El TC dona el vistiplau a la controvertida concessió del servei de bicicletes elèctriques

L’alt tribunal no admet a tràmit el recurs d’empara presentat per la societat perdedora del concurs, ja que considera correcte que l’adjudicatari pugui subcontractar el manteniment i la reparació dels vehicles

Bicicletes de Cicland a una estació.
Bicicletes de Cicland a una estació. cicland

El Tribunal Constitucional ha tancat definitivament el litigi per la concessió del servei de bicicleta elèctrica. Així, es valida de forma definitiva l’adjudicació que el Govern va atorgar a Cicland, inicialment posada en qüestió per la Batllia. Els magistrats del TC han desestimat el recurs d’empara que havia presentat Etna Serveis, l’empresa que no va guanyar el concurs, després que el Superior modifiqués la resolució de primera instància.

La concessió del servei va provocar polèmica des del primer moment. Quan el Govern la va donar, l’octubre del 2017, a l’actual gestor, ja es va iniciar el procés que ha acabat davant el TC. Etna Serveis va presentar llavors un recurs contra la decisió i, un cop refusat, va portar l’afer a la justícia. En una primera resolució, la Batllia els va donar la raó i va ordenar a l’executiu que tornés a valorar les ofertes presentades. S’entenia que l’oferta guanyadora no complia amb dos dels requisits exigits al plec de bases.

El Superior, però, va tombar la situació. L’any passat va sentenciar que l’adjudicació havia estat correcte i, per tant, esmenava els arguments de la primera resolució. Davant aquest revés, Etna Serveis va presentar un recurs d’empara davant el TC. Al·legava principalment que s’havia vulnerat el seu dret a la jurisdicció, ja que s’acceptava la possibilitat de subcontractar les tasques de manteniment i reparació de les bicicletes quan, al seu entendre, són “indispensables i constitueixen el nucli principal del funcionament del servei”. I recriminava que la sala administrativa havia considerat aquests treballs com a “prestacions accessòries” sense una motivació clara.

Bicicletes de Cicland a una estació.

Relacionat

El Superior valida la concessió del servei de bicicleta elèctrica a Cicland

El TC analitza, justament, si el Superior fonamenta o no la resolució, tot recordant que “la motivació de les decisions judicials és una garantia essencial pels justiciables que deriva lògicament del dret a un procés degut”. Ara bé, entenen els magistrats que “si bé una decisió judicial ha d’estar sempre motivada, no és necessari que la motivació sigui detallada, en particular si el tribunal es fonamenta en una disposició legal específica, descartant qualsevol possibilitat d’èxit del recurs”.

I, en aquest cas, el Superior es va basar en l’article 42 de la Llei de contractació pública, que “estableix la possibilitat per a l’adjudicatari de subcontractar la gestió de prestacions accessòries”. Segons el TC, es va fonamentar en “la interpretació d’una disposició legal que no pot considerar-se ni incoherent ni absurda així com en una disposició del contracte que autoritzava les subcontractacions. Per tant, s’entén que “la sala administrativa va motivar de manera coherent i clara la seva decisió”.

D’aquesta forma, els magistrats entenen que no s’ha vulnerat cap dret d’Etna Serveis. Per això, desestima el recurs i, de fet, ni tan sols l’admet a tràmit. D’aquesta forma, el litigi queda, per ara, tancat i l’adjudicació del servei de bicicleta elèctrica compartida definitivament validada per la justícia.

Comentaris

Trending