Debat sobre si s’han de mantenir o no les fiances per l’accident del túnel de les Dos Valires

La UTE principal demana davant el Superior que no es deixi la resta d’empreses i asseguradores implicades en el procés recuperar, com permet el Tribunal de Corts, els diners dipositats, ja que, tot i que ja s’han pagat indemnitzacions, les costes processals seran molt elevades i cal garantir que es podran pagar

L'estructura enfonsada.
L'estructura enfonsada. arxiu

La causa oberta per l’accident durant les obres de construcció del túnel de les Dos Valires continua encara pendent de judici al Tribunal de Corts. Aquest divendres, però, ja ha arribat a Superior. Ho feia per analitzar si una de les decisions adoptades durant la instrucció és correcta. La UTE principal vol que la resta d’empreses implicades en el procediment i les respectives asseguradores hagin de mantenir els diners dipositats com a garantia, tot i que s’hagi ja indemnitzat les víctimes. Alerta que les despeses processals del cas acabaran sent molt elevades i, per tant, cal assegurar que qui les costes, si pertoca, s’assumiran.

El pròxim 7 de novembre es compliran 14 anys des del malaurat sinistre que ca emportar-se la vida de cinc dels obrers que construint el viaducte i la rotonda d’accés oest al túnel. Malgrat el temps transcorregut, el judici que ha de dictaminar de qui va ser la culpa de l’accident i si hi ha o no responsabilitats penals encara no s’ha celebrat. De fet, el Constitucional va donar ara fa unes setmanes un toc d’atenció a Corts perquè agilitzi el procés, tot posant en relleu que s’ha vulnerat el dret a un judici de durada raonable.

El novembre del 2009, els dies de l'accident i la recuperació dels cossos de les víctimes, va nevar.

Relacionat

Toc d’alerta al Tribunal de Corts perquè jutgi d’una vegada l’accident al túnel dels Dos Valires

Justament, és una de les decisions d’aquest tribunal la que haurà de validar o modificar el Superior. Ara fa unes setmanes, es va acceptar que les diferents empreses i companyies d’assegurances que havien dipositat fiances a la Batllia per afrontar possibles responsabilitats les recuperessin. L’argument principal és que feia temps que s’havia tancat un acord per indemnitzar els familiars de les cinc víctimes. Va ser la UTE que construïa el viaducte qui ho va assumir, amb un total entorn el milió d’euros.

Justament, és la representació legal d’aquestes societats i de tres dels processats en la causa qui ha recorregut al Superior. Entén que aquests diners han de continuar bloquejats. Bàsicament perquè, tot i que ja no hi hagi responsabilitat civil, sí que caldrà, més tard o d’hora, afrontar les costes de tot el  procediment. I, en aquest cas, ha advertit, seran molt elevades. Molt més que les de qualsevol altre judici normal. Això, evidentment, dependrà de la sentència que dicti en el seu dia al Tribunal de Corts.

Operaris entre altres d'RMD observant l'estructura enfonsada aquell fatídic 7 de novembre del 2009.

Relacionat

Tretze anys després de l’accident mortal al túnel del Dos Valires encara es demanen diligències

“En aquest cas, tenen molta importància”, ha remarcat el lletrat, tot posant en relleu que algunes de les proves que s’han demanat, com ara les pericials, tenen un cost molt alt. “Hi ha una que s’ha fet i que anirà entre els 300.000 euros i el milió”, ha destacat. I, per això, entén que cal mantenir les fiances per assegurar que, en cas de ser condemnades i d’haver de pagar despeses processals, la resta d’empreses, algunes d’estrangeres, hi faran front. “Si es permet que es retirin les fiances, a aquesta part de la deixa sola i serem els únics exposats a pagar quan som els qui més esforç hem fet i qui ha permès que s’extingeixi la responsabilitat civil”, ha argumentat.

Pel que fa a la resta de lletrats presents a la vista, defensors d’altres persones físiques o jurídiques processades, hi ha hagut disparitat de demandes. Alguns han deixat a criteri del Superior però altres s’han oposat al recurs, igual que la fiscalia. El ministeri públic ho ha justificat recordant que les fiances eren per garantir les hipotètiques indemnitzacions i, en canvi, aquestes ja han estat pagades. També s’ha apuntat que, al seu entendre, la responsabilitat civil no té res a veure amb les despeses processals.

Una imatge de l'estructura que es va enfonsar.

Relacionat

L’empresa de les víctimes de l’accident al túnel dels Dos Valires exigeix que es faci el judici

Només una de les parts ha donat suport al recurs d’apel·lació. Ho ha fet fes esgrimint la necessitat que “tots estiguem en igualtat de condicions” i que “cap hagi de pagar més del que li correspon”.

En poques setmanes, el Superior decidirà si valida o no la decisió de Corts. Això, però, no atura, segons els advocats consultats, l’avenç del procediment que ha de culminar amb el judici oral pel tràgic accident. Ara bé, malgrat el toc d’atenció d’ara fa unes setmanes per part del Constitucional, es manté encara com a una incògnita la data en què se celebrarà la vista. Ja segur, això sí, més de 14 anys després d’aquell dramàtic dissabte de novembre del 2009.

Comentaris

Trending