Condemnada una mestra per donar un cop de mà al cul a una menor

Inicialment el Tribunal de Corts havia absolt la dona en considerar que els fets havien prescrit quan la Justícia va iniciar el procediment penal però el Superior va obligar a reformar la sentència en ser d’aplicació la suspensió de terminis de la Llei òmnibus per la pandèmia

L'escola francesa d'Encamp.
L'escola francesa d'Encamp. Altaveu

El Tribunal de Corts ha condemnat finalment la mestra de l’escola francesa d’Encamp que estava acusada d’haver maltractat una menor. Els magistrats han refet la sentència inicial del cas, en què s’absolia la docent en considerar que entre els fets i l’inici del procediment judicial havien passat més de sis mesos i, per tant, la infracció havia prescrit. El Superior, però, va entendre que era d’aplicació la suspensió de terminis marcada a la Llei òmnibus aprovada durant la pandèmia i, per tant, que no era pas així. Finalment, li ha imposat una pena de set dies d’arrest nocturn condicional.

Els fets es remunten a l’octubre del 2019. La processada va donar un cop a la natja a la nena, de tot just tres anys a qui donava classes a l’escola francesa de maternal d’Encamp. De fet, la dona havia mig reconegut al judici els fets, tot traient-li importància i assegurant que va ser un cop fluix.

Fos com fos, l’incident va afectar força la menor. Segons va explicar la mare al judici, la nena va patir un canvi d’actitud, tornant-se més agressiva a l’hora de jugar. A banda, durant la vista va quedar clar que no era una situació aïllada, sinó que altres pares també s’havien queixat de la forma d’actuar de la docent, força brusca amb les criatures.

La denúncia pels fets va acabar arribat a la Justícia durant l’estiu del 2020. Més de sis mesos després de l’incident que, a l’entendre de la fiscalia, comportava una contravenció penal de maltractament lleu. I aquestes infraccions prescriuen passats el mig any des de la comissió. Per això, en una primera sentència, el Tribunal de Corts va entendre que s’havia d’absoldre la dona.

Una classe d'escola.

Relacionat

El Superior força Corts a anul·lar l’absolució d’una mestra acusada de maltractar una alumna

No ho acceptava així la fiscalia. El ministeri públic va argumentar que calia aplicar també al dret penal la suspensió de terminis judicials establerta per llei arran de l’esclat de la pandèmia. I, per tant, que no havia passat tot el temps necessari per considerar que l’acció havia de quedar sense càstig. Vist que, en primera instància, Corts va fer una sentència absolutòria, es va presentar recurs davant el Superior. I aquest segon òrgan va donar-li la raó: s’havia d’aplicar la suspensió i, per tant, el maltractament, si és que havia existit, ser castigat.

I en la resolució refeta, es confirma que hi va haver una infracció per part de la mestra. Es valora tant les declaracions de la mateixa acusada, que parla de “cop fluix” però també de la mare de la menor i d’altres membres del cos docent que “donen pes al fet que l’encausada en ocasions mantindria comportaments no adequats amb els seus alumnes menors d’edat”. Per tant, es considera que, efectivament, és autora d’una contravenció penal de lesions lleus.

Un cop confirmat aquest extrem, la sentència reformada després del toc d’atenció del Superior, és condemnatòria. A la mestra se l’imposa una pena de set dies d’arrest nocturn condicional. Es tracta d’un càstig inferior als 30 dies reclamats per la fiscalia. No hi haurà, però, cap indemnització, ja que la família de la víctima va renunciar a qualsevol reclamació.

Comentaris (5)

Trending