aquest matí a la Batllia i ha declarat davant la instructora de l’‘Operació Cautxú’.

La batlle encarregada del cas ha considerat que hi ha indicis més que suficients per considerar García responsable dels delictes pels quals se l’acusa. I davant el perill d’una fuga -l’home, de 67 anys, està jubilat i des del seu retir pràcticament no fa vida al Principat- ha decidit processar-lo i dictar aute d’empresonament provisional. A més, segons fonts coneixedores del cas, la instructora també creu que d’estar en llibertat, García podria influir sobre testimonis que encara han de declarar o alterar elements de prova. O fins i tot destruir-los.

Gràcies al fet que se li va mantenir el telèfon punxat, s’ha pogut descobrir que l’ara empresonat hauria demanat al seu fill que eliminés rastres; però el seu domicili ja havia estat escorcollat

De fet, a banda de l’acusació i processament per apropiar-se suposadament de diners de la FAF o d’aprofitar el seu càrrec de tresorer per, majoritàriament amb l’acord o connivència de Gea, desviar fons per interès personal o a benefici de tercers, la Batllia hauria obert una nova causa judicial contra García per intentar destruir suposades proves. Les autoritats judicials van mantenir el telèfon punxat de García una vegada ja havia esclatat l’operació i hauria contactat amb un fill seu per demanar-li que destruís documentació i ‘netegés’ l’ordinador. No sabia suposadament llavors el tresorer que el seu domicili al Principat ja havia estat escorcollat.

La causa es manté oberta i, de fet, els darrers dies han declarat a la seu de la Justícia altres alts executius de la FAF. Gea i García fa moltíssims anys que estan a la FAF. I tots dos eren els que tenien, per estatuts, més marge de maniobra per avalar pagaments i signar xecs. Ells dos més l’ara ja expresident Víctor Santos tenien firma mancomunada en els diversos comptes que la federació tenia oberts en entitats bancàries. Per dur operatives bancàries calien dues de les tres firmes. Són els tres autoritzats els que la Batllia ha decidit processar. Hi ha diversos treballadors qualificats de la FAF que estan encausats i, d’altres, que s’escoltaran en qualitat de testimoni.

Vida a Espanya

Sobre García hi havia una ordre de detenció d’abast nacional. No s’havia arribat a activar l’ordre de recerca i captura internacional. L’home estava a Espanya perquè és on sol estar més temps per motius diversos i, segons fonts coneixedores del cas, perquè els darrers temps s’havia d’ocupar d’un familiar. Tot i això, hi hauria hagut contacte amb la Batllia amb la intenció de presentar-se davant l’autoritat judicial. El que volia el tresorer de la FAF de totes totes és ser detingut sols passar la frontera. Per això s’hauria acordat que aquest dijous García viatjaria fins al Principat i acudiria directament a les instal·lacions de la seu de la Justícia.

La mateixa empresa a través de la qual va vendre gespa artificial, fet pel qual va ser sancionat per Comerç, servia al dirigent de la FAF per rebre pagaments per treballs no acreditats

Segons fonts coneixedores de la investigació, el dirigent de la FAF, que és membre de l’ens des de la fundació del mateix, el 1994, i que ha ocupat tant el càrrec de vocal com el de tresorer, hauria prestat declaració davant la batlle instructora del cas al tomb de tres hores llargues. Després que li hagi estat notificat l’aute de processament i el d’empresonament, l’home hauria arribat al centre penitenciari poc abans de les 4 de la tarda d’aquest dijous, segons fonts judicials.

El tresorer de la FAF, com a titular d’una empresa de topografia anomenada Oficina Tècnica Topogràfica, ja va ser expedientat i sancionat pel departament de Comerç per vendre gespa artificial sense que el seu negoci tingués les autoritzacions necessàries per poder comercialitzar aquest tipus de producte. Aquest és un dels elements que va posar la mosca al nas dels investigadors. De fet, hauria estat a través de l’esmentada empresa que José García hauria percebut diversos pagaments, d’alguns milers d’euros, per suposades feines que ara per ara no s’haurien acreditat i que acordaven a soles el processat juntament amb Tomás Gea.

Comentaris

Trending