Fins a quatre empreses d’apartaments del Pas es plantegen tancar o vendre per la manca de clients

Les baixes ocupacions per la poca arribada de turistes francesos i la fi dels ERTO han posat contra les cordes diferents negocis mentre que els del túnel d’Envalira cap a baix viuen un estiu prou acceptable amb perspectives molt positives per a agost

Alguns dels apartaments turístics al Pas de la Casa.
Alguns dels apartaments turístics al Pas de la Casa.

Cara i creu la que estan vivint els apartaments turístics aquest estiu. Mentre que els que es troben situats a Canillo i Encamp mantenen bones xifres d’ocupació, la situació és terrible al Pas de la Casa, gairebé sense clients per una punxada important dels provinents de França. Això, combinat amb la fi dels ERTO, ha posat alguna de les empreses contra les cordes. Fins a quatre estarien plantejar-se tancar o s’han posat a la venda per la seva precària situació financera.

El sector, igual que la resta dels allotjaments, viu un estiu encara prou acceptable. Així ho explica Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT). Ara bé, amb una notable excepció. I és que, si “a Canillo anem prou bé, amb una mitjana al juny entre el 60 i el 65% d’ocupació mitjana i una previsió que ascendeix fins al 95% de cara a l’agost”, la situació és molt diferent, gairebé dramàtica, al Pas.

De cara al pròxim hivern, el sector confia en una molt bona temporada, però es lamenta que serà massa tard per algunes de les empreses

En aquest cas, l’ocupació al llarg d’aquest mes s’ha situat entre un 5% i un 8% i les perspectives per a la resta de l’estiu no milloren gaire. “Com a molt arribarem al 20%”, afirma Ruiz, que no dubta a qualificar la situació com a “terrible”. Des de la patronal del sector s’entén que això es deu al fet que “la campanya que està fent França perquè els seus ciutadans es quedin al país funciona molt bé; venen de compres, però no es queden a dormir”. I poca solució hi ha: “ja podem posar els apartaments a 30 euros que no vindran”. I, en canvi, el turista espanyol “al Pas no puja”.

Això s’ha combinat amb la fi dels ERTOs des de l’1 de juliol. Tots dos fets estan posant moltes empreses que viuen bàsicament dels apartaments de la localitat fronterera en una situació límit. “No tenen ingressos i s’estan gastant les reserves que encara tenien”, alerta Ruiz, que afirma que “en conec quatre que ja estan a la venda perquè no poden aguantar més; o es venen o tanquen”.

Pel que fa als allotjaments del túnel d’Envalira cap al sud, la situació és diferent. Potser no pas per tirar coets -de fet, l’estiu mai ho sol ser en aquest sector-, però “amb uns preus ajustats que ens permet no tenir pèrdues”. Això a l’espera d’una temporada d’hivern en la qual es tenen posades moltes esperances.

“Hi ha bones perspectives”, afirma Ruiz, que confia que “serà bona” i, sobretot, que ho serà tant a Canillo i Encamp com al Pas perquè “el sector de Grandvalira és un atractiu bestial”. Sobretot, remarca, en un moment en el qual “la gent té moltes ganes d’esquiar”. De fet, hi ha qui “ja està reservant”. Lamenta, però, que serà ja tard per a algunes empreses. “Vindran en massa, però no a temps per a tothom”.

Comentaris (2)

Trending