La pujada de preus dels bitllets d’avió complica la situació per a les agències de viatges

El cost dels paquets, sobretot per a aquells que ho han agafat a darrera hora o que encara no havien abonat res, ha fet que molts turistes es tirin enrere i no facin les reserves

Una de les agències de viatges del país.
Una de les agències de viatges del país. ARXIU

L’estiu no s’espera dolent. Però sí una mica complicat, de nou, per a les agències de viatge. El preu dels carburants, sobretot dels bitllets d’avió, continua en crescuda. I sense aturar-se en cap moment. I això està tenint una repercussió directa en el cost dels paquets que es venen des de les agències. Aquells que ja tenien reserva i tot abonat des de fa mesos no han tingut cap problema. Però, qui ha volgut esperar a darrera hora o encara no havia fet cap pagament, s’està trobant amb una quantia que és superior a l’esperada. La solució de molts d’ells, per desgràcia, és no reservar.

Fa uns mesos, amb la primera pujada, van perillar els preus dels autobusos que portaven turistes a Andorra. Finalment, però, es va poder contenir la situació. Ara, amb un augment constant i desmesurat, l’encariment ha arribat als bitllets d’avió, molt més difícils de controlar. El president de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Jaume Escoda, explica que “depenem dels carburants i els proveïdors no es mullen per fer preus tancats”.

Els únics que han pogut mantenir el preu que s’havia acordat han estat aquells que ja havien fet el pagament amb anterioritat. Els que encara no havien abonat res, o que han anat els últims dies, s’han trobat amb uns preus ben diferents. I aquesta problemàtica ha afectat tant als paquets externs, com als interns. D’entrada, i de sortida. “Tot el que són transports interns de les empreses que utilitzem aquí, així com les de fora, ha pujat bastant”, apunta Escoda.

L’única solució és negociar amb el client, que és qui se’n fa càrrec d’aquest augment de preus. “No pot assumir-ho el tour operador o el transportista, i ens hem hagut d’adaptar a aquesta nova situació”, explica Escoda. Els números de cara a la temporada d’estiu no són dolents, però sí que hi ha hagut algun client que altre que s’ha fet enrere. Sobretot, molts d’aquells que vénen d’Alemanya, a nivell receptiu, han decidit cancel·lar el seu viatge.

“Ara que semblava que tot tornava a la normalitat, ha començat la guerra i ens ha afusellat a tots, no sols a nosaltres, sinó a tots els sectors”, reconeix Escoda. Malgrat això, també té la visió de què la gent té moltes ganes de sortir, “el problema és que no sortirà al mateix preu”. Per tant, la recuperació del sector sembla que s’ha alentit un poc més.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending