Una interpretació ‘sui generis’ permet turistes allotjats a l’Alt Urgell visitar Andorra

La Federació d’Hostaleria de Lleida anuncia per sorpresa als seus afiliats de la comarca urgellenca que pot comunicar als seus hostes que poden passar cap al Principat

Una vista panoràmica de la Seu d'Urgell.
Una vista panoràmica de la Seu d'Urgell. TURISME LA SEU

La Generalitat s’ha tret del barret una interpretació que permetrà durant la Setmana Santa que turistes catalans puguin visitar Andorra sense cap motiu justificat més que el fet d’estar allotjats en algun establiment de l’Alt Urgell. La mesura, molt controvertida, va ser anunciada aquest divendres per la Federació d’Hostaleria de Lleida als seus adherits de la comarca urgellenca i ja està en vigor. Els turistes catalans no es poden allotjar al Principat però sí venir-hi de compres, per exemple.

Una decisió molt similar es va anunciar per Nadal i al final va quedar sense efecte. Ara, tot plegat se sustenta en la mateixa fórmula segons que han confirmat fonts del Procicat, l’organisme català que gestiona la crisi sanitària a Catalunya. La darrera resolució de Salut que permetia l’equiparació de l’Alt Urgell i Andorra permet la mobilitat entre els dos territoris. I agafant-se a aquest element, es considera que “totes les persones que tinguin alguna residència en aquests territoris es podran moure (segones residències, habitació d’hotel…)”.

L’anunci, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, ha sorprès els hotelers mateix de la Seu d’Urgell i comarca, que no tenen encara massa clar com han de certificar l’allotjament dels seus clients si pretenen pujar a fer una visita d’oci al Principat. El que està clar, han assegurat les fonts hostaleres consultades, és que l’allotjament ha de ser efectiu. “Una reserva a través de Booking o de qualsevol altre portal telemàtic no serveix, perquè tu pots fer la reserva i no acudir mai a l’establiment”, han remarcat els consultats.

reserves seu
 

La comunicació tramesa per Turisme de la Seu als seus afiliats explica que “servirà un document on figurin el nom, DNI i les dates d’entrada i sortida del vostre client. Entendrem per oficial un full de l’establiment (amb logo i dades fiscals). En cas de no disposar de paper oficial, servirà posar dades fiscals i signar i segellar el document”. Totes aquestes dades i l’oficialitat del document són molt importants i han estat molt remarcades per Turisme de la Seu.

El més fiable, han assegurat fonts del sector, és disposar de la factura que justifiqui el pagament de l’estada en un allotjament de la comarca de l’Alt Urgell i on clarament s’hi evidenciïn les dates de l’estada. A partir d’aquí, aquesta factura operaria de certificat davant les autoritats que eventualment puguin exigir un justificant de pas entre els dos territoris. En qualsevol cas, la tensió o descoordinació entre Govern i Generalitat continua sent òbvia i les solucions no són res més que pedaços amb interpretacions legals portades al límit.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending