La bretxa salarial al cos general i diplomàtic de l’administració és de 8,01 euros

Si s’hi inclouen els cossos especials i d’educació la diferència de sous entre homes i dones és del 5% i Cornella remarca que es treballa per “tendir cap a zero” però que la situació és “bona” tenint en compte que es presenten millors registres que la mitjana europea o que en els països veïns

Mariona Cadena i Marc Cornella en la presentació del pla d'igualtat.
Mariona Cadena i Marc Cornella en la presentació del pla d'igualtat. SFGA / CEsteve

El Govern ha presentat aquest dijous el pla d’igualtat del cos general i el cos diplomàtic de l’administració que inclou un anàlisi de la situació actual i mostra que la bretxa salarial existent és de 8,01 euros. És a dir, que les dones cobren, en global, un 0,28% menys que els homes. El secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Cornella, ha destacat que la situació del Principat és “força bona” en comparació a altres països europeus, ja que la mitjana a la Unió Europea és del 12,7%, a França del 15,4% i a Espanya del 8,9%.

“Els resultat són bons, però són millorables i en el tema del sostre de vidre hem de millorar en comunicació i transparència”, ha afirmat Cornella, tot i destacar els bons resultats que s’han detectat. De fet, només Luxemburg presenta números millors, am buna bretxa del 0,2% a favor de les dones. La voluntat del Govern és “tendir cap a zero” i per exemple, un dels elements que es treballarà és una actualització dels permisos administratius, actualment més demandats per part de les dones i que són un dels elements que condicionen la bretxa. Una tasca que hauria d’estar enllestida el 2025.

Un dels elements que es treballarà és una actualització dels permisos administratius, actualment més demandats per part de les dones

I és que on la diferència és més elevada no és en comparar el salari normal (de mitjana els homes cobren 2.863,58 euros i les dones 2.855,57), sinó quan es miren els complements. En aquest cas els homes arriben a cobrar fins a 246,78 euros més que les dones. El motiu? “Encara a dia d’avui els homes tenen més disponibilitat per treballar perquè malauradament les dones tenen més càrregues domèstiques o familiars”, ha afirmat Cornella, exposant que els complements tenen en compte, per exemple, les hores extra.

Cornella, que ha comparegut al costat de la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, ha avançat que també es té molt avançat el treball per disposar de pla d’igualtat en el cas dels cossos especials i d’educació. Així, el secretari d’Estat de Funció Pública ha concretat que tot i que encara no es tenen les dades definitives, amb l’anàlisi quantitatiu que s’ha fet fins ara s’ha vist que en el global de l’administració general la bretxa s’enfila fins al 5%.

Igualment, també s’ha reconegut que hi ha “un repte a abordar” en les posicions directives i comandaments, ja que hi ha majoria d’homes. De fet, segones les dades recollides en la radiografia que s’ha fet del cos general i diplomàtic, en global hi ha un 73,1% de dones, mentre que en posicions directives el 64,8% són homes i en el cas dels comandaments el 59,5% també són homes.

PLA

Les administracions havien de tenir enllestits els plans d’igualtat aquest passat mes d’abril per garantir l’absència de qualsevol discriminació per raó de sexe al treball.

Segons s’ha informat, el pla que s’ha presentat aquest dijous, elaborat per la comissió d’igualtat, s’articula en tres pilars fonamentals: foment de la igualtat d’oportunitats en l’entorn laboral, promoció d’entorns laborals de treball lliures de discriminació i d’assetjament i impuls de conciliació de la vida laboral i familiar. Té vigència fins al 2028.

El pla s’articula en tres pilars fonamentals i inclou un pla d’accions que s’han de desenvolupar a curt o mitjà i llarg termini

El pla també inclou un pla d’accions que s’han de desenvolupar a curt o mitjà i llarg termini. Es preveu revisar tota la reglamentació interna referent a la selecció; l’accés a la funció pública; la formació; la promoció i desenvolupament professional; així com la valoració de llocs de treball per tal d’incloure la perspectiva de gènere i assegurar la igualtat. En aquest sentit, Marc Cornella ha exposat que la Llei de la Funció Pública inclou, quant al procés de selecció de personal, criteris per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

La segona de les accions consisteixen a dissenyar i planificar un Pla d’Informació i sensibilització, així com implementar dues accions formatives anyals per a la totalitat de la plantilla del cos general i diplomàtic en matèria d’igualtat pel període 2024-2027. Precisament, la tercera acció concreta aquesta, enfocant un pla especial de sensibilització i formació per a un lideratge inclusiu dirigit als comandaments i directius per tal de garantir una gestió inclusiva i equitativa de les persones.

La quarta acció se centra a revisar la reglamentació en matèria de conciliació de la vida laboral i familiar. La cinquena, és analitzar encara més la bretxa salarial per nivells i posicions, així com treballar per reduir-la. A l’acció sisena s’indica la necessitat de posar en marxa i a disposició de les persones que formen part del cos general i diplomàtic els protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe, una qüestió en la qual Cadena ha explicat que està previst que ja sigui efectiu al juny.

Al pla d’accions es conté també la realització d’una auditoria de comunicació interna i externa per valorar el nivell d’ús del llenguatge inclusiu. La novena acció és revisar el manual de funcions, les descripcions de llocs de treball i el manual de competències. I, la darrera, és la realització d’un estudi detallat de la configuració actual de la plantilla per posicions, grups funcionals i nivells per tal de definir uns objectius numèrics concrets i establir un pla d’acció concret pel període 2026-2027.

Comentaris (4)

Trending