El Cirque aixeca el teló amb tres de cada quatre entrades reservades

(AMB VÍDEO) Andorra Turisme té clar que si l’any que ve s’ha de repetir ubicació, tot i que l’espai ha donat d’entrada menys problemes dels previstos, caldrà enderrocar almenys parcialment l’antiga plaça de Braus

Recta final del muntatge.
Recta final del muntatge. Toni Solanelles

Molt llum i molt so. I molt optimisme. El Cirque de Soleil alçarà aquest dissabte de forma oficial el teló de ‘MŪV’, el seu vuitè espectacle creat expressament per Andorra, amb tres de cada quatre entrades sinó venudes sí reservades i amb la sensació, almenys d’entrada, que ni el fet de fer de pagament totes les entrades ni la decisió obligada pel comú d’Andorra la Vella de canviar d’ubicació, no penalitzaran l’esdeveniment. Això sí, si l’any que ve cal repetir emplaçament, s’hauran de fer modificacions en l’antiga plaça de Braus.

Aquesta nit s’ha fet la funció extra de l’assaig general, la pre-estrena. ‘MŪV’ havia de provar tots els engranatges abans d’estrenar-se de veritat. Unes 1.500 persones -veïns de la zona de Prada Casadet, voluntaris, operadors turístics, col·laboradors d’Andorra Turisme o membres de diverses associacions sòcio-culturals- han estat els testimonis dels primers compassos del Cirque du Soleil post-pandèmia. I el repte, ho ha dit el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, és majúscul: aconseguir que l’afluència de visitants en aquest mes de juliol del 2022 sigui la mateixa que hi va haver el 2019, “el millor any de la història turística d’Andorra”.

Per ara, el sector hoteler, un dels principals termòmetres per valorar com està anant la col·locació d’entrades, es manté, quant a reserves, “en línia amb el 2019”. Amb tot, cada cop més el turista no es decideix fins a darrera hora i, per tant, és un pèl aviat per saber si cada funció arribarà, com els anys anteriors, a les pràcticament 5.000 persones que ha convocat  de manera tradicional. Budzaku ha insistit que la companyia originàriament canadenca “és un valor afegit”. I que no té res a veure amb l’Andorra Music Festival de l’any passat. Ara bé, “hi ha accions que s’han de fer per promocionar la marca Andorra”.

‘MŪV’ sembla una cosa totalment nova. Ni germà ni ‘spin of’ de res anterior vist al Principat encara que el Cirque, per bé i també per mal, és en essència el Cirque

Poca estona abans de veure del tot el muntatge que el director general d’Andorra Turisme ha remarcat que és de creació exclusiva per Andorra, Budzaku remarcava que no és comparable el volum de gent que va aportar el festival de música a Soldeu que les 120.000 persones que, més o menys, seguiran ‘MŪV’. Això sí, els DJs també són protagonistes a l’espectacle del Cirque. De fet, ja se sabia. Un DJ és el fil conductor i la música i la interacció amb el públic més actives que mai.

Els actors de la companyia treuen el cap molt més del que ho feien en edicions anteriors entre el públic. S’haurà de veure a partir d’aquest dissabte en què la carpa instal·lada a l’aparcament de l’antiga plaça de Braus estigui de gom a gom. En la pre-estrena s’ha intuït. Però caldrà esbrinar-ho del tot en plena acció. Els números funcionen. I el concepte, igual com la disposició de l’escenari, per dir-ho d’alguna manera, res a veure tenen amb els espectacles previs. Per tant, ‘MŪV’ sembla una cosa totalment nova. Ni germà ni ‘spin of’ de res anterior vist al Principat encara que el Cirque, per bé i també per mal, és en essència el Cirque. No el mateix. Però ja m’entenen. Clar és que tots els muntatges, tots, tenen diferències notables amb l’anterior.

IMG 1057
Un moment de 'MUV'.| TONI SOLANELLES

En fi, que l’evolució de les funcions marcarà moltes coses. Fins al 20 de juliol, ha dit Budzaku, no se sabrà del tot si el fet que totes les entrades siguin de pagament penalitzin o no. La sensació, ara mateix, és que no. I la pràctica certesa és que l’edició de l’any vinent no hi haurà entrades ‘low cost’, per dir-ho d’alguna manera. La idea és anar enfilant els preus. Caldrà ajustar coses, és clar. També respecte del recinte. No està clar que la propera edició torni a ser a la plaça de Braus. De moment, el director d’Andorra Telecom ha admès que “pensava que patiríem més”.

No té res a veure l’espai actual del del Parc Central. Amb tot, se salvarà bé la circumstància i s’han adoptat mesures per garantir que corri l’aire en temps d’encara-una-mica-de-pandèmia. Hi ha un sistema de ventilació, que no d’aire condicionat, ha deixat clar Budzaku, que fa rebaixar deu graus la temperatura que hi hauria a la carpa. Ara, és clar que per no estar tan ‘ofegats’, si el mateix espai ha d’acollir el Cirque el 2023, l’antiga plaça de Braus, tota o en part, haurà d’anar a terra. Per no haver d’estar tan encaixonats. Perquè el Cirque pugui gaudir de tot el seu ‘MŪV’iment.

Reportatge gràfic: TONI SOLANELLES

Comentaris (1)

Trending